HI-VISITHifi Solutions

Actie met KEF en Rega bij Hifi Solutions in Amsterdam

Die vakantie naar Zuid-Frankrijk ging deze zomer niet door. Maar zouden we dat bedrag niet kunnen gebruiken voor een echte hifiset? Of rekenen we ons dan rijk? We nemen de proef op de som met een bedrag van 2.800 euro (altijd rekening houden met kabels!). En vragen aan Rick Oldersom van Hifi Solutions of hij daarvoor een mooie set kan samen stellen. “Tuurlijk!”, is zijn antwoord. Maar Rick heeft wel iets meer informatie nodig. We kruipen in de rol van de klant en boeken een vakantie naar Amsterdam.

Hifi Solutions zit op een mooie locatie aan de Muiderstraat. Dat er op die locatie veel kennis aanwezig, is een understatement. Meer dan 30 jaar ervaring, het leidde onder meer tot de onderscheiding “Beste Hifi winkel van het jaar” in 2008, 2012, 2013 en 2014. Met als kers op de taart; “Beste Hifi winkel van Nederland” in 2014. Het team bestaat al 20 jaar uit Michel, Ton, Mandy, Rick en Rob. 

Vakantiegeld

Is het echt zo simpel als een zak geld neerleggen en met hifi onder de arm de deur uitlopen? 'Juist daarom is alle informatie eromheen zo belangrijk', zegt Rick. 'Wat ga je luisteren? Waar ga je luisteren? Hoe groot is de ruimte? Streamen, vinyl of cd? Of allemaal? Dit schikt misschien af, maar een auto kopen gaat op precies dezelfde manier. En muziek luisteren is iet heel persoonlijks. Het is inherent aan emoties die het met zich mee brengt. Daarom nemen we bij Hifi Solutions de tijd voor een goed advies en een bak koffie.'

Ons wensenpakket is niet heel lastig. De ruimte waar de set komt is 30 m2. We willen terug naar de muziek, ongestoord genieten. De voorkeur gaat uit naar muziek luisteren vanaf vinyl en cd. Ook willen we geen grote gedrochten in de kamer. We luisteren graag naar pop, jazz en soms wat avontuurlijks. Dat is precies het soort informatie dat Rick nodig heeft om een set samen te stellen.

We krijgen een kop koffie en in de eerste luisterruimte wordt een set klaargezet. Ondertussen lopen we even rond in de winkel. Aan een kant staan de planken vol met oude apparatuur, audio en video. De jaartallen staan erbij vermeld. Een korte blik naar brengt ons direct terug in het heden. Prachtige personal audio, streamers, speakers en versterkers. Vooral de personal audio valt op. Het jargon hiervoor is Head-Fi. Ondertussen staat de set klaar en nemen we plaats in de eerste luisterruimte. Aan de rechterkant kijken we uit op de straat. Het is een beetje een regenachtige dag. Perfect om binnen te genieten van muziek. We hebben zelf overigens niets meegenomen, maar daar hebben ze bij Hifi Solutions aan gedacht: er is een ruime keuze aan uiteenlopende muziek. Een rek aan de muur brengt ons terug naar de dagen dat we bij de Free Record naar cd’s stonden te luisteren. Een keuze maken was toen al moeilijk genoeg, laat staan nu.

De Set

Als bron staat er een Rega draaitafel RP1, inclusief Rega Carbon MM element. En een Rega cd-speler, de Apollo R. Beide komen binnen op de Rega Brio-versterker. Alle audio wordt de kamer in gemasseerd door de KEF LS50 luidsprekers. Het leuke van deze set is dat de KEFs al in de aanbieding zijn, maar Hifi Solutions doet daar nog een schepje bovenop. De complete set zou uitkomen op 2.757 euro, maar is nu verkrijgbaar voor € 2.600. Dat laat nog wat ruimte voor kabels over, altijd meegenomen.

Rick overhandigt een stapel platen en wenst ons veel luisterplezier. In die stapel vinden we John Mayer – Where the light is, een opname van zijn optreden in Los Angeles. We zetten de plaat op en nemen plaats in de stoel. Buiten is het nog steeds grijs weer. Af en toe een wat regen. Typisch Nederlands weer. Ondertussen klinken de bluesachtige klanken uit het paar KEF-speakers.

We voel ons ontspannen en steeds verder onderuit zakken. “Oh dit is lekker, dit is lekker.” Luisteren naar een onbekende set kan een opgave zijn. Vaak moet je er even inkomen. Net als auto rijden, elke auto is net even anders. De Rega set met KEF-weergevers komt ongedwongen over. Misschien is het de combinatie van weer en de muziek, maar wij krijgen er een zondagochtendgevoel bij. Ontspannen klinken de gitaar van John Mayer in de ruimte. KEF laat duidelijk horen dat het midden en hoog strak in balans zijn. Met Daft Punk – Random Acces Memories testen we de snelheid van het systeem. De combinatie van Rega met KEF is een succes. Er zit snelheid in, de timing klopt en we worden verrast door een punch. Bij elektronische muziek wil je dat het ritme er lekker in zit. Zeker het laag en mid-laag moet goed door komen. Dat doet het perfect. De kleineLS50 heeft een verrassende punch in dat gebied. Zo een waarvan je een glimlach op je gezicht krijgt, zoals bij een mooi uitzicht.

Bij het spelen van cd’s laten we de plopjes en kraakjes van het vinyl achter ons. Tijdens het luisteren worden we in een wereld getrokken die lijkt op de achtergrond van een Apple computer. Als Rick komt kijken of alles lukt, vragen we hem naar de prachtige foto die groots op de achterwand staat.

'Die foto heb ik zelf geschoten. Mijn vrouw en in zijn helemaal weg van Amerika. We gaan er al 25 jaar lang op vakantie. Iedere foto die je hier in het pand ziet hangen, heb ik zelf geschoten.' In de andere ruimte zien we een geweldige foto hangen van een kloof in de Grand Canyon. Ondertussen spreken we Rick over de combinatie die er staat. 'We hebben gezocht naar balans in de set. De losse elementen moeten samen een geheel vormen. Er moet een synergie ontstaan. Een keten is immers zo sterk als zijn zwakste schakel.'

Inmiddels hebben we de Apollo cd-speler The best of Dire Straits & Mark Knopfler gevoerd. We luisteren naar Private Investigations. Het gitaarspel krijgt een plekje in de kamer, net als de zang. Ook hier valt op hoe accuraat en snel het systeem is. Dat het echt een hifi systeem is, krijgen we te horen met Four of a Kind – For the time being. Het eerste nummer Poinciana speelt met ons en de akoestiek. De verschillende elementen in de muziek krijgen allemaal hun eigen plekje in de kamer. Het onderscheidende vermogen van de Rega en de KEFs laat echt het begrip hifi horen. En daar staan we toch van te kijken, zeker omdat we het hier over 2.600 euro hebben.

Na onze luistersessie lopen we nog even door de winkel voor wat foto's. Het valt ons op dat Head-fi een sterke aanwezigheid heeft. Volgens Rick zijn er steeds meer mensen die investeren voor echt goede audio voor onderweg. De streaming muziekdiensten helpen hier aan mee. Het wordt steeds eenvoudiger om overal en altijd van goede en kwalitatieve muziek te genieten. Die 2.600 euro investeren in een stukje Head-fi is dus niet eens zo een gek idee. Maar dat bewaren we voor een andere keer...

Om de Rega & KEF-set zelf eens te gaan beleven, is het handig om een afspraak in te plannen. Neem contact op met Hifi Solutions via deze contactpagina. En kijk op deze pagina voor een overzicht van al onze acties.


EDITORS' CHOICE