HI-VISITApollo

Apollo in Almere: 'Stereo of surround? Bij SVS zit je voor allebei goed!'

Ook vandaag weer een audiospeciaalzaak in de spotlight op HIFI.NL, met in onze zomeractie twee nieuwe, speciaal voor onze lezers samengestelde sets. Een voor stereo, een voor surround, beide rond SVS. 

Apollo in Almere

Apollo is een speciaalzaak die van vele markten thuis is. Natuurlijk, de betere audiosystemen krijgen een hoofdrol, we zijn hier immers niet voor niets. Met Sander heeft de zaak aan de Korte Promenade 5 namelijk behalve een liefhebber ook een serieuze ambassadeur van hifi in huis, die in de afgelopen 12 jaar zijn stempel op het assortiment en de inrichting van de winkel meer dan heeft weten te drukken. Dat blijkt als we met een paar bakken koffie uitgebreid over de historie en de ontwikkeling van het assortiment praten, maar ook uit de diverse opstellingen in de winkel.

Wie de zaak binnenloopt ziet aan de rechterzijde – toch de vaste oriëntatie van winkelend publiek – direct twee ‘themawanden’ met actieve speakers en multiroomsystemen. Vandaag schuiven we echter bij Apollo in het centrum van Almere aan voor twee speciale opstellingen een stukje verder in de winkel. De gemene deler daar? Speakers van het Amerikaanse SVS, met een belangrijk verschil: set 1 is een stereosysteem aangestuurd door Cambridge Audio, set 2 is een surroundopstelling met een Yamaha AVR als kloppend hart.

Om bij die sets uit te komen, loop je het voorste gedeelte van de zaak door om achterin de winkel in de luisterhoek van Apollo te arriveren. Hier staat een fraai assortiment aan monitoren en vloerstaanders klaar om met één toetsencombinatie van het innovatieve selectiesysteem hun muziek op je af te vuren. Het lijkt er bovendien op dat Sander hier zijn meeste tijd doorbrengt, want hij weet over alle modellen evenveel te vertellen en is bovendien zeer behendig in het switchen tussen sets en systemen om de verschillende mogelijkheden ten gehore te brengen.

In het midden van al dat audiogeweld zien we de Yamaha-receiver die het home cinema-gedeelte van deze Hi-Visit op zich mag nemen, en aan de rechterzijde – geflankeerd door een paartje SVS Primes – treffen we de Cambridge stereocombi. Laten we daar beginnen.

SVS luidsprekers

‘SVS – meer dan alleen subwoofers’ zou een prima kop voor dit artikel kunnen zijn. Want hoewel de meeste mensen het Amerikaanse merk vooral om zijn prestaties ‘in het laag’ zullen kennen, valt er ook qua midden en hoog voldoende te beleven. Zoveel bleek ook wel uit de review van de SVS Ultra Bookshelf eerder dit jaar. De strekking van dat verhaal: boekenplankspeakers die thuishoren in het rijtje van gerespecteerde weergevers in deze prijsklasse. ‘Vergis je niet: dit zijn speakers die luxueus zijn afgewerkt voor hun prijs en ook klankmatig iets uniek te bieden hebben.’ 

De SVS Prime boekenplanspeaker die hier opgesteld staat, uitgevoerd in Black Ash en muzikaal gevoed door de Cambridge-combi, mag dan het kleinere broertje zijn, we snappen evenwel prima waar die lofzang vandaan komt. De SVS Prime boekenplankspeaker is ontworpen voor 2-kanaals puristen en voor liefhebbers van home cinema en is het meest flexibel inzetbare model uit de serie.

We noemden de Prime al een broertje van de uitgebreid geteste Ultra Bookshelf, en dat is niet voor niets. De Prime Bookshelfs zijn gebaseerd op de engineering en het design van de veelgeprezen Ultra Serie en heeft alle kenmerken van een echte high-end luidspreker. Lees: je mag rekenen op een nauwkeurig ruimtelijk beeld en rijke detaillering over het gehele frequentiespectrum. Maar neem dat vooral niet zomaar aan, we zijn hier in de eerste plaats om je aan te moedigen zelf eens te gaan luisteren. De Prime is prima als stand-alone model, maar ook goed te combineren met Prime of Ultra Center-speakers, Prime Satellites en de vele subwoofers van het merk.

Cambridge CXA61

Het Britse Cambridge Audio heeft in het afgelopen najaar een tweetal nieuwe geïntegreerde versterkers aangekondigd genaamd CXA61 en CXA81 als opvolgers van de vermaarde CXA60 en CXA80. Beide nieuwe toestellen hebben grotendeels dezelfde specificaties als hun voorgangers maar Cambridge stelt dat de meeste opamps en condensatoren in zowel de voor- als de eindtrappen zijn opgewaardeerd om een hoger prestatieniveau te bereiken. 

Aan het begin van dit kalenderjaar bereikte beide uitvoeringen de markt, en vandaag maken we kennis met typenummer CXA61, een amp met 60 Watt per kanaal en een gloednieuwe DA-converter. Deze ESS Sabre SE9010K2M krijgt signaal uit twee optische (24-bit / 96 kHz) ingangen en een coaxiale ingang (24-bit / 192 kHz) en is bovendien ook nog eens voorzien van een USB-ingang (32bit / 384 kHz PCM en DSD256) en RS232- en trigger-ingangen. Tot slot kan de Cambridge overweg met Bluetooth aptX, dus genoeg functionaliteit aan boord voor gevarieerd gebruik – toch zeker als je de vier cinch-aansluitingen en een enkele 3,5 mm-aansluiting erbij optelt. De Cambridge heeft bovendien een subwoofer-uitgang, en dat komt goed uit: Sander heeft voor de stereocombinatie voorzien in een 2.1-variant, dus de Cambridge/SVS Prime-set komt met een SVS SB 2000 PRO subwoofer, eveneens uitgevoerd in Black Ash. Komen we toch weer bij dat laag van SVS uit…

De SVS SB 2000 Pro met een adviesprijs van net geen 1.000 euro heeft een zeer diepe bas met een enorme output, onder meer dankzij de compleet nieuwe 12-inch High-Excursion SVS Driver. Een aluminium geventileerde conus met een solide stijfheid-massaverhouding, gemaakt met een gepatenteerde excursie, zorgt voor een zuigerbeweging gekenmerkt door controle en precisie. Wie meer over deze serie wil weten, kan daar de reviews van de SB 1000 en de SB 3000 eens op naslaan.

SVS in Surround

Zoals we al meldden is SVS de gemene deler in de twee sets van Apollo, dus blijven we logischerwijs bij deze Amerikanen hangen. Die hebben zich in de tussentijd bovendien vermenigvuldigd: in de tweede set maar liefst 5 units én de eerdergenoemde SB 1000 subwoofer, gecombineerd in het Prime Satellite 5.1 Systeem.

Het Prime Satellite 5.1 systeem is een compact thuisbioscoopsysteem met speakers die eenvoudig aan de muur of aan het plafond gemonteerd kunnen worden, maar ook klein genoeg zijn om bijvoorbeeld op meubels te plaatsen. De 300 Watt SB-1000 met 12-inch front-firing-driver is eveneens klein genoeg om te plaatsen zonder echt op te vallen. “De SB-1000 is de ideale subwoofer voor beginners aangezien je ontzettend veel krijgt voor je geld”, schreef collega Ronald eerder. “SVS staat bekend om hun high-end subwoofers, maar ze weten het ook voor elkaar te krijgen om kwaliteit voor een instapprijs te leveren.” Je vindt zijn review van de SB 1000 hier.

Om die combinatie aan speakers hun surroundkunsten te laten vertonen, is de hulp ingeschakeld van Yamaha. De Yamaha Aventage RX-A1080 om precies te zijn, met zijn strakke design en serieuze aluminium frontpaneel. Deze AVR is extra stevig uitgevoerd en voorzien van de Anti Resonantie Technologie (A.R.T.) Wedge, een voetje in het midden dat trillingen dempt en zodoende de stabiliteit verbetert. En dat is mooi, want aan de binnenkant tref je onder meer de skills om met Dolby Atmos en DTS-X om te gaan dankzij Cinema DSP HD3: nieuwe algoritmen oor de signaalverwerking en drie krachtige processorsets. Maar nogmaals, neem dat niet van ons aan, maar ga het vooral eens ervaren. Tijd om beide sets op te sommen!

Apollo aanbieding

Set 1: stereo (2.1)
Cambridge CXA61 versterker
SVS Prime boekenplank (black ash)
SVS SB2000PRO (black ash)
Totaalprijs: € 2447
Aanbieding: € 1999

Set 2: surround
Yamaha RX-A1080 av-receiver
SVS Prime Satellite 5.1 Systeem Gloss
Totaalprijs: € 2928
Aanbieding: € 2499

Meer weten? Kijk op apollo.nl of loop eens binnen aan de Korte Promenade 5 in Almere.

En kijk voor alle acties in dit artikel.

MERK

EDITORS' CHOICE