TIPDALI

Achtergrond: focus tijdens thuiswerken - een experiment

Sinds de eerste helft van maart werken we in grote getale thuis, volgens de laatste cijfers met miljoenen tegelijk. Gewoon naar kantoor gaan is in veel gevallen immers geen optie. Dat heeft gelukkig ook enkele voordelen. Geen collega’s die je van je werk houden, bijvoorbeeld. Want voor je het weet ben je een uur lang aan het discussiëren waarom je niet kan 'ont-bakken', of wat voor kleur een smurf wordt als'ie stikt. En de eeuwige vraag die ons allemaal bezig blijft houden; waarom ronde pizza’s in vierkante dozen komen?

Thuis heb je hier geen last van, en krijgen velen zelfs meer werk verzet. Tenzij de kinderen niet op school zitten en de woonkamer hebben omgetoverd tot een kussen- en dekenfort. En er vanuit het fort een rivier van paprikachips loopt, waar winegumvisjes in zwemmen... Tijd voor Focus!

Thuiswerken met muziek

Gelukkig ga je thuis volledig zelf over de muzikale omlijsting van je werkdag. In deze real life test proberen we de focus daarom terug te krijgen op twee manieren. We proberen in eerste instantie met een Bluesound Pulse Mini een werkomgeving te creëren, zodat we in de juiste workflow terecht kunnen komen. De tweede manier is het blokken van geluid. Dat doen we met behulp van de DALI IO6 Noice Cancelling Headphone. Voor deze test gebruiken we twee ruimtes: aan de keukentafel, en in een aparte kamer die is ingericht als kantoor of studieruimte. Omdat niet iedereen zo'n ruimte heeft, is de keukentafel een realistischer plek waar veel gewerkt wordt.

Aan de keukentafel met Bluesound

Het is 09.00 uur. We klappen de laptop open en zetten de kinderen aan het werk. Met een simpele handeling in de Bluesound app zetten we de radio aan. Er hangt een goede werksfeer aan de keukentafel; de kinderen zijn gefocust met hun eigen werkjes bezig en wij kunnen ongestoord achter de laptop meters maken. De Bluesound Pulse Mini staat op de achtergrond aan. Het legt niet direct focus op wat er te horen is, maar functioneert in veel gevallen als “white noise”. Uiteraard komen er ook nummers voorbij waar je niet stil kan blijven zitten of zelfs een beetje meezingt. In deze opstelling is het zeer prettig werken.

Ondertussen is het 11.00 uur, de kinderen zijn gaan spelen. De optie om achter de laptop te werken wordt verstoord door de kreten op de achtergrond. Ze hebben twee stoelen op elkaar gestapeld en proberen vanaf daar op de bank te springen. Vervolgens over de rugleuning met een salto terecht te komen in een zwembad van kussens. Op de radio klinkt “Highway to Hell” van AC/DC en de workflow is ver te zoeken.

In de loop van de middag mogen de kinderen even een uurtje op de iPad. In dat uurtje proberen we de focus te vinden voor een stukje complexer werk. Hier is een diepe concentratie bij gebaat. De kinderen zijn rustig, maar schieten toch regelmatig in de lach om een filmpje. Of ze willen elkaar graag iets laten zien. De radio die op de achtergrond te horen is, werkt eigenlijk ook net niet helemaal mee. Als we een nummer horen dat we herkennen, schieten we uit de concentratie.  

In de testruimte 'Studeerkamer' is het een ander verhaal. Hier krijgen we al snel bevestiging van een workflow die we zoeken. We horen nog wel omgevingsgeluid maar dit stoort minder door de rustige muziek die opstaat.

Aan de keukentafel bereiken we niet altijd de concentratie die nodig is. Wel zorgt het voor een fijne workflow. Eentje die we vaak ervaren op kantoor, maar dan zonder irritante collega’s. De Bluesound Pulse Mini 2i is een geweldige draadloze multiroom speaker, die evenwel meer tot zijn recht komt in een werk- of studeerkamer. 

Aan de keukentafel met DALI

Andere dag, andere apparatuur, zelfde schema. Vandaag gaan we aan de slag met de DALI IO6, een hoofdtelefoon met Active Noise Cancelling die op HIFI.NL al uitgebreid is getest. 

Het is 09.00 uur en dat betekent aan de keukentafel met een berg werk. De kinderen krijgen hun opdrachten voor school en gaan aan de slag. Er is geen achtergrondmuziek of iets anders dat aanstaat. We koppelen de DALI IO6 aan de telefoon, een simpele handeling van pairing via Bluetooth. We zetten de koptelefoon op en merken al direct isolatie. De oorkussens sluiten goed aan op het hoofd. Hierdoor staat de natuurlijke isolatie die je krijgt bij het dragen van een hoofdtelefoon. Omdat hier niet direct noise cancelling nodig is, besluiten we heel zachtjes de radio aan te zetten. Dat werkt prima. Mede ook omdat we bezig zijn met e-mails beantwoorden. De focus ligt nu op de workflow. Opvallend aan de DALI IO6 is dat bij laag volume er nog heel veel kwaliteit te horen is, zelfs bij gewone radio. We besluiten toch voor een rustige playlist op Apple Music, en komen terecht bij “Accoustic Chill”.

We zitten in een diepe workflow en de e-mails vliegen eruit. We hebben geen last van onderbrekingen en krijgen veel werk verzet. Omdat er weinig omgevingsgeluid is, en het volume zacht staat, horen we zelfs de deurbel. Een pakketje dat wordt bezorgd.

Later op de ochtend, opnieuw zo omstreeks 11.00 uur, mogen de kinderen de woonkamer omtoveren tot een Nerf playground. Dat zorgt voor genoeg omgevingsgeluid om de Active Noise Cancelling (ANC) te testen. Correctie: meer dan voldoende omgevingsgeluid. Het is misschien geen gek idee om de buren ook een set Active Noise Cancelling hoofdtelefoons cadeau te doen, maar dat terzijde.

De DALI IO6 heeft voor een muzikale benadering in combinatie met ANC gekozen. Music First! Het doel is niet om zoveel mogelijk geluid van buitenaf te blokken, maar genoeg om zodoende de muziek beter te horen. Daardoor kan er op laag volume heel goed naar muziek geluisterd worden, wat gehoorschade op de langere termijn voorkomt. Tijdens het luisteren met ANC aan, is dat ook terug te horen. De kreten van de kinderen die elkaar raken zijn nog wel enigszins te horen, maar niet heel duidelijk. Ook omdat er rustig wat muziek te horen is, die samen met de ANC een mooie synergie vormt. Een goede en solide basis om toch muziek te horen én in de workflow te blijven. Mocht een van de kinderen toch een been breken, dan is dat nog wel te horen.

Later in de middag proberen we de transparency mode uit. We nemen plaats in de studeerkamer en maken ons op voor wat intensiever werk. Hierbij is weer een gerichte focus en concentratie nodig. Er wordt een bepaalde mate van omgevingsgeluid weggefilterd, maar stemmen van buitenaf zijn nog wel te horen. Daar zit een groot voordeel aan. Als er iemand komt aanlopen of je wordt geroepen, dan hoor je dat gewoon. Het is ons vaak genoeg overkomen dat we in diepe concentratie aan het werk waren, met koptelefoon op, en dat we ons een hartverzakking schrokken als er iemand de kamer kwam inlopen. Om vervolgens een hand op de schouder te leggen. De gil die daarbij vrijkwam was vergelijkbaar met de angstkreten bij het kijken van The Ring.

De DALI IO6 bereikt hifi-niveau met de authentieke sound van het Deense merk. Tijdens het werk waar meer concentratie vereist is, spelen we op Spotify een playlist. “Peaceful Piano” speelt heel zachtjes op de achtergrond, maar is prima hoorbaar. Dat zorgt precies voor de concentratie die we nodig hebben.

Wat wel even het benoemen waard is, het draagcomfort. We dragen de DALI al bijna de gehele dag en dat zit gewoon goed. We zouden nu zelfs zo door kunnen gaan met de volledige Lord of the Ring-trilogie.

We hebben de DALI IO6 de afgelopen twee dagen intensief gebruikt, maar we hebben nog niet moeten opladen. Volgens de fabrikant zou de accu tegen de 30 uur moeten meegaan. Nu is dat vaak afhankelijk hoe een koptelefoon wordt gebruikt. Wij zitten in 3 à 4 dagen op een speeltijd (inclusief inspeeltijd) van 16 uur en de accu hoeft niet opgeladen te worden. Bij het opstarten horen we dat we op ongeveer 40 procent zitten.

Voorkeur?

We hebben in deze zeer wetenschappelijk onderbouwde(!) test een belangrijke conclusie kunnen maken; “Geef kinderen niet te veel suiker!”. Op het gebied van thuiswerken hebben we de DALI headphone als beste oplossing ervaren. Dat heeft te maken met de workflow waar we in terecht kwamen. Door de noise cancelling, in combinatie met de DALI Sound, konden we heel geconcentreerd te werk gaan. Hierdoor kregen we meer werk verzet, in minder tijd. Nu is er wel een kanttekening. Er zijn genoeg mensen die het niet prettig vinden om een koptelefoon te dragen. In dat geval zou een losse speaker zoals de Bluesound Pulse Mini een ideale uitkomst zijn.

MERK

EDITORS' CHOICE