NIEUWS

Streamingdienst Tidal krijgt Dolby Atmos Music

Muziekstreamingservice Tidal werkt samen met Dolby om Dolby Atmos Music-nummers naar zijn platform te brengen. Een aantal artiesten gaan hun muziek uitbrengen in dit formaat. Het is niet bekend hoeveel nummers er tot nu toe beschikbaar zijn in Dolby Atmos. Dolby heeft deals gesloten met Warner Music en Universal Music om een deel van de catalogus van de labels uit te brengen in Dolby Atmos. Sony pusht een apart 3D-audioformaat en daarom heeft Sony Music zich niet aangesloten bij Dolby's inspanningen.

Dolby Atmos via Tidal

Muziekstreamingservice Tidal werkt samen met Dolby om Dolby Atmos Music-nummers naar het Tidal HiFi-platform te brengen. Dit maakt Tidal de tweede muziekdienst ter ondersteuning van het hoogwaardige formaat. Voorlopig is ondersteuning beperkt tot bepaalde Android-apparaten.

Consumenten kennen Dolby Atmos misschien als een surround-sound audioformaat voor films, dat wordt ondersteund door een toenemend aantal high end soundbars en home cinema-systemen. Het formaat kan echter ook worden gebruikt om muziek te streamen, waarbij Dolby een hoger niveau van onderdompeling in de muziek belooft dankzij de mogelijkheid om geluiden ruimtelijk in realtime weer te geven, aangepast voor de specifieke audio-instellingen van een consument.

Sommige van de beschikbare muziek voor Tidal Hi-Fi-abonnees zijn nummers van The Weeknd, Blondie en Ariana Grande. Tidal zei donderdag dat Jay-Z en andere artiesten met belangen in de streamingdienst samen met Dolby werkten om hun muziekcatalogus volgend jaar in Dolby Atmos uit te brengen. Het is niet bekend hoeveel nummers er tot nu toe beschikbaar zijn in Dolby Atmos. Dolby heeft deals gesloten met Warner Music en Universal Music om een deel van de catalogus van de labels uit te brengen in Dolby Atmos. Sony pusht een apart 3-D-audioformaat en daarom heeft Sony Music zich niet aangesloten bij Dolby's inspanningen.

Net als de catalogus zelf is hardwareondersteuning voor Dolby Atmos Music ook tamelijk beperkt: het formaat wordt ondersteund door een handvol Android-telefoons, waaronder de nieuwste vlaggenschiptelefoons van Samsung. Apple ondersteunt Dolby Atmos op de X's en nieuwere modellen, maar Tidal streamt nog geen Atmos Music naar de telefoons van het bedrijf. Pixel-telefoons van Google ondersteunen helemaal geen Atmos. Op dit moment is dus geen sprake van een brede ondersteuning.

Dolby kondigde een samenwerking met Amazon aan om Dolby Atmos Music in oktober naar de Amazon Prime Music HD-service van het bedrijf te brengen. Als onderdeel van dat partnerschap heeft Amazon ook Atmos Music-weergave op zijn Echo Studio-luidspreker mogelijk gemaakt. Het is niet bekend of en wanneer Tidal Hi-Fi ook beschikbaar zal zijn op slimme luidsprekers.


EDITORS' CHOICE