REVIEW

Review: House of Marley Exodus hoofdtelefoon

SAMENVATTING

De House of Marley Exodus is een duurzame Bluetooth koptelefoon, die ook werkt met bekabeling. Dat geeft de gebruiker een hoop vrijheid en met de kabel ook meer geluidskwaliteit. De Exodus mag bovendien gezien worden.

PLUSPUNTEN

 • Duurzaam ontwikkeld
 • Trendy look
 • Werkt met kabel en bluetooth

MINPUNTEN

 • Geluidskwaliteit bluetooth

Niet iedere audiofiel is bekend met het merk House of Marley. Maar vraag het aan een hedendaagse hipster en die kan je ongetwijfeld meer over het merk vertellen. House of Marley is geïnspireerd op Bob Marley en wat die in zijn ‘house’ deed was veel groen spul roken. Wij hopen dan ook dat de Exodus koptelefoon ons in hogere sferen zal brengen.

House of Marley

House of Marley gaat verder dan de meeste andere audiomerken. House of Marley heeft naar eigen zeggen namelijk drie kernprincipes. 1) Het leveren van superieure kwaliteit. Op zich vanzelfsprekend, want dat hebben de meeste (audio)merken als doelstelling. 2) Milieuvriendelijk: voor de producten van House of Marley gebruikt men natuurlijke, milieuvriendelijke en herbruikbare materialen. Denk daarbij aan duurzaam geproduceerd, FSC-gecertificeerd hout, biologisch katoen en recyclebaar aluminium. 3) Goede doelen: House of Marley-producten ondersteunen de Marley familie, de liefdadigheidsorganisatie 1Love.org.

Zeker doelstelling 2 en 3 zijn onderwerpen waar een lading aan hangt. Soms zelfs politiek. Het is ook een mooie gedachte om verder te kijken dan het product alleen. Zo een visie spreekt veel mensen aan. Maar hoe mooi die visie ook is, als de eerste doelstelling niet goed is, dan maken 2 en 3 heel wat minder uit. Daarom testen wij of de muzikale genialiteit van Bob Marley leeft in de koptelefoon Exodus.

House of Marley Exodus: onder de motorkap

De House of Marley Exodus is een Bluetooth over-ear koptelefoon met hip en trendy voorkomen. Maar mocht het voorkomen dat tijdens een reis je accu leeg is, dan kan er met een 3.5 mm kabel weer verder geluisterd worden. Deze kabel wordt er standaard bijgeleverd en is voorzien van een microfoon en bediening. Dit zijn features waar over nagedacht is en daar worden wij blij van. Een volledig opgeladen accu zou goed zijn voor 30 uur luisterplezier. Dit valt in de praktijk vaak wat lager uit, meestal omdat met een koptelefoon zoals de Exodus ook gebeld kan worden. Het opladen door middel van een quick charge is in 2 uur klaar.

De muziek en audio wordt weergegeven door 50mm drivers. Aan de linker schelp vinden we led indicatoren, de aan/uit/pairing knop en de usb-c aansluiting. Aan de rechterkant vinden we 3 knoppen die in een enkele vorm zijn gegoten. Hier kunnen we het geluid harder of zachter zetten en uiteraard pauzeren. Aan de onderkant van de rechterschelp vinden we de 3.5mm aansluiting.

De materialen zijn zeker het benoemen waard. De House of Marley Exodus wordt gemaakt van roestvrijstaal, duurzaam leer, FSC gecertificeerd hout en gerecycled aluminium. De laatste twee zijn materialen die bijdragen aan de tweede doelstelling van House of Marley en dus aan een beter milieu.

Daarnaast heeft de Exodus niet een traditioneel ontwerp. Het verstellen werkt via een schuifmechanisme. Hierdoor verschuift de linker of rechterschelp in zijn geheel. Het roestvrijstaal in zwarte kleur, in combinatie met het hout geeft een warme en trendy uitstraling. Het uiterlijk mag gezien worden.

De House of Marley Exodus zit comfortabel. Ook bij de langere luistersessies die we hebben gedaan, maar met 1 opmerking: de constructie is hier mede voor verantwoordelijk. De buitenste hoofdband zorgt voor de draagconstructie van de linker en rechterschelp. De binnenste hoofdband wordt op het hoofd gedragen en komt op spanning te staan. De binnenste band en de buitenband hebben hierdoor geen contact. Door de spanning op de binnenste band, heeft de band op een relatief klein plekje op het hoofd contact. Dan zou bij langere luistersessies gevoeld kunnen worden.

Voor de oorkussens wordt memory foam gebruikt en dat is ook merkbaar. De Exodus voelt licht aan, zonder goedkoop over te komen. Dat is een bijzonder lastige prestatie om te bereiken. Het ligt in lijn met de reggae muziek. Reggae luistert namelijk makkelijk weg, maar er zit vaak diepere betekenis in de muziek. Dat is absoluut geen lichte kost.

The spirit of Marley

Het zal de muziekliefhebber niet zijn ontgaan dat de naam van de koptelefoon, Exodus, ook de naam is van een nummer van Bob Marley & The Wailers. Die muzieksoort zal wellicht niet bij iedereen in de smaak vallen, maar reggae is ondergewaardeerde muziekstroom. Wij zullen in deze review veel reggae luisteren. Misschien heeft van alle audioproducten die er te koop zijn, een koptelefoon wel de meeste baat bij het goed inspelen. Wij hebben voordat wij echt begonnen met luisteren, de House of Marley headphone daarom eerst rond de 30 uur laten inspelen. Dit maakt een wereld van verschil.

In de eerste luistersessie zijn we rustig van start gegaan. Easy going, de zondagochtend vibe. Via Bluetooth koppelen we de Exodus aan een Apple iPhone 7. We starten Spotify op en luisteren naar John Mayer – New Light. Het laag is zacht en subtiel aanwezig. De stem van John Mayer is duidelijk, maar wordt geaccentueerd door het subtiele laag. Het wordt snel helder dat de Exodus zich prettig voelt bij de ‘laid back’ muziek. Waar de vocalen in het nummer een duidelijk kader krijgen, is dit in het middensegment wat minder duidelijk te horen.

Om de zondagochtend stemming vast te houden, zetten we Easy uitgevoerd door Faith no more op. Het origineel is van de Commodores. Bij deze uitvoering horen we weer het subtiele accent van laag dat doorsijpelt naar het middensegment. Het pianospel krijgt hier een podium, samen met de leidende zang. Het middensegment komt net niet lekker uit de verf. Het komt bij ons over alsof de Exodus niet het achterste van de tong laat zien. Het niveau is prima, zeker om een zware maandag mee op te starten. Maar zit er meer in?

In de houding

 Omdat de House of Marley over kan schakelen op een 3.5mm aansluiting, trekken wij de stoute schoenen aan. We zetten Bluetooth uit en sluiten de Exodus aan op een Brooklyn Dac+ en een AudioQuest DragonFly Cobalt. We besluiten opnieuw John Mayer te luisteren. Het klinkt alsof John helemaal nuchter is geworden en een muzikale show wil neerzetten. Begrijp ons niet verkeerd, de Exodus klonk prima, maar liet niet het achterste van zijn tong zijn. Zowel de Brooklyn Dac+, als de DragonFly Cobalt, zorgen ervoor dat de Exodus netjes in de houding gaat staan. De Exodus krijgt letterlijk een schop onder zijn kont. Het mooie hiervan is, dat horen we duidelijk terug in de geluidsweergave. Het middensegment krijgt een duidelijk kader, het klinkt niet samengepakt. Er zit meer definitie in. Het laag drukt niet meer door naar het midden toe en het hoog krijgt een eigen podium. Dit horen we aan alles, onderscheidt in de drums en gitaarspel. Maar zeker ook in de achtergrond vocalen.

Toch heeft de House of Marley Exodus een voorkeur. We hebben naast klassiek en akoestische klassiekers een hoop geluisterd, maar het heeft er alle schijn van dat de Exodus zich het beste thuisvoelt bij hedendaagse pop, house, techno en reggae(ton) muziek. Uiteraard ook alle verwante muziekstromen. We besluiten om in eer te luisteren naar het nummer Exodus. Dat mag natuurlijk niet ontbreken in deze review.

De definitie met kabel en dac zorgt voor een muzikaal genot. Voor de House of Marley Exodus is dit een thuiswedstrijd, het toestel komt helemaal los. De stem van Bob Marley wordt in een zacht kader op een podium neergezet. Het krijgt definitie door de onderbouwing van de andere elementen in de muziek. Het geheel voelt en klinkt als reggae. Met de temperaturen van de zomer is dit lekker luisteren.

Draad of draadloos?

Het is een beetje worstelen met de uitkomst van deze review. Met een Bluetooth-verbinding is de House of Marley Exodus een prima koptelefoon. Met name gericht op muziek met veel laag. Maar zodra we gaan luisteren met bekabeling, dan horen we verschil. Helemaal als we er ook een dac tussen zetten. We horen dan dat de House Of Marley meer in zijn mars heeft. Het middensegment komt meer tot zijn recht. Er zit meer definitie en gevoel in. Als we kijken naar de accuduur voor draadloos luisteren, komen we op een toch wel indrukwekkende 25 à 26 uur uit; een sterk pluspunt.

Als Bluetooth koptelefoon zouden we uitkomen op een score van 7.5. Maar als we kijken naar de prestaties van de Exodus met kabel (eventueel met dac), dan is de score rond de 8. Voor de definitieve score, kijken we naar alle elementen en nemen de gemiddelde score van de bluetooth/kabel.

Eindoordeel

De House of Marley Exodus is een bijzondere koptelefoon. In de missie van House of Marley staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Dat is ook terug te vinden in de producten. Zo vinden we in de Exodus FSC-hout, gerecycled aluminium en duurzaam leer. Als Bluetooth koptelefoon haalt de Exodus zelfs een indrukwekkende speeltijd van 25 à 26 uur.

In de review hoorden wij verschil als we luisterden met bekabeling. De geluidskwaliteit kreeg een echte boost bij de tussenkomst van een dac. Er zijn meerdere Bluetooth koptelefoons in deze prijsklasse die vergelijkbare kwaliteit leveren. De House of Marley heeft een uitgesproken karakter, een voorkeur voor pop, reggae en dancemuziek. Uitermate geschikt voor de hedendaagse popmuziek. Hiermee richt de Exodus zich op een specifieke doelgroep.

House of Marley is een interessant merk wat we zeker in de gaten blijven houden.

Conclusie

De House of Marley Exodus is een duurzame Bluetooth koptelefoon, die ook werkt met bekabeling. Dat geeft de gebruiker een hoop vrijheid en bekabeld ook meer geluidskwaliteit. De looks zijn trendy en de Exodus mag met zijn hout/zwart rvs-looks gezien worden. De uiteindelijke score: met hakken over de sloot 4 sterren.

House of Marley Exodus | 189 euro | Thehouseofmarley.com

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »