NIEUWS

50 jaar Woodstock: The Unheard Recordings - ultieme archiefcollectie

Rob Nijman | 16 augustus 2019

Het legendarische Woodstock beleeft dit weekend zijn 50 jarig-jubileum: het in termen van muziek en cultuur aardverschuivende festival, dat een halve eeuw na dato nog altijd tot de verbeelding spreekt, vond plaats van 15 tot en met 18 augustus 1969 in de Amerikaanse plaats Bethel, op een weiland van melkveehouder Max Yasgur. Om die mijlpaal te vieren komt producer Andy Zax - na 14 jaar graven in de archieven - met het ultieme muzikale naslagwerk: Woodstock - Back To The Garden:The Definitive 50th Anniversary Archive.

Het zeer(!) complete werk, een box met maar liefst 38 cd's en Blu-ray's, beslaat alle audio van het meerdaagse festival. Dat wil zeggen: alle 32 optredens, inclusief de aankondigingen per artiest. Het ultieme archiefmateriaal wordt uitgebracht door Rhino Records en opgeluisterd met een boek van Woodstock-promotor Michael Lang.

De audio is zorgvuldig geremixt om nauwkeuriger weer te geven wat de bijna 500.000 bezoekers dat weekend hebben beleefd - zonder de modder, drank en drugs, that is. Voor zij die niet bij het festival waren, kwamen de originele lp's en een film uit 1970 het dichtste bij die beleving, maar nu is er een archief dat alle optredens behelst - waaronder die van Joe Cocker, Richie Havens, Bert Sommer, Sweetwater, Santana, Jimi Hendrix, Creedence Clearwater Revival, The Grateful Dead en Crosby, Stills, Nash & Young. 

Op de website, rhino.com/woodstock50, valt te lezen dat de complete collectie - die met onder meer 38 cd's, de beroemde documentaire op Blu-ray, het boek en diverse promostukken - momenteel is uitverkocht. Wel zijn er pakketten beschikbaar bestaande uit 3, 5 of 10 cd's met een selectie van het archiefmateriaal.


EDITORS' CHOICE