(Gesponsord artikel)HI-VISITAelivé hi-fi

Hi-Visit: nieuw en bijzonder home cinema-concept bij Aelivé

Werner Ero | 16 augustus 2019 | Fotografie Werner Ero | KEF

Het vraagstuk hoe de consument weer opnieuw begaan en betrokken bij de aanschaf van nieuwe audio- en videoproducten kan raken, is al jaren in volle gang. Ook Aelivé hi-fi projecten met showrooms in Bergambacht en Soesterberg heeft hier flink over nagedacht en komt met een verfrissend nieuwe invalshoek uit de bus. Een zienswijze die door het uitgekristalliseerde karakter mogelijk zelfs voor een kleine revolutie binnen de Nederlandse woningen zou kunnen gaan zorgen...

Om alvast een tip van de sluier op te lichten; we hebben het dan over een slimme combinatie van een maximale kwaliteit aan beeld- en geluidstoepassingen, samenwerkend met slimme domotica, akoestiek en maatwerk interieurtoepassingen. Dit zorgt ervoor dat de hardware visueel onzichtbaar kan worden gemaakt, terwijl de ruimte als grote bonus na gebruik ook weer voor andere woontoepassingen kan worden gebruikt.

Aelivé-eigenaar Martijn van Buren staat bij de mensen die hem goed kennen bekend als iemand die ogenschijnlijk ‘wilde ideeën’ op heel praktisch wijze weet te kanaliseren. Voorafgaand aan dit artikel was Martijn echter opvallend geheimzinnig. ‘Ik zou graag willen dat je in plaats van naar Bergambacht deze keer eens naar onze op de Utrechtse Heuvelrug gelegen showroom in Soesterberg komt. Hier hebben we een nieuw idee gerealiseerd wat naar mijn bescheiden mening nog niet eerder op deze wijze en met dit kwaliteitsniveau ergens in Nederland is getoond, en waar ik jou en jouw lezers heel graag kennis mee wil laten maken.’

De Aelivé gedachte     

Waar het merendeel van de AV-aanbieders hun producten pontificaal als hoofditem presenteert, volgt Aelivé al sinds jaar en dag een geheel eigen weg. Eigenlijk gaat het hier om twee werkelijk prachtige winkels waarin in ieder een interieurspecialist (Speksnijder Interieur in Bergambacht en Mondileder in Soesterberg) is gevestigd. De ter plaatse getoonde meubelcollectie vormt vervolgens de basis voor de naadloos geïntegreerde beeld- en geluidsoplossingen van Aelivé. Eigenlijk ben ik dan nog steeds niet volledig, want binnen dit pakket behoren ook volledig geïntegreerde maatwerkoplossingen op streaming, akoestiek en domotica gebied tot dezelfde volstrekte vanzelfsprekendheid. Hoewel ik al meerdere malen het moderne Travivi winkelpand in het landelijke Bergambacht heb bezocht, is de vestiging in Soesterberg nog geheel nieuw voor mij.

In dit geval blijkt nieuw ook echt totaal anders te zijn. Want het weidse en open landelijke karakter van Bergambacht, blijkt in Soesterberg te zijn vervangen door een ligging midden in de uitstrekte bossen van de Utrechtse H­­euvelrug. Geheel omgeven door dichte naald- en loofboombosschages, is hier onder moderne laagbouw architectuur de vestiging van Mondileder/Aelivé te vinden. Dat het onderkomen vervolgens door een heuse 150 meter lange oprijlaan van de drukke provinciale N237 wordt gescheiden, zorgt ervoor dat je na het uitstappen meteen in een weldadige oase van rust en fluitende vogels belandt. Een betere en meer ontspannen start van een winkelbezoek is dan ook bijna niet te bedenken.

Ware woonsensatie    

Minstens zo indrukwekkend als de prachtige ligging, blijkt na binnenkomst het werkelijk enorm grote (2.200 m2), volledig gelijkvloerse winkeloppervlak te zijn. Een indruk die nog verder wordt versterkt doordat het pand aan verschillende zijden van grote glazen puien is voorzien, waardoor het bos ogenschijnlijk ook binnen lijkt door te lopen. In de werkelijk prachtig gestylede showroom die een collectie van de mooiste lederen meubels bevat die in Nederland verkrijgbaar zijn, herken ik vrijwel meteen de Aelivé handtekening. Het is namelijk maar weinigen gegeven om AV-apparatuur zo naadloos en zelfs als designobjecten ondersteunend met traditionele meubels te integreren. Meer tijd om nog verder rond te kijken krijg ik op dat moment echter niet, doordat Martijn het volgende moment om de hoek komt lopen en een enthousiaste begroeting plaatsvindt. ‘Welkom bij onze showroom in Soesterberg’ - om daar vervolgens lachend aan toe te voegen: ‘dit is toch niet verkeerd hè?'

'Toch ben je hier vandaag niet zozeer voor deze vestiging, maar vooral voor een gloednieuw concept waar we je graag kennis mee willen laten maken.’ Het ‘we’ is in dit geval niet alleen Martijn en zijn vaste Soesterberg Aelivé-collega Jaap Geraedts, maar blijkt ook voor deze gelegenheid aangevuld met Joas van Elsacker van GP Acoustics. Deze internationale distributeur vertegenwoordigt voor Nederland de merken Hegel en KEF en Joas is de buitendienstmedewerker voor het noordelijke deel van Nederland. Aha, denk ik bij mijzelf, dus wat ik straks ga meemaken heeft vast met één van deze twee merken te maken. Interessant! We lopen door, ik vergaap me aan de zeer hoge kwaliteit meubelen en word alvast door Martijn van een lekkere cappuccino voorzien. Vervolgens komen we bij de zijvleugel aan; in dit deel blijkt zich de kern van de Aelivé showroom binnen Mondileder te bevinden, waarbij aan het einde van het doodlopende gedeelte twee grote glazen deuren uitnodigend openstaan.

De best geïntegreerde homecinema ooit?

Bij het betreden van dit vertrek ben ik in eerste instantie behalve kortstondig verward ook aangenaam verrast. Het verwarrende wordt veroorzaakt doordat het bos van buiten dus heel geslaagd ook binnen door lijkt te lopen, het verrassende is het feit dat deze ruimte in eerste instantie niets anders lijkt dan een sfeervol aangeklede huiskamer of ontspanningsruimte. Op het moment dat ook Martijn en Joas zich bij mij voegen, voel ik dat er nog een verrassing aan zit te komen. Maar voor dit moment zie ik vooral een multifunctioneel inzetbare ruimte, waarin letterlijk aan ieder zichtbaar element heel veel aandacht is besteed. Zoals vooraf verwacht en het Aelivé ook betaamt, is hier natuurlijk niets wat het lijkt; het volgende moment haalt Martijn een tablet tevoorschijn, start de bekende control4 Home Automation software middels één app, waarna ik gebiologeerd kijk naar de metamorfose die de ruimte ondergaat. Het blijft bijzonder intrigerend wanneer je gezeten op een comfortabele bank in een perfect geregeld binnenklimaat alles om je heen als door een magische hand ziet verschuiven en veranderen.

Zo gaan achter mij de gordijnen sierlijk en soepel dicht, dooft de indirecte verlichting in de kast langzaam en komt volledig geruisloos vanuit een smalle, bijna onzichtbare gleuf in de kast het akoestisch transparante Stewart scherm pal ervoor naar beneden. Tegelijkertijd start de JVC DLA-N5B beamer aangestuurd door een Kaleidescape digitale filmcollectie rustig op en gaat tenslotte ook de overige verlichting in de vooraf ingestelde bioscoopstand. Zo perfect naadloos geïmplementeerd en vooral zo onzichtbaar wanneer het niet in gebruik is, maak ik maar zelden mee.

Indrukwekkende natuurlijkheid       

Achtereenvolgens speelt Martijn filmscènes af van Gravity, Passengers en Batman om qua beeld af te sluiten met het wervelende computergeanimeerde Rio. Nu kan over filmgeluid veel worden gezegd, waarbij vooral overmatig bombastisch geweld snel op de loer kan liggen. Maar deze home cinema is anders, heel anders zelf.

Om te beginnen zitten in dit theater geheel onzichtbaar twaalf luidsprekers en drie subwoofers verwerkt. Weergevers die volledig ten dienste staan van de bekende formaten als Dolby Atmos, DTS:X en Auro 3D. Maar echt bijzonder wordt het pas wanneer blijkt dat hier als enige winkel in Nederland de inbouwtop van het Engelse KEF genaamd ‘Extreme Home Theater’, in de verschillende wanden en plafond is verwerkt. Hieronder de Ci5160RL-THX als front en centerluidspreker, de Ci3160RL-THX voor de surroundkanalen, een Ci200RR-THX voor het plafond en twee Ci3160RLB-THX subwoofers voor de laagondersteuning. Een extra grote 12” Van Buren subwoofer neemt tenslotte het allerdiepste laag voor zijn rekening, terwijl tijdens mijn bezoek een Anthem AVM 60 voorversterker met 3x Anthem MCA 525 eindversterkers de aansturing verzorgen.

Wat bij alle vier de scènes de grote gemene dealer blijkt te zijn, is de volledige afwezigheid van het door mij vaak verafschuwde overdreven geluid. Ik bedoel daarmee dat niets in de weergave op onnatuurlijke wijze mijn aandacht trekt. Hier dus geen schril of overmatig hoog, geen onverstaanbare en al helemaal geen bulderende dialogen en ook geen ‘vals’ en nadrukkelijk pompend laag. Nee, in deze demoruimte in Soesterberg blijkt vooral de volstrekt egale weergave met de signatuur die je ook terug hoort bij de kostbare KEF Reference Uni-Q modellen, de bestaande grenzen ook voor homecinema stevig te verleggen.

Enorme betrokkenheid

In de praktijk wil dit zeggen dat dialogen werkelijk loepzuiver, opmerkelijk goed gefocust en zeer goed verstaanbaar op de luisteraar worden gebracht. Dat geluidseffecten of juist natuurlijke geluiden zelfs in de meest complexe passages nog steeds opvallend ‘echt’ en realistisch overkomen en dat er een maximale betrokkenheid ontstaat met een heel prettige afwezigheid van luistermoeheid.

Dat deze kwaliteiten niet alleen bij films naar voren komen, bewijst mijn gastheer wanneer we de sessie vervolgen met muziekoptredens van John Mayer en zijn beroemde Where the Light is, Marco Borsato met Mooi en Men at work met hun super hit Down Under. Een waardige afsluiter wordt tenslotte gevonden in het mystieke Here with me van Susie Suh x Robot Koch. Net terwijl ik verwacht dat ik nu wel het hele pakket aan mogelijkheden heb kunnen ervaren, merkt Joas op dat deze ruimteopzet ook buitengewoon geschikt is om ‘gewoon’ lekker tv, Netflix of YouTube te kijken, een potje te gamen en stereomuziek zonder beeld te beluisteren. Maar de grootste toevoegende waarde bij dit concept vind ik dat je na afloop naar keuze ook weer alles onzichtbaar kunt maken en de ruimte kunt gebruiken als extra ontspanningsruimte of een verlengde huiskamer. Hier staan dus de normale zitmeubels die je naar behoeven kunt verplaatsen, en geen vast gemonteerde bioscoopfauteuils. Hoewel dat laatste uiteraard naar keuze ook nog altijd tot de mogelijkheden behoort.

Professionele styling    

Eigenlijk hèt aspect waardoor de ruimte van Aelivé in Soeterberg zo evenwichtig oogt, is de samenwerking met ervaren interieurstylisten waaronder Linda de Haan. Martijn: ‘Linda heeft niet alleen een buitengewoon goed gevoel voor verhoudingen en het juiste materiaalgebruik, maar weet inmiddels ook wat voor eisen het verwerken van AV apparatuur met zich meebrengt. Zeker voor een goede en vlotte voortgang bij met name projecten, is het heel belangrijk om samen te werken met mensen die weten wat wel en niet werkt. Dit in tegenstelling tot ‘normale’ stylisten die doorgaans weinig ervaring hebben met high-end beeld- en geluidsweergave.'

'Is het je trouwens ook al opgevallen dat we de afbeelding van het bos maar aan één zijde van de ruimte hebben geplaatst, terwijl we de tegenoverliggende wand rustig egaal donker(bruin) hebben gehouden? Hierdoor ontstaat er veel meer rust en tegelijkertijd spanning in het geheel en heb je samen met de ‘huiskamer’-aankleding niet meteen het gevoel dat je je in zo’n geijkte homecinema bevindt.'

'Waar we het trouwens nog niet over hebben gehad is voicing. Hieronder versta ik het afstemmen van de luidsprekers op de ruimteakoestiek. Bij laatstgenoemde hebben we bewust de linker- en rechterzijwand lokaal nog wat extra gedempt om zo min mogelijk zijreflecties te krijgen. Direct positief gevolg is dat daardoor nog sterker de suggestie kan worden ervaren om echt in de game, film of muziekstuk te zitten. Buiten dat is deze ruimte zeker niet onprettig ‘dood’ of te reflectiearm, waardoor het ook zonder AV-invloeden een heel prettige plaats is om te vertoeven. Wat het voicen zelf betreft zijn we geheel in KEF-stijl voor een zo natuurlijk mogelijke weergave gegaan. Natuurlijk kan dit systeem je op je stoel of in dit geval zitbank doen schudden, maar wat je ook al is opgevallen is dat er echte rust is ontstaan. Een ervaring die veel meer overeenkomsten heeft met geluiden zoals je die in het echt waarneemt dan wat je normaliter bij een opgeklopt cinemasysteem hoort. Gevolg is dat dialogen ook echt naturel zijn, subtiele geluiden niet constant worden gemaskeerd door geweld en dat vooral de zuiverheid echt ongekend groot is. Door de ontzettend goed geschaalde verhoudingen, ontstaat tenslotte een prachtige geloofwaardigheid bij letterlijk iedere content.’

The sky is the limit

‘In deze opstelling zijn we letterlijk to the max gegaan om onze klanten te tonen wat er mogelijk is op gebieden als totaalintegratie (met behoud van het huiselijke gevoel), domoticakoppeling en een maximale beeld- en geluidskwaliteit. Maar ook voor een lager budget bestaan nog steeds voldoende mogelijkheden om dit doel in opvallend hoge mate te realiseren. Indien mogelijk is het in ieder geval belangrijk om in een zo vroeg mogelijk stadium, verbouwings- of nieuwbouwplannen met ons door te spreken. Dat voorkomt niet alleen veel hak- en breekwerk, maar geeft ons ook de mogelijkheid om werkelijk maatwerk te kunnen leveren. Indien de klant het wenst, nemen wij zelfs alles uit handen en hoeft de gelukkige eigenaar uiteindelijk alleen nog maar te genieten van het oor- en oogstrelende eindresultaat.’    

Conclusie

Een prachtig vooruitstrevend home cinema-concept ingebed binnen één van de mooiste meubelshowrooms die Nederland rijk is, en dan ook nog eens ultiem midden in de bossen van de Utrechtse heuvelrug gesitueerd. Dat is in een notendop de ervaring die mij tijdens dit bezoek al ten deel viel en ook u bij een bezoek aan Mondileder/Aelivé zelf kunt gaan ervaren.

Wat mij ook sterk opviel, zijn de extreme kwaliteiten van de KEF Extreme Home Theater Inbouwluidsprekers. Hier geen spektakel om het spektakel, maar louter de echte weergave die in binnen een film of muziekstuk verborgen zit. Wat deze Aelivé home cinema tenslotte echt helemaal af maakt, is dat de magistrale geluidsweergave wordt gecompleteerd met eenzelfde kwaliteit beeld, ruimteaankleding, kleurstelling en eersteklas materiaalgebruik.

Zelfs in een enthousiast geschreven artikel zoals dit, is en blijft het lastig om de werkelijke lading en vooral het zelf beleven één-op-één aan de lezer over te brengen. Maar voor eenieder die in de markt is voor zo’n vernieuwend woonconcept, zou ik beslist aanraden om dit zelf eens met eigen ogen en vooral ook oren op deze prachtige locatie te komen ondergaan. Grote kans dat dit mogelijk net is wat u zoekt, waarbij u ook nog mooie meubelinspiratie bij Mondileder kunt opdoen.    

Aelivé hi-fi
Tel: 0182-357757
www.aelivé.nl | info@aelivé.nl

MERK

EDITORS' CHOICE