Uit onderzoek blijkt dat muziek je eten anders laat smaken. Hoge tonen zorgen voor een bepaalde smaak, lage tonen voor een andere. HiFi Klubben trekt er deze zomer op uit om te experimenteren met geluid en smaak. In samenwerking met La Cabra Coffee worden gedurende deze maand in Amersfoort, Utrecht, Almere en Rotterdam sessies georganiseerd om voorbijgangers met een luister- en smaakervaring te bedienen.
"Wat we horen heeft een enorme invloed op onze smaakbeleving", zo luidde de uitnodiging van HiFi Klubben. "Je weet vast wel dat eten beter smaakt als het er mooi uitziet. We noemen dat ‘proeven met je ogen’. Maar wist je dat je ook proeft met je oren? Uit onderzoek blijkt namelijk dat muziek onze smaakbeleving beïnvloedt."
Om die ervaring te delen trekt HiFi Klubben het land in om een aantal grote steden te bezoeken. Als aftrap organiseerde het team van de audioketen een bijzondere luister- en smaakexperiment in samenwerking met La Cabra Coffee Roasters voor een selecte groep. Onder het genot van een bakje koffie werd in combinatie met speciaal ontwikkelde geluidsscenario’s de smaakbeleving beïnvloedt.
Susanne Højlund, docent antropologie aan de universiteit van Aarhus, doet onderzoek naar eten en zij zegt dat het niet altijd duidelijk is welk zintuig voor onze smaakbeleving zorgt. "Onze smaakpapillen registreren smaak, maar de meeste informatie over de smaak komt binnen via onze neus. In feite is smaak een verschijnsel waarbij we alle vijf onze zintuigen gebruiken. En als het om het gehoor gaat, weten we dat sommige tonen bittere smaken benadrukken, en andere tonen juist zoete smaken", aldus Højlund.
'Mag ik wat viool bij mijn koffie?'
"We willen mensen op straat aanspreken, een hoofdtelefoon opzetten en een kop koffie geven, terwijl ze naar verschillende geluidsscenario’s luisteren", legt Thomas Nielsen van HiFi Klubben uit. "Deze scenario’s zijn speciaal ontwikkeld om bepaalde smaaknuances te benadrukken. We hopen dat mensen ontdekken dat geluid een grote rol speelt, bijvoorbeeld als je koffie drinkt met de zoete tonen van een licht vioolstuk."
Hoge tonen geven een zoete smaak - proef zelf maar
Charles Spence, hoogleraar experimentele psychologie aan de universiteit van Oxford, heeft experimenten gedaan waarbij de deelnemers karamel aten terwijl ze naar tonen luisterden die speciaal waren ontwikkeld om zoete en bittere smaken te benadrukken. Uit dit onderzoek bleek dat lage tonen de smaak ‘umami’ of ‘bitter’ benadrukten, terwijl hogere frequenties de karamel zoeter lieten smaken.
"We kunnen geluid dus gebruiken om onze smaakbeleving te beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld vindt dat een stuk chocolade te bitter is, kun je muziek opzetten die de zoete smaak wat meer naar voren haalt. Je kunt het ook zelf testen, als je bijvoorbeeld iets eet met afwisselend hoge en lage tonen", zegt Susanne Højlund.
HiFi Klubben: luister & proef
Je kunt zelf ook meedoen met dit luister- en smaakexperiment en de geluidsscenario’s testen in de winkels van HiFi Klubben of op deze website.Â