Verslag: Audio Show Alkmaar

In het weekend van 9 en 10 maart vond de 11de(!) editie van de jaarlijkse Audio Show Alkmaar plaats. Terwijl de thuisploeg voor de gelegenheid een uitwedstrijd speelde en in Zwolle niet verder kwam dan 0-0, was er in het AZ-stadion wel voldoende te vieren: high-end audio. We maken graag nog even een klein rondje langs de velden.

Wie vanaf de entree de grote trappen bestijgt, komt traditioneel als eerste de booth van Music Emotion tegen. Zoals we van Ivo en René gewend zijn, is dat steevast een goed bezochte stand, waar de nodige bladen en abonnementen over de toonbank gaan, niet in de minste plaats omdat je bij de heren op leuke cadeaus en kortingen mag rekenen. Een hifiliefhebber wordt er enthousiast van.

In de kantine ernaast kom je CD Vinyl 4U tegen, waar je dat enthousiasme om kan zetten in gesnuffel in de muziekbakken, en vervolgens is er een eerste treffen met apparatuur: Revel,¬†en de prachtige opstelling van Gryphon Audio die Hifinesse daar had neergezet. Beide ge√Įntegreerde Diablo versterkers, de Scorpio S cd-speler en de Sonett phono voorversterker werden getoond.

In de eerste luisterkamer treffen we importeur Reference Sounds, dus is het direct duidelijk waar de Revels vandaan kwamen. Het Amstelveense RS stond hier met de nieuwe Mark Levinson all-in-one versterker eveneens Revel aan te sturen. Deze ML No 5805,¬†een volledig discreet opgebouwde ge√Įntegreerde versterker naar vertrouwd Mark Levinson recept, stond er in primeur. Puristisch en perfect tot in het kleinste detail dus, en met een enorme lineaire voeding. De klasse AB versterker schakeling levert een comfortabele 125Watt @ 8Ohm.

Klankmatig komt de No 5805 met zijn extreme transparantie, focus en kracht een heel eind richting de klasse van de grotere No 585 die hem vanzelfsprekend in controle en schaalgrootte nog altijd naar de kroon steekt. De No 5805 is echter een stuk lager geprijsd: uitgerust met drie analoge ingangen, een MM/MC phonostage en een viertal digitale ingangen (inclusief USB audio) krijgt de No 5805 een adviesprijs van ongeveer ‚ā¨ 9500,-. Overigens is het apparatuur straks ook leverbaar¬†in een uitvoering met louter digitale ingangen ‚Äď de No 5802. Deze versie is afgezien van de analoge ingangen technisch identiek en uitgerust met twee RCA coaxiaal digitale, twee Toslink optisch digitale, een AES/EBU en een USB Audio input. De No 5802 gaat naar verwachting ‚ā¨ 8300,- kosten.

Volgende stop: Monitor Audio Nederland, die met Hifinesse samen in een grote kamer stonden. Monitor Audio had de primeur (op een grote show) van de nieuwe Gold-series, de inmiddels vijfde generatie van de lijn. Alles stond te spelen op een prachtige set met buizenversterkers van Mastersound met Nordost en QRT kabels. Wat daarbij erg aansprak, was het demomodel waarbij je *in* de nieuwe Gold kon kijken.

Sonus faber en McIntosh, het blijft een prachtige combinatie. Savor Audio stond met twee sets te spelen: een paar Sonetto's op de MTI100 en de 'hoofdset' met Amati speakers op de nieuwe McIntosh MC2152 buizenversterker en de C70 voorversterker.

Dynaudio stond op zijn beurt met de nieuwe Evoke te spelen, in Tilburg een paar maanden geleden nog beloond met een FWD Award voor Beste Demo. De speakers speelden op Auralic met Arcam, terwijl een video op de achtergrond het gehele productieproces van de Evokes liet zien. 

Verrassing: een platenspeler van Rik Stoet, waar drie jaar aan gewerkt is. Willen we graag eens testen!

In een volgende grote zaal troffen we Hear Everything met de nieuwe Guru's, die muziek maakten met C.E.C. en Merrill Audio: de Thor eindversterkers.


Even verderop zagen we onder meer Magna Hifi, een partij met een upgrade voor een Sonos connect waarmee ze met kwaliteitscomponenten van onder andere Tentlabs de speler omturnen in een high-end streamer. Enige subtiele detail dat ze daar aan de buitenkant op aanbrengen is dat de verlichting niet meer wit maar blauw oplicht. Daarnaast maken Rob en Jos van Magna Hifi, ontstaan vanuit de beperkingen van de muzikale eigenschappen van de populaire mediastreamer, ook eigen streamers van hoge kwaliteit en importeren zij een aantal merken. Omdat beide heren https://twitter.com/LaneJohnson65/status/1105219665104494592 elektronica-achtergrond hebben en tevens bij een high-tech hard- en software bedrijf werken, was het geen verrassing dat de streamer al snel in onderdelen op het bureau te vinden was. 'De verbeteringen welke we doorgevoerd hebben waren doorslaggevend en dat heeft ons doen besluiten om Magna Hifi op te richten en meer apparaten onder de muzikale loep te nemen.' Inmiddels zijn ze dus ook uitgegroeid tot distributeur en reseller met merken als Audio-GD, Holo Audio en Singxer. 

Hepta Design Audio en Temporal Coherence bij de trap naar boven demonstreerden de laatste ontwikkelingen van de twee Nederlandse audiobedrijven, die samen onder meer een nieuwe dipool-luidspreker presenteerden.

Weer een stukje hoger zien we Simply Audio met hun line-up, importeur Quad-Raad met een aantal van hun producten en Knooppunt Audio met de mooie Amphion speakers. AudioInnovations had hun nieuwe bluetooth speakers meegebracht ter demonstratie en daarnaast waren de BEC speakers te bewonderen, maar de showstopper was natuurlijk de imposante Mag Lev platenspeler met het zwevende draaiplateau, hier in tweevoud aanwezig. Overigens hebben wij er inmiddels ook één in huis, dus de review mag je binnenkort verwachten. 

Het team van Daudio liet diverse open baffle speakers uit eigen huis horen op de nieuwe X-odos streamer van YN Audio (ook in review), terwijl er hier steeds een wisseling van de wacht plaatsvond en ook Helios met de ATC-speakers en apparatuur samen met Benchmark een demo gaf. De ATC speakers met de 12" woofer unit lieten het diepe laag van Boz Scaggs' Thanks to you met speels gemak door de hele zaal lopen. Pure Cable was tot slot eveneens in deze zaal te vinden, met een aantal van hun high-end kabels aangesloten op de Daudio's. Naast de prachtig afgewerkte kabels was ook hun nieuwe stekkerblok van de partij, waar je een unieke gel in verwerkt vindt die interferentie tegen moet gaan. 

Weer door: Musical Reality had diverse mooie producten opgesteld staan en speelde met onder meer Von Schweikert en KR Audio Electronics. Ook troffen we Mafico met Bryston en Ayon en Driade, terwijl AudioAanZee de nieuwe Reference Flow MkII toonde en Hexagon Audio speelde met twee dac's: de Aqua La Voce en Aqua La Scala. Het geheel werd aangewend om samen met Accuphase Monitor Audio Platinums aan te sturen.

Via Audio Plus (Musical Fidelity-apparatuur op Spendor-speakers) kwamen we tot slot bij Connect2Multimedia waar de heer Heemskerk zijn visie met de bezoekers deelde met betrekking tot het optimaliseren van geluidsystemen, het maken van natuurgetrouwe geluidsopnamen en het produceren van ribbon microfoons, het geheel demonstrerend op zelf gebouwde en op omgebouwde speakers.

We hebben genoten van de mooie demo's en producten van de diverse deelnemers die weer hun uiterste beste hadden gedaan om alle bezoekers een mooie ervaring mee te geven!


EDITORS' CHOICE