NIEUWSDALI

Muziek bij DALI: akoestisch gitaar of glanzend speakerpaar

Muzikant en componist John van der Veer, in de hifi wellicht net zo bekend van zijn journalistieke werkzaamheden voor HVT als om zijn muzikale gave, is vandaag en morgen in de luisterruimte van DALI Benelux te vinden voor muziek met tekst en uitleg.

Als het gaat om de reproductie van muziek, zijn we er aan gewend dat aan de weergavekant de kleinste details van groot belang zijn. Bij het Deense DALI ligt dat verankerd in de filosofie als het gaat over de ontwikkeling van hun producten. Zeker aan het begin van de audioketen hebben keuzes direct gevolgen voor het eindresultaat.

'En bij het ‘begin’ denken we in dit geval niet aan de gebruikte microfoon of andere electronica', zo luidt de duiding van DALI Benelux. 'Er zit nog een belangrijke stap vóór; de muzikant. En de keuzes die hij of zij maakt, bijvoorbeeld in instrumenten. De kleinste details leiden dan uiteindelijk tot grote verschillen.'

John van der Veer neemt je in dat verhaal mee, met behulp van maar liefst vier gitaren. Ieder met een eigen karakter en geschikt voor zeer gevarieerde genres en muziekstukken. Hij vertelt over de keuzes die een muzikant kan maken, en tot welke verschillen die keuzes kunnen leiden als het op de details van de weergave aankomt. 

Wat is, los van de filosofie, dan de link tussen livemuziek op gitaar en de producten van DALI, zul je wellicht denken. Of beter gezegd, waarom zou je een akoestische set laten verzorgen terwijl er zoveel fraaie apparatuur omheen staat? De Audio Show iEar' is immers gericht op audio- en videoapparatuur, niet op muziekinstrumenten. Dat heeft DALI slim opgelost, door aansluitend op het optreden van John - waarin hij eindigt met stukken uit zijn eigen werk - het album met diezelfde nummers af te spelen. Zo krijgt het publiek een mooie indruk van de muzikaliteit van DALI weergevers, in dit geval aangestuurd door een Master-combinatie van NAD. Specifiek, want laten we qua apparatuur inderdaad volledig zijn: de NAD M12, M22 V2 en M50.2 op een paar Rubicon 8's. 

Ook aanwezig (foto onder): de nieuwe familie DALI Oberon speakers

MERK

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »