Cambridge Audio Edge verjaardagsmodellen te zien in München

Cambridge Audio vindt zijn oorsprong in 1968 en viert daarom dit jaar zijn vijftigste verjaardag. Om die mijlpaal te vieren, brengt het merk onder meer een compleet nieuwe serie op de markt: Cambridge Audio Edge. De serie bestaat uit de Edge A geïntegreerde versterker, de Edge NQ voorversterker met netwerkspeler en de Edge W eindversterker.

Dat wisten we al, maar na een concrete kennismaking in München mogen wel alvast stellen dat het toch wel een highlight is. De modellen zijn zeer knap afgewerkt. Ook ongewoon is de dubbele toriodale transfo op elkaar gemonteerd om RF te cancellen. Een nader kijkje!

Cambridge Audio

In de jaren zestig gebeurden er drie dingen tegelijk - zo schetste de audiospecialist uit Groot-Brittanië de geschiedenis om de gloednieuwe Edge-modellen in te leiden. Britse bands begonnen te genieten van ongekend wereldwijd succes, Britse studio's liepen voorop in opnametechnologie en Britse fabrikanten begonnen met het maken van de beste hifi-apparatuur ter wereld. In de loop van de jaren is dat geluid herkenbaar Brits geworden.

Cambridge Audio begon in 1968 als een divisie van Cambridge Consultants, als high-tech R&D onderneming. Het eerste product was de 2 x 20 Watt P40 geïntegreerde versterker, gemaakt door een team waar onder meer Gordon Edge en Peter Lee deel van uitmaakten. Dankzij geavanceerde technische specificaties en het iconische en innovatieve ontwerp van Roy Gray van Woodhuysen Design wist de P40 stevig naam te maken. In de halve eeuw daarna volgden meer dan een aantal spraakmakende modellen, waar het merk nu een fraaie nieuwe jubileumserie aan toevoegt: Cambridge Audio Edge, het 'hoogtepunt van 50 jaar hifi-expertise'.

Cambridge Audio Edge

In de aanloop naar ons 50-jarig jubileum stelden we onze ingenieurs een eenvoudige vraag, zo duidt Cambridge de ontwikkeling van de nieuwe lijn: 'wat zouden ze doen als álles mogelijk was?' Vergeet de kosten, vergeet de beperkingen - creëer een systeem met eerder onontdekte lagen van detail, vol transparantie en met een ongekend geluidsbeeld. Een product dat trouw is aan de basis van Cambridge Audio: ondernemingsambitie en creatieve innovatie. Aan het resultaat, een erkenning van het erfgoed dat is vernoemd naar het brein achter de P40, is met een team van negen ingenieurs zo'n drie jaar gewerkt.

Vermogen, detail en muzikaliteit

100 Watt vermogen aan 8 ohm, dat is wat de Edge A biedt dankzij Klasse XA-versterking voor de prestaties van Klasse-A, maar dan met een twist. "Het gebruik van standaard Klasse-A is niet efficiënt genoeg; in plaats daarvan hebben we een bias-voltage toegevoegd aan een traditioneel Klasse AB-ontwerp, waardoor vervorming tot onhoorbare niveaus wordt verminderd. Deze unieke configuratie produceert ook minder warmte en maakt het hele systeem veel effectiever."

"De Edge W (eveneens 100 Watt aan 8 ohm) is gemaakt om luid te spelen. Wanneer je het volume omhoog draait, hoef je niets anders te verwachten dan een dynamisch en pittig geluid dat alle muzikaliteit van je favoriete liedjes feilloos overbrengt." Met slechts 14 handmatig geselecteerde componenten beschikt de Edge W over een van de schoonste signaalpaden beschikbaar, voor dat 'onvervalste Britse geluid: niets toegevoegd, niets weggenomen'.

Cambridge Audio heeft daarnaast zijn toroïdiale trafo's doorontwikkeld door met een slim ontwerp te komen dat alle gegenereerde elektromagnetische interferentie moet elimineren. Vervorming wordt bovendien teruggedrongen door conventionele condensatoren te vervangen door een actief circuit. 

Streaming

In de Edge NQ voorversterker en netwerkspeler vinden we de jongste versie van het StreamMagic streaming platform, de basis van de prijswinnende CXN streamer die onlangs in een V2-versie verscheen. Dat voorziet het apparaat in onder meer AirPlay, Spotify Connect en Chromecast. De NQ is voorts voorzien van coaxiale en optische aansluitingen (24bit/96kHz), usb (32bit/384kHz en DSD256) en aptX HD Bluetooth.

In het thuisland verschijnt de Edge-serie medio juni, in de Benelux zal dat eerder najaar 2018 zijn. Prijzen volgen.

MERK

EDITORS' CHOICE