(Gesponsord artikel)Hi-Visit Poulissen Audio Video Center - premium belevenis

Werner Ero | 08 februari 2018 | Fotografie Werner Ero

Hi-Visits zijn al sinds de begindagen in 1999 een vaste waarde op HiFi.nl en een uitgelezen manier om bijzondere speciaalzaken in de Benelux voor het voetlicht te krijgen. Vandaar dat een selectie ervan ook steevast onderdeel is van het FWD Jaarboek. De recentste Hi-Visit bij Poulissen Audio Video Center in Roermond is dan ook onderdeel van dat dikke jaaroverzicht, en nu ook online te lezen.

Hi-Visit Poulissen Audio Video Center

Eind juni 2015 bracht ik voor de allereerste keer een bezoek aan het Limburgse familiebedrijf Poulissen Audio Video Center. Een winkel gelegen in het gezellige centrum van Roermond en voor mij het recept voor opperste verbazing, verwondering, bewondering en bovenal diep respect. Want wat oprichter Gerard Poulissen sinds 22 januari 1995 samen met zijn vrouw Tinie en twee andere medewerkers heeft weten te realiseren is werkelijk ongekend. Want wie anno 2017 deze inmiddels reusachtige, maar wel nog steeds prettig geborgen winkel met een vloeroppervlak van 1.800 m2 bezoekt, valt van de ene verbazing in de andere.

Inmiddels heeft ook de tweede generatie Poulissen zijn entree in het bedrijf gemaakt en is het samen met een hele reeks structurele vernieuwingen, de hoogste tijd om deze bijzondere detaillist opnieuw met een bezoek te vereren.  

Het Poulissen effect

Het eerste wat direct bij het grote winkelpand opvalt, zijn de grote uitnodigende ramen waardoor aan de binnenzijde veel daglicht binnenvalt en aan de buitenzijde goed zichtbaar is wat voor moois deze detaillist vertegenwoordigd. Eenmaal over de drempel vindt er vrijwel meteen een soort van metamorfose met de bezoeker plaats. Na de gezellige stadse drukte komt hij of zij namelijk in een oase van rust en evenwicht terecht. Enerzijds is dit bereikt door het grote en lichte winkeloppervlak waarbij mooi verfijnt licht- en kleurgebruik is toegepast. Maar het heeft zeker ook te maken met de ongeschreven kunst om een winkel werkelijk evenwichtig in te richten. Een deugd die het Poulissen team al vanaf dag één met veel plezier helemaal zelf uitvoert en waarbij je letterlijk overal waar je maar kijkt, prikkelende en uitdagende audio- en video opstellingen kunt zien.

Prikkelend? Jazeker, want ook het nieuwsgierig kunnen maken naar nieuwe en vaak (nog) onbekende producten is hier tot kunstvorm verheven. Het Bang & Olufsen Shape luidsprekerconcept is hier een prachtig illustratief voorbeeld van. Want net terwijl ik denk dat het hier om een wel heel aantrekkelijk kunstobject gaat, komt bedrijfsleider en Bang & Olufsen specialist Bert Schrijen met uitgestoken hand aanlopen. Na een kort maar hartelijk welkomstwoord geeft hij mij enthousiast en met zeer gedegen vakkennis, uitleg over alle ins en outs van dit werkelijk unieke en volledig naar eigen wens te configureren actieve draadloze streaming audioluidsprekerconcept. Een zeer overtuigende uitleg en demo later, ben ik niet alleen helemaal op de hoogte van dit ‘ei van Columbus’-concept. Maar zit ik tevens werkelijk serieus na te denken over waar ik dit systeem in onze eigen woning toe zou kunnen passen! Nadat even later ook eigenaar Gerard Poulissen ons vergezeld naar zijn enkele meters verder gelegen open kantoorruimte, ben ik ervan overtuigd dat dit nu precies het Poulissen effect is! Op een natuurlijke wijze klanten enthousiasmeren waarbij de opmerkelijk goed geïnformeerde medewerkers optimaal gebruik maken van het wel zeer aanlokkelijk opgestelde winkelassortiment.

In de semi open ruimte maak ik ook kennis met zoon en dochter Johan en Anne-Marie Poulissen en vertelt de 68-jarige Gerard vol trots dat zij beiden nu ook officieel mede-eigenaar zijn geworden! Hiermee is de officiële intrede van de tweede generatie een feit en blijft het unieke beleid, uitstraling en serviceniveau ook in de toekomst volledig gegarandeerd. Wanneer ik beiden zo observeer, valt mij meteen op dat ze als het ware door hetzelfde ‘virus’ zijn aangestoken. Als ik het onder woorden zou moeten brengen komen bij mij termen als bijzonder beleefd, enthousiast, meelevend, meedenkend en begaan in mij op. Het mooie van dit alles is dat het hier gelukkig geen dun laagje pseudo-klantvriendelijkheid betreft, maar werkelijk enthousiasme met de overtuiging de klant ook echt te willen helpen en daarbij veel te kunnen bieden.

Rondleiding   

Na een lekkere kop koffie ga ik met Johan en Anne-Marie de winkelvloer op. Een rondleiding waarbij ik niet alleen vol trots op de vele noviteiten en vernieuwingen wordt gewezen, maar er ook spontaan de nodige gesprekken ontstaan. Jullie vader heeft helemaal met zijn eigen handen een absolute droom van een A/V-winkel gecreëerd. Hoe kijken jullie als zijn kinderen naar hem en wat zijn jullie ideeën voor de toekomst? Johan: ‘Het gaat te ver om ons vader een standbeeld te geven, maar zowel Anne-Marie als ikzelf kijken tot op de dag van vandaag met heel veel respect en een diepe bewondering naar zijn nog steeds onverminderde drive en dadendrang. Niet voor niets is hij nog steeds dagelijks op de werk- of beter gezegd winkelvloer te vinden en is hij nog steeds vol overgave bij ieder facet van de werkzaamheden betrokken.’

Anne-Marie: ‘Die stortvloed aan nieuwe ideeën, het continu innoveren en het altijd maar weer beter voor je klanten proberen te doen is naast zijn eigen levensmotto, ook vanaf het begin de leidraad voor de Poulissen filosofie geweest. Hoewel eenieder van onze 15 medewerkers zijn eigen specialisatie heeft, zal je bij allemaal ditzelfde enthousiasme tegenkomen. Die specialisatie is trouwens een interessant en ongeschreven fenomeen en kristalliseert zich vaak al snel uit. Hoewel bijna al onze medewerkers allround inzetbaar zijn, merk je al snel dat de interesses sterk verschillen. Die motivatie moet je vervolgens bewust gaan gebruiken om iedereen het beste in zichzelf naar boven te laten halen en komt de sfeer nog verder ten goede’.

Audio- en videoproducten blijken in de dagelijkse praktijk vaak toch meer een mannen- dan een vrouwending te zijn. Hoe ga jij hier mee om als vrouw? ‘Ik weet dat het inderdaad vaak zo wordt gezien, maar voor mij ligt het toch totaal anders. Je moet ook niet vergeten dat ik in een echt ondernemersgezin ben opgegroeid en letterlijk vanaf mijn geboorte met A/V-producten ben opgegroeid. Daardoor is mijn interesse al van jongs af aan gewekt en vind ik het absoluut net zo leuk als mijn broer en vader om er veel mee in de weer te zijn.’ Met een twinkeling in de ogen gaat ze vervolgens verder: ‘Ik houd zelfs van grote luidsprekers in de woonkamer en kan een zeer goede weergave dan ook enorm waarderen!’ 

Beeldschermen en Quad belevingshuis

Omdat we bij de rondleiding willekeurig van start zijn gegaan betreden we na een lange gang als eerste het strak ingerichte TV & Video gedeelte. Hoewel de keuze duidelijk groot is en alles demonstratie klaar staat opgesteld, ervaar ik deze L-vormige ruimte zeker niet als overvol of druk. Daarbij zijn de verschillende merken zoals LG, Samsung, Loewe en Bang & Olufsen, in één oogopslag door de bijpassende wanddisplay’s goed herkenbaar en dat geeft rust en overzicht. In de lange poot van de L komen we het volledige Bose assortiment tegen (Poulissen is Bose Premiumdealer), waarbij de OmniJewel satelliet luidspreker de kleinste serieuze weergever is die ik ooit heb gezien. Wauw, wat (piep)klein, stevig (uit aluminium gefreesd) en chique komen deze kleinoden op het netvlies over. Zo wordt muziekweergave bijna onzichtbaar zonder gebruik te hoeven maken van inbouwluidsprekers!

Na nog het Bluesound, Denon Heos en huidige maar binnenkort volledig interactief te presenteren Sonos assortiment te hebben bewonderd, begeven we ons met een trap naar het gloednieuwe Quad belevingshuis. Deze ware ode aan één van de meest eigenzinnige en muzikale merken uit de audiobranche, is een nieuwe unieke wijze om verschillende groepen mensen hun eigen belevingspodium te bieden. In geval van dit bijzondere belevingshuis beschikt dit sfeervolle en gezellige onderkomen naast een minimuseum met een liefdevol verzamelde collectie aan oudere modellen, verder ook een keuken, woonkamer en zelfs een heus dakterras! Van al deze faciliteiten kan geheel naar eigen behoefte gebruik worden gemaakt, waarbij in de woonkamer in alle rust kan worden genoten van de Quad ESL-2912 full range elektrostatische weergevers. In combinatie met de elektronicacomponenten uit de tijdloos vormgegeven Quad Artera serie ontstaat een weergave die niet alleen weer volledig is aangepast aan de wensen en eisen van nu, maar tevens qua gevoelsbeleving weer net zo uniek en bijzonder is als hun illustere voorgangers van weleer.

Bang & Olufsen 

Weer eenmaal terug in het centrale deel van de winkel, begeven we ons in de interactieve wereld van Bang & Olufsen. Een merk wat al vele jaren tot de grote liefde van het Poulissen winkelteam behoort en door de schitterend ruime en zeer overzichtelijke presentatie, zelfs tot de top 50 van beste B&O winkels ter wereld behoort! Daarbij betekent interactie hier ook echt interactief. Want uiteraard in overleg met het winkelpersoneel, kan er naar hartenlust met zowat alle bestaande toepassingen worden gespeeld. Van de werkelijk schitterend uitgebreide en in de meest uiteenlopende materialen uitgevoerde draadloze B&O Play producten, een groot deel van de Beolab luidsprekercollectie, het al eerder besproken nieuwe unieke Shape systeem en de gloednieuwe Beovision Eclipse HDR OLED TV. Een scherm waarbij de geluidsweergave nu eens niet onderdoet voor het werkelijk schitterende beeld!

Toch blijkt dit nog maar het topje van de B&O ijsberg te zijn, want aan het eind van de entree bevindt zich een deur die leidt naar een gekoppeld maar verder losstaand B&O belevingshuis. Hier gaat het dak er zo mogelijk nog verder af en komen we in aanraking met het meest exclusieve wat het Deense merk zijn klanten te bieden heeft. Je kunt dan denken aan de reusachtige, extravagant vormgegeven en technologische grensverleggende Beolab 90 luidsprekers, de gloednieuwe meer algemeen maar nog steeds heel chique gestileerde Beolab 50, verschillende meerkanaals opstellingen inclusief de integratie met domotica configuraties en natuurlijk de overige lijn aan tv-toestellen. Allemaal speelklaar opgesteld en garant staand voor een ultiem gesofisticeerde geluids- en beeldbeleving. 

High-end audio  

Een volgende belangrijke pijler in het Poulissen assortiment, komen we tegen op het gebied van geluidsweergave. Het leeuwendeel van de aanwezige demoruimtes is namelijk speciaal voor dit doel ingericht, waarbij het assortiment niet alleen enorm breed maar ook opvallend diep is! Naast een prettige overzichtelijke prijsklassenindeling, zijn de ruimtes gevuld met bekende grote namen uit de audioindustrie waaronder Bowers & Wilkins, KEF, Marantz, Monitor-Audio, NAD, Denon, Accuphase, Burmester, Esotheric, McIntosch, Rotel, Roksan, Dynaudio, Sonus Faber en Transrotor.

Van groot belang is dat er bij Poulissen ook over de vaak onderschatte akoestiek volop wordt na- en meegedacht. Maar hoewel de laatste jaren vooral de vormgeving en uitvoering van veel van deze producten aanmerkelijk is verbeterd, zien ze er vaak toch nog steeds als ‘interieur-vijandige’ objecten uit. Om dit definitief uit de wereld te helpen is Poulissen een samenwerkingsverband met architectuur fotograaf Hennie Retera en de bekende Limburgse kunstenaar Wijnand Thönissen aangegaan. Beiden zijn daarbij bereid gevonden een specifiek deel van hun werk middels hoogwaardige digitale prints in sublimatiedruk op fijnmazig doek op elk beschikbaar formaat beschikbaar te stellen. Een uitgekiende samenstelling aan akoestische materialen verricht tenslotte zijn heilzame werking door zowel de vaak hinderlijk lange galm als rust terug te brengen en de spraakverstaanbaarheid fors te verhogen.

Bowers & Wilkins 800 Diamond Room 

Een vreemde maar vooral erg fraaie eend in de Poulissen-bijt, is zonder meer de gloednieuwe Bowers & Wilkins 800 Diamond Room. Zoals de naam al min of meer zegt is dit een speciaal akoestisch geoptimaliseerde luisterruimte, die er met name voor zorgt dat de zeer hoge prestaties van het Bowers & Wilkins 800 D3 topmodel, niet meer door een roet in het eten gooiende akoestiek worden verstoord. Dit is een niet te onderschatten factor van betekenis die vooral bij grotere weergevers die in staat zijn veel energie in een ruimte te brengen, niet moet worden onderschat.

Om ervoor te zorgen dat deze weergevers ongeremd hun talent kunnen laten horen, is in nauw overleg tussen Poulissen, Bowers & Wilkins en akoestiekspecialist Mutrox een zo neutraal mogelijke ruimte binnen de bestaande afmetingen gecreëerd. Een omgeving die als eerste in Nederland het officiële predicaat Bowers & Wilkins 800 Diamond Room heeft verworven en waar het winkelteam natuurlijk apetrots op is! Uiteraard is het geen directe vereiste dat je thuis ook zo ver zou moeten gaan. Maar het is wel eerlijk om te zeggen dat producten uit dit prijs- en kwaliteitssegment, nu eenmaal wel hogere eisen aan hun omgeving en aansturing stellen dan kleinere en minder hoog geprijsde represanten dat doen. Jouw Poulissen verkoopadviseur zal je hier bij belangstelling graag verder mee helpen en over informeren. 

Home Cinema, projecten en webwinkel 

Zoals het een zeer breed oriënterende A/V-specialist betaamt, heeft ook Poulissen een mooi assortiment meerkanaals receivers en de bijbehorende bronnen paraat om optimaal de in het pakket aanwezige surroundweergevers en subwoofer(s) aan te sturen. In meerdere van de demoruimtes zijn dan ook verschillende verantwoorde opstellingen gemaakt, die iedere film- en meerkanaals muziekliefhebber zeker zal kunnen bekoren. Wanneer naast Hifi-adviseur Leroy Fauser en Johan en Anne-Marie ook bedrijfsleider Bert Schrijen weer aanschuift, blijkt bij deze toonzettende Limburgse specialist het aantal te realiseren en gerealiseerde projecten jaarlijks fors toe te nemen.

Bert: ‘Steeds meer klanten en architecten zien er gelukkig de noodzaak van in om bij een verbouwing of nieuwbouw tijdig met de voorbereidingen voor een optimale integratie van het A/V-systeem met de overige domotica toepassingen te beginnen. Een heel belangrijk aspect wat ons daarbij sterk van anderen onderscheid, is dat wij naast demo mogelijkheden van ons complete assortiment en het nakomen van gemaakte afspraken, ook over een eigen technische dienst van maar liefst zes personeelsleden beschikken! We hebben hier enorm veel tijd, geld en moeite ingestoken en naast een aparte eigen zeer goed uitgeruste werkplaats, is ieder van deze mensen naast zeer vakbekwaam, ook bijzonder goed geschoold en expliciet voor zijn taken opgeleid. Doordat wij al onze taken volledig in eigenbeheer uitvoeren heeft de klant maar één aanspreekpunt, een hogere gerealiseerde kwaliteit, een vlotte en kortere doorlooptijd en dus een hogere klanttevredenheid. Want dat is toch waar we het uiteindelijk allemaal voor doen. Tevreden klanten die ons voor onze toewijding belonen door welgemeende complimenten of zelfs een leuke attentie en vervolgens voor iedere aankoop weer opnieuw terug blijven komen.’

Johan: ‘Wat je daarbij niet moet vergeten is dat wij ook ons complete assortiment middels onze eigen onlangs volledig vernieuwde website en webwinkel aanbieden. Van een eenvoudige Bluetooth ontvanger tot bijvoorbeeld de al eerdergenoemde Bowers & Wilkins 800 D3 weergevers en natuurlijk ook dan weer in de bekende en vertrouwde Poulissen kwaliteit!'

The Poulissen experience en conclusie  

Een mooi en bezielend verhaal is één, maar wat is er nu meer overtuigend dan een aantal treffende praktijkvoorbeelden? Afwisselend krijg ik door Bert en Leroy op zeer professionele en enthousiaste wijze uitleg en praktijkvoorbeelden van een hele reeks voorbeelden te zien. Te beginnen met het unieke Bang & Olufsen draadloze wand Shape luidsprekersysteem (wauw, wat een schitterend design, conceptidee en geluid!), Beovision Eclipse OLED TV (indrukwekkende symbiose tussen vorm, materiaalgebruik, geluid en beeld) en Beolab 50 (misschien wel de beste actieve luidspreker van dit formaat die ik tot op heden heb gehoord!). Daarna volgend met de kleine maar zeer goede KEF LS 50 luidsprekers in een 5.1 surround setting (zo’n grootse volwassen weergave uit zo’n kleine weergever).

Klapstuk van de dag is de indrukwekkend naturel en levensecht spelende Bowers & Wilkins 800 D3 luidsprekers. Aangesloten op zeer goed bijpassende elektronica van de Japanse high-end fabrikant Accuphase in de 800 Diamond Room, laat dit nog maar weinig wensen over. De rode draad door dit alles is voor mij dan ook volstrekt duidelijk. Poulissen Audio Video Center in Roermond zorgt voor een werkelijke premium winkelbelevenis. Dit begint al bij binnenkomst en de telefonische contacten en eindigt zeer zeker niet bij de aflevering of oplevering van de producten of projecten. Ook bij calamiteiten of nazorg blijft iedere vorm van hoffelijkheid, coulance en het unieke probleemoplossende vermogen van deze winkel volledig behouden. Geen wonder dat inmiddels nationaal en zelfs internationaal zo veel klanten hun weg naar deze toonaangevende detaillist hebben gevonden.   

Poulissen Audio Video Center

Tel. 0475-335716
info@poulissen.nl
www.poulissen.nl


EDITORS' CHOICE