NIEUWS

Vijf muzieknieuwtjes uit de entertainmentwereld nr.11

De entertainment-rubriek op hifi.nl is terug van weggeweest; elke week publiceren we een overzicht met de opvallendste nieuwtjes uit de wereld van entertainment, en dan uiteraard vooral gericht op muziek. Met deze week een voorproefje op het nieuwe U2-album via Record Store Day, internationaal MTV-succes voor Lil’ Kleine en heibel over subsidie voor popmuzikanten.

Gelimiteerde 12 inch van U2 voor Record Store Day

Deze maand verschijnt een exclusieve 12 inch-versie van de nieuwe U2-track The Blackout.

De gelimiteerde release is vanaf 24 november verkrijgbaar in winkels die zijn aangesloten bij het muziekinitiatief Record Store Day. De RSD-release van The Blackout bevat twee tracks. Naast de titeltrack bevat de plaat ook een remix van Jacknife Lee. De single wordt uitgebracht op Black Friday. De plaat is het eerste fysieke voorproefje op het nieuwe U2-album Songs Of Experience, dat vanaf 1 december in de winkels ligt.

De release van The Blackout wordt geleverd in een zogeheten black die-cut 12” jacket. Hoeveel exemplaren er in Nederland beschikbaar komen is nog niet bekendgemaakt. Ook over de prijs weten we momenteel nog niets.

Lil’ Kleine wint MTV-award voor Best Worldwide Act

Lil’ Kleine won tijdens de European Music Awards de award voor Best Worldwide act.

Eerder won de Nederlandse rapper al de MTV European Music Award voor Best Dutch Act. Daardoor deed Lil' Kleine automatisch mee in de strijd om de award voor Best Worldwide Act. Hij nam het op tegen de winnaars van zeven andere landen. Lil’ Kleine nam de prijs in ontvangst tijdens de uitreiking in Londen. Shawn Mendes was met drie van de vijf verzilverde nominaties de grote winnaar van de avond. De Canadees won de award voor beste artiest, beste nummer en beste fans. De zes keer genomineerde Taylor Swift viel niet in de prijzen.

Het lukte Martin Garrix die avond niet om voor de derde keer op rij de award te winnen voor beste dj. Die award ging naar de Franse dj David Guetta. Andere winnaars waren Eminem (beste hiphop), Kendrick Lamar (beste video), Thirty Seconds To Mars (alternatieve act), Camila Cabello (pop), Coldplay (rock), Dua Lipa (nieuwe artiest) en Ed Sheeran (live act).

VVD wil subsidies voor popmuzikanten stopzetten

Volgens de VVD zou de overheid geen subsidies meer moeten verlenen aan popmusici en bands.

Volgens VVD-kamerlid Arno Rutte hoort popmuziek gedragen te worden door het publiek en zou de subsidie daarom moeten stoppen. In Nederland kunnen muzikanten aanspraak maken op verschillende soorten subsidies. Voorafgaand aan de bespreking over het onderdeel cultuur op de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, deed Rutte tegenover Nu.nl de visie van de VVD uit de doeken: “Artiesten die niet hun eigen broek kunnen ophouden, zijn niet populair genoeg en daarmee geen popmusici.”

Desondanks maakt de politicus wel het onderscheid tussen directe steun van de overheid aan artiesten en muzikanten en de ondersteuning van bijvoorbeeld poppodia en theaters, waar beginnende artiesten zich kunnen ontwikkelen. Daarover was hij iets positiever: "De overheid kan zeker qua infrastructuur iets doen. Daar is helemaal niets mis mee."

André Hazes opnieuw op het podium als hologram

André Hazes zal tijdens Holland Zingt Hazes wederom op het podium te zien zijn als hologram.

Eerder dit jaar zong een Hazes-hologram het nummer Zij Gelooft in Mij tijdens Holland Zingt Hazes.Welk nummer het hologram tijdens de volgende editie ten gehore brengt is niet bekend. Volgens de organisatie gaat het om ‘een nieuw, nog niet eerder gehoord live fragment’. De komende editie van Holland zingt Hazes vindt plaats op 20 en 21 april van het volgende jaar. Zoon André Jr. en dochter Roxeanne zijn dan allebei aanwezig.

De line up voor de volgende editie van Holland Zingt Hazes bestaat verder nog uit Jeroen van der Boom, Glennis Grace, Danny de Munk, Xander de Buisonjé, Trijntje Oosterhuis, Peter Beense, Barry Hay en Jamai. Voor Holland Zingt Hazes op vrijdag 21 april zijn nog steeds kaarten beschikbaar.

Sam Smith op eerste plek in Dutch Album Top 100

The Thrill Of It All van Sam Smith veroverde de eerste plaats in de Dutch Album Top 100.

Het was eerste nummer 1-notering van de Britse zanger in de Nederlandse albumlijst. Met zijn debuutalbum In The Lonely Hour kwam Smith in 2014 niet verder dan een derde plaats in de Album Top 100. Overigens kwam die derde plaats er pas nadat het album al acht maanden uit was. Uiteindelijk werd In The Lonely Hour bekroond met goud en platina. Wereldwijd zijn ruim twaalf miljoen exemplaren van het album verkocht.

Smiths tweede studioalbum The Thrill Of It All bevat tien tracks, waaronder de singles Too Good At Goodbyes en Pray. De special edition van het album telt vier extra tracks. Op het album werkt Smith opnieuw samen met zijn vaste schrijfpartner Jimmy Napes. Verder zijn er bijdragen van onder anderen Timbaland, Malay, Jason ‘Poo Bear’ Boyd en Stargate. Begin mei staat Smith twee avonden in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door onze mediapartner, Entertainment Business.


EDITORS' CHOICE