NIEUWS

Streaming liefhebbers opgelet: BBC Night of the Proms in FLAC

Rob Nijman | 24 juli 2017

De Britse publieke omroep zendt de traditionele Night of the Proms-concertreeks voor het eerst uit in lossless audio, op een minimum van 16-bits/44.1kHz. Het evenement loopt van vrijdag 14 juli tot en met zaterdag 9 september en is mee te beleven via BBC Radio 3, op de eigen website en op die van de Proms.

Radio 3 zendt normaal gesproken uit in AAC 320kbps, maar om de negentigste verjaardag te vieren is er nu voor het eerst een uitzending in FLAC. Je moet er wel voor naar genoemde websites, want de uitzending via de radio biedt niet dezelfde kwaliteit. 

De BBC gebruikt FLAC en MPEG-DASH om losless gecomprimeerd geluid naar je browser te streamen. De eis is wel dat je een Firefox-browser (51 of hoger) gebruikt, maar het idee is om na deze pilot ook andere browsers, mobiele applicaties en internetradio te laten volgen. De Mozilla Firefox-browser behandelt het uitpakken en decoderen van de geluidsgegevens, de BBC Standard Media Player verwerkt de streaming. Het Audio Factory-platform dat de verwerking van het signaal verzorgt is in eigen huis ontwikkeld door de BBC R&D-afdeling.

Meer informatie vind je op deze website. Het uitzendschema vind je hier.

FLAC - hoe zit dat ook weer?

FLAC staat voor Free Lossless Audio Codec. Het beschrijft de manier waarop muziek bij de bron wordt gecodeerd en via een internetverbinding in een efficiëntere vorm wordt verzonden. Deze gecomprimeerde data wordt bij het ontvangende apparaat weer gedecodeerd en verliesloos weergegeven. Het is momenteel het meest gebruikte audioformaat voor hoge resolutie-audio dankzij een brede ondersteuning van apparatuur, ‘open source’ gebruik en de ‘losless compressie': de verliesvrije overdracht. | Lees meer over hi-res audio


EDITORS' CHOICE