NIEUWS

HDtracks maakt sprong van downloaden naar streamen

Zal het downloaden van hi-res muziekbestanden plaats gaan maken voor het streamen van hi-res muziek? HDtracks, bekend van zijn hi-res downloads, zal deze vraag in de tweede helft van 2017 gaan onderzoeken. Onder de naam HDmusicStream zal HD tracks een hi-res streamingdienst gaan opzetten die lijkt te gaan concurreren met Tidal en Qobuz.

HDmusicStream

Het in 2008 opgerichte en in New York gevestigde HDtracks is bezig om een hi-res streamingdienst in de steigers te zetten. De streams zullen MQA-compatible zijn. Het Britse bedrijf 7digital zal de techniek achter de nieuwe streamingdienst gaan verzorgen.

Het prijsmodel alsmede de catalogus van beschikbare muziek is nog niet bekend. De verwachting is echter dat de catalogus aanzienlijk zal zijn. Aanbieders Sony en Merlin zijn immers evenals Universal Music en Warner Music toegetreden tot het MQA-kamp.

Afgezien van prijsmodel en omvang en inhoud van de catalogus zijn er nog wel meer vragen. Zal HDmusicStream beschikbaar zijn voor alle Europeanen? Het downloaden van hi-res muziek van de website van HDtracks is immers voorbehouden aan inwoners van de VS, Groot-Brittannië en Duitsland. Inwoners van andere landen kunnen alleen hi-res bestanden dowloaden door het gebruik van technische kunstgrepen (VPN).

Het is dus nog maar de vraag of bijvoorbeeld Tidal en Qobuz daadwerkelijk iets te vrezen hebben van de nieuwe concurrent. Om succes te hebben is niet alleen een grote catalogus maar ook een grote klantenkring een voorwaarde. Aan het einde van dit jaar zullen we meer weten.


EDITORS' CHOICE