NIEUWS

Vijf muzieknieuwtjes uit de entertainmentwereld nr.3

HiFi.nl komt met een nieuwe rubriek. Elke week publiceren we een overzicht met de opvallendste nieuwsberichten uit de wereld van entertainment, en dan uiteraard gericht op muziek. Met deze week onder meer een schikking in de rechtszaak tegen Spotify en het vijftigjarig jubileum van Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

Spotify treft schikking in rechtszaak

Spotify gaat 43 miljoen dollar betalen aan songwriters en uitgever die eerder een rechtszaak hadden aangespannen tegen de streamingdienst.

Enkele jaren terug kreeg Spotify te maken met een rechtszaak omtrent auteursrechten. De dienst zou geen vergoeding hebben uitgekeerd voor het verspreiden van nummers, teksten en achtergrondmuziek. David Lowery (Cracker, Camper Van Beethoven) en honderden andere muzikanten stelden dat ze daardoor zo’n 150 miljoen dollar aan royalty’s waren misgelopen. Ook songwriter Melissa Ferrick eiste niet veel later 200 miljoen dollar van Spotify vanwege het schenden van auteursrechten.

Volgens Billboard heeft Spotify een schikking getroffen met alle betrokken partijen, die momenteel bij de rechtbank ligt. De muziekdienst zal een fonds opzetten en daarna 43,4 miljoen dollar uitkeren aan songwriters en uitgevers aan wie de royalty's nog niet zijn uitbetaald. Ook gaan ze een nieuwe methode uitwerken om in de toekomst de juiste rechthebbenden op te kunnen sporen.

André Hazes Jr. scoort nummer 1-album

André Hazes Jr. heeft zijn eerste nummer 1-album te pakken. Zijn nieuwe album Wijzer kwam binnen op de eerste plek in de GfK Dutch Album Top 100.

André Hazes Sr. wist op 3 oktober 1981 met zijn album Gewoon André voor het eerst de eerste plaats in de Nederlandse albumlijst te bereiken. Hij was destijds dertig jaar oud, terwijl zijn zoon momenteel 23 jaar oud is. Er zijn meer vergelijkingen te maken tussen vader en zoon. Beide kregen in hun levens te maken met familiaire spanningen die breed werden uitgemeten in de media. En net als zijn vader gaat ook de jonge Hazes inmiddels liever door het leven zonder de Jr. toevoeging.

Senior scoorde in zijn leven zo’n 70 hits, waarvan zeven nummer 1-hits. Junior heeft tot nu toe drie hitnoteringen op zijn naam staan. Wel bereikte het nummer Bedankt Mijn Vriend in 2007 de eerste plaats in de hitlijsten. Het nummer bevatte een postume bijdrage van zijn vader. Op 13 en 14 oktober geeft Hazes twee concerten in Rotterdam Ahoy.

Sgt. Pepper van The Beatles viert jubileum

Deze week was het vijftig jaar geleden dat het klassieke album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles verscheen en dat werd gevierd.

In de loop der jaren ging het album ruim veertig miljoen keer over de toonbank. Apple en Universal Music lanceerden deze week speciale jubileumuitgaven van het album. Naast de standaardversie – een dubbelcd met als bonus verschillende (instrumentale) opnamen van alle nummers plus die van de single Penny Lane b/w Strawberry Fields Forever - verscheen er ook een bijzondere 2lp en een Super Deluxe boxset met in totaal 6 cd's.

Gisteren speelden The Analogues in de Ziggo Dome in Amsterdam het complete Sgt. Pepper-album na waarbij zoveel mogelijk gebruik werd gemaakt van de originele instrumenten. Vanavond zendt de NTR in Het Uur van de Wolf de documentaire The Analogues: Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band 50 Jaar Later van regisseur Marcel de Vre uit. Morgen volgt ook de uitzending van de live registratie Sgt. Pepper LIVE By The Analogues, die ooit werd opgenomen tijdens hun theatervoorstelling in Zoetermeer.

100% NL Speelt Live stop ermee

De geplande stadionconcerten van 100% NL Speelt Live gaan toch niet door, omdat er vanuit de consument onvoldoende animo voor is.

Het einde van de concertreeks werd officieel bekend gemaakt op de website van 100% NL Speelt Live. Organisator Creative Event Company gaf daarbij toe dat de plannen om de shows in stadions te programmeren te ambitieus waren. Vanwege de teleurstellende kaartverkoop zien zij zich nu genoodzaakt de concerten te annuleren. Volgens hen is het totale bezoekersaantal van invloed op de ervaring van de individuele bezoeker en kunnen ze de beloofde kwaliteit niet langer waarborgen, waardoor ze geen andere opties meer zien.

Mensen die al kaarten hadden gekocht zijn inmiddels persoonlijk via e-mail op de hoogte gesteld en krijgt hun aankoopbedrag teruggestort. Eerder deze week kwam 100% NL nog met een actie waarmee kaartkopers tot en met 28 augustus een tweede ticket gratis kregen, maar ook dat mocht niet baten.

Thunderdome terug op Mysteryland

Thunderdome krijgt weer een podium op Mysteryland. De afgelopen vijf edities ontbrak het hardcore-event op het festival.

De geschiedenis van Mysteryland en Thunderdome hangt nauw samen. In 1994 was Thunderdome voor het eerst aanwezig op de destijds tweede editie van Mysteryland. In de jaren daarna kreeg Thunderdome zeven keer een eigen podium, variërend van een onaangekondigde suprise-tent tot een Black Box en een Tunnel of Terror. Dit jaar krijgt het bekende Wizard-logo van Thunderdome weer een centrale plek, waar bezoekers de hele dag los kunnen gaan op het hardere werk.

Met de toevoeging van Thunderdome heeft Mysteryland alle zeventien stages ingevuld. Naast Thunderdome zijn ook onder meer Spinnin' Sessions, hardstylegigant Q-dance, Sven Väths techno imperium Cocoon, Mad Decent van Major Lazer baas Diplo, Jamie Jones' Paradise, de Spaanse confettikoningen van Elrow en het Britse drum & bass label Hospital aanwezig. Het festival vindt dit jaar plaats op zaterdag 26 augustus en zondag 27 augustus.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door onze mediapartner, Entertainment Business.

EDITORS' CHOICE