Wanneer je het gemak van automatisering kent en ervaart, ga je het echt waarderen. Een stelling die zeker opgaat voor de eigenaren van Van Oossanen, een nautisch architectenbureau dat onder meer extreem luxe jachten ontwerpt. Toen deze architecten een ander bedrijfspand op het oog hadden, benutte installateur Remon Stokman het moment om hen een voorstel voor te leggen waarin hij voor de verlichting een volledig zorgeloze automatisering ontwierp.
"Een jaar of vijf geleden kwam ik voor het eerst bij deze opdrachtgever. Zij hadden interesse in nieuwe verlichting en informeerden naar de mogelijkheden van led-panelen", vertelt Remon Stokman van Stokman Elektrotechniek uit het Gelderse Groessen. "Op dat moment waren ledâs nog tamelijk kostbaar. Bovendien zat het bedrijf in een huurpand en dachten ze al na over een verhuizing naar een ander pand. Ik heb toen eerlijk gezegd dat overstappen op led op dat moment niet erg zinvol en rendabel was."
"Ik heb wel wat onderhoudswerk mogen doen, naar grote tevredenheid, zo blijkt. Want twee jaar terug belde de eigenaar me dat hij een pand had gekocht. Of ik met hem mee wilde gaan om te kijken wat ik van de elektrotechnische installatie vond. Die bleek zeer verouderd en mijn advies was om deze volledig te vervangen. De eigenaren kochten het bestaande pand en vroegen mij een plan van aanpak voor de renovatie van de elektrotechniek uit te werken."
Mogelijkheden van domotica
Nadat Stokman globaal de wensen van de klant had geĂŻnventariseerd, werkte hij een eerste opzet uit. Daarin koos hij voor een wandgootsysteem met energie- en datavoorzieningen voor alle werkplekken. "Ik ben in eerste instantie een conventionele installatie gaan ontwerpen, met normale verlichting en een alternatief met led-verlichting. In het gesprek met de klant bespraken we vervolgens de mogelijkheden van domotica en ledâs. De opdrachtgevers gaven aan dat zij niet gecharmeerd zijn van schakelaars aan de wanden."
"Ook wilden ze graag bij het verlaten van het pand het alarm kunnen inschakelen en daarmee gelijktijdig alle verlichting uit doen. Ik wist meteen: hier moet domotica in. Ik heb toen contact gezocht met Peter de Ruiter van Hager. Samen met hem, en met hulp van Elektrogroothandel Eppink, hebben we een passende oplossing uitgewerkt. Het moest een eenvoudig en degelijk systeem zijn, zonder al te veel âtoeters en bellenâ, maar wel exact het gemak en comfort bieden dat de eigenaren en hun medewerkers wensen", vertelt Stokman.
Licht en alarm in Ă©Ă©n scĂšne
Zo kwamen Stokman en zijn adviseurs bij een KNX-systeem met eenvoudig te programmeren actors en een heldere visualisatie. âAlle verlichting zit nu in Ă©Ă©n scĂšne gekoppeld aan het alarmsysteem. Zodra de eerste medewerker binnenkomt en het alarm eraf haalt, gaat alle led-verlichting in het pand branden. Dat willen de eigenaren zo. Zij vinden het storend als er âzwarte gatenâ zijn op de werkplekken waar op dat moment nog geen medewerkers zijn.
Op deze wijze hebben ze ook geen schakelaars nodig op de werkplekken. Wel hebben we voor de bediening een visualisatie gemaakt die de eigenaren via een app op hun tablet en telefoon hebben staan. Zo kunnen zij de verlichting toch ook nog handmatig bedienen. In een paar specifieke ruimtes, zoals de vergaderzaal en de kantine, hebben we de verlichting met schakelaars bedienbaar gemaakt. En in de technische ruimtes gaat de verlichting aan via bewegingssensoren.
Compleet Hager-project
Voor de schakelaars in de kantine en de vergaderzaal kozen de opdrachtgevers de S1-lijn van Berker. "Sinds deze schakelaarserie op de markt is, is dit product mijn favoriet", zegt Stokman. "Maar ook van veel klanten. Ik laat opdrachtgevers vaak alternatieven zien, maar de S1 lijn past gewoon in erg veel situaties. Het is een mooie standaardserie: ik heb deze schakelaars ook in mijn eigen huis." Voor de wandgoten kwam Stokman ook bij Hager uit. "Ik had in dit pand een goede honderd meter wandgoot nodig. De stijl van de opdrachtgevers kennende, moest ik niet met kunststof goten aankomen."
"De strakke en robuuste uitstraling van de metalen Tehalit-wandgoten bieden gewoon een kwalitatief hoogwaardige oplossing en zijn prettig om mee te werken." Tot slot koos Stokman ook een verdeler van Hager, die op basis van zijn ontwerp door paneelbouwer El-Point uit Herwen werd gebouwd. "Als ik uitgebreid was gaan shoppen en alleen naar de laagste prijs zou kijken, kom ik misschien nog bij andere leveranciers uit. Maar ik ga niet voor de bodemprijzen. Belangrijker dan het goedkoopste product vind ik het kiezen voor de juiste en uiteindelijk meest kosteneffectieve oplossing. En voor een leverancier waarvan ik weet dat ze haar beloftes nakomt. Met mijn keuze voor de gebouwautomatisering, de wandgoten, de schakelaars en de verdeler van Hager kies ik dan ook voor een vergaande ondersteuning."
Hulp bij de programmering
De specialisten van Hager en Elektrogroothandel Eppink waren zeer behulpzaam bij de programmering van de automatisering. "Dat vind ik belangrijk, omdat ik op dit moment zelf nog te weinig KNX-projecten uitvoer om die kennis van de programmering zelf in huis te halen. Maar op deze manier kan ik wél die diensten aanbieden. Woning- en gebouwautomatisering zijn namelijk onderdeel van de toekomst. Als je die werkzaamheden niet wilt, kunt of durft aanbieden, heb je straks geen werk meer." Voor Remon Stokman is het essentieel dat hij het ontwerp en de engineering van dergelijke projecten in eigen hand kan houden, maat dat hij voor essentiële ondersteuning op partijen als Hager en Eppink kan rekenen. "Daarom zijn goedkope producten voor mij niet doorslaggevend, omdat ze niet tot de meest interessante aanbieding leiden."
Verder vindt Remon Stokman nauw contact en een open communicatie met zijn opdrachtgever essentieel. Zo kan hij ook goed uitleggen waarom hij voor de hoogwaardige producten van Hager kiest. âDat heeft nu bijvoorbeeld geleid tot een zeer enthousiaste klant die ik exact kon bieden wat hij wenste. Zelfs zo tevreden dat ik binnenkort met een van de eigenaren voor zijn woning de mogelijkheden van domotica ga bespreken. Het gemak en comfort in zijn bedrijfspand smaakt blijkbaar naar meerâ.