TIP

Tip: Audio/Midi-configuratie instellen

Guido de Kanter | 24 januari 2012

Deze keer een korte tip voor Macgebruikers, die gaat over het hulpprogramma Audio/Midi-configuratie en de geluidsinstellingen in iTunes. Hoe stel je deze beide zó in, dat je cd-rips onbehandeld van de harde schijf naar de digitale uitgang vloeien?

Je audio-instellingen goed configureren begint bij het hulpprogramma Audio/Midi-configuratie (op Engelstalige systemen Audio Midi Setup).

Hiervoor ga je naar de map Programma`s > Hulpprogramma`s. Voor wie luistert met iTunes en alleen muziek heeft die van cd afkomstig is, is de goede instelling: uitvoer in 16 bits/44.1 kHz. 

Met bijvoorbeeld 24 bits/96 kHz is de computer de hele tijd aan het upsamplen, en dat kost kracht. Misschien denk je: maar ik heb óók muziek met hogere samplingfrequenties! Daar is wel een oplossing voor: iTunes uitzetten, via Audio/Midi-configuratie de eigenschappen van het uitgangssignaal aanpassen, en iTunes weer aanzetten.

Toegegeven: dit operatietje is onhandig, maar als je niet heel veel muziek in hoge resolutie hebt, is het tijdsbeslag wel te overzien. Met name voor wie zijn of haar computer digitaal heeft verbonden met de hifi-installatie (op een losse DAC bijvoorbeeld), is het goed om deze instelling even na te lopen. Zet je je audio-eigenschappen op 16 bits/44.1 kHz, dan worden je cd-rips in de formaten AIFF, WAV en Apple Lossless 1 op 1 op de digitale uitgang gezet.

Let wel: de onbewerkte doorgifte werkt alleen maar als je in iTunes niet doet aan volumeregeling, equalizing en geluids-`optimalisatie`. Om te beginnen moet het volume op maximaal staan (volumeregeling doe je op de versterker). 

Dan controleer je of de equalizer uit staat. Daarvoor ga je naar het menu Venster > Equalizer. Daar vink je de equalizer zonodig af.

Tenslotte ga je naar het menu iTunes > `Voorkeuren...`, en in het venster dat danverschijnt ga je naar de tab `Afspelen`. Daar maak je zeker dat `Optimaliseer geluid` en `Geluidscontrole` afgevinkt staan.


EDITORS' CHOICE