HI-VISITAelivé hi-fi

HiVisit: Aelivé

 

Hifi is een samenspel van techniek en beleving. Nergens komt dit zo sterk naar voren als in de twee showrooms van hifi-specialist Aelivé. Hier vinden we namelijk geen luisterruimte met verschillende luidsprekeropstellingen, maar 40 woonkameropstellingen met luidsprekers in hun natuurlijke habitat.

Het pand in Bergambacht, waar ik afspreek met eigenaar en projectadviseur Martijn van Buren, heet dan ook heel toepasselijk “Travivi”. In de taal Esperanto betekent dit “beleven”. Beleven is meer dan techniek die omgezet wordt in geluid. Het design van de apparatuur moet ook tot zijn recht komen en waar kan dat beter dan waar deze uiteindelijk gebruikt gaat worden, de woonkamer?

Om dit op de juiste manier aan te pakken heeft Aelivé Bergambacht een goede partner gevonden in de firma Speksnijder, een wooninterieurspecialist. Aelivé zorgt voor de hifi, Speksnijder voor de stoffering. In het filiaal in Soesterberg werkt Aelivé volgens dezelfde formule samen met de firma Mondileder. De simpelste oplossing zou zijn: de stoffeerder maakt wat plek vrij voor hifi, Aelivé zet wat spulletjes neer en klaar. De partijen geloven echter zo in het concept, dat bij de bouw van Travivi meteen rekening werd gehouden met het verweven van wonen en hifi. Gevolg, Travivi is de grootste geïntegreerde hifi showroom van Europa. Zo heeft elke woonkameropstelling op verschillende plekken in de vloer een aansluiting voor luidsprekers en een volledig patchpanel waar geluid op alle mogelijk manieren is te distribueren: analoog, digitaal en als data. Hiervoor is tijdens de bouw dan ook in totaal 35 kilometer aan kabels verwerkt. Alles prachtig weggewerkt en op een manier dat de klant kan zien hoe netjes Aelivé volledige projecten bij de klant thuis kan afleveren.

Want als dat nog niet duidelijk was, Aelivé levert niet alleen hifi-componenten of complete hifi-sets, maar ook totaaloplossingen, waarbij alle kamers in een huis met elkaar worden verbonden. Dat dit een stapje verder gaat dan alleen multi-room audio, blijkt wel als ik een rondleiding door het pand krijg, waarbij we van de ene woonkamer, naar de andere lopen en niet alleen de audio van ruimte naar ruimte verplaatst, maar ook de bediening van de gordijnen en het licht lokaal zijn aan te passen. Zelfs de airconditioning en de beveiliging kun je hierin meenemen en natuurlijk alles te bedienen vanuit één enkele app. Hiervoor werkt de firma met het systeem van Control4. Ik ken geen betere demonstratie dan een rondleiding als deze, waarbij er niet enkele, maar tientallen kamers zijn te bedienen, vlekkeloos.

Rondleiding

Terwijl we ons verplaatsen naar de eerste ruimte, blijkt wel hoe uniek deze hifi-winkel is. “Andere retailers zouden ons voor gek verklaren,” vertelt van Buren. “30 vierkante meter vloerruimte exclusief voor een luidspreker van duizend euro, daar moet je heel wat setjes voor verkopen om dat terug te verdienen. Dat doen andere winkeliers dan ook niet, maar ik vind het belangrijk dat de klant ook zo’n luidspreker kan waarderen in plaats van hem gelijk een Linn-set van 30.000 euro te laten horen.” We luisteren overigens naar een KEF R500 die verbazingwekkend goed klinkt in een ruimte die akoestisch niet optimaal is gemaakt. “Dat is ook precies wat ik wil. Ik wil de klant niet voor de gek houden door de luidspreker beter te laten klinken dan het straks zal klinken. Als een klant hier ‘verliefd’ wordt op een bepaald geluid, zorgen wij ervoor dat hij dat thuis ook weer te horen krijgt. Daarom verkopen we ook kleine setjes van Sonos. Die worden soms onbeluisterd meegenomen als men een bank komt kopen. Maar als ze even de tijd nemen en een Naim Mu-So horen, gaat er vaak een nieuwe wereld voor ze open.”

Terwijl we door het pand lopen, merk ik op hoe slim de looproute en opbouw van de winkel is. Beneden gaat het vooral om wooncombinaties met de instapmodellen van de betere hifi-merken als KEF, Naim en Neat Acoustics. Gaan we naar de eerste etage, dan merk je meteen dat je hier meer tijd en aandacht nodig hebt. Meer design meubelen, meer design audio. Zoals de prachtige Linn Series 5, die met zijn prachtige afwerking in gekleurd vilt speciaal ontworpen lijkt voor de woonkamersetting waarin hij is geplaatst. Als ik de set hoor spelen, besef ik dat het bij deze luidsprekers er niet alleen mooi uitzien, maar ook nog eens prachtig klinken.

Trots

Als mijn oog op de middelste ruimte op de eerste etage valt, schakelt Martijn het geluid al over naar de KEF Reference 3 en Reference 5 die daar zijn opgesteld. Ik kan alleen maar concluderen dat ze hier nog mooier klinken dan ik ze ooit bij KEF in Engeland heb gehoord. Op deze manier luidsprekers en versterkers vergelijken werkt hartstikke goed. Geen omgeschakel van kabels, versterkers en geschuif. Elke set krijgt zijn eigen plek en zijn eigen aandacht. Dat geldt ook voor het exclusieve luidsprekermerk Van Buren Audio, dat in de winkel in Soesterberg prachtig wordt gepresenteerd door middel van een volledig geïntegreerde home cinema opstelling. In dezelfde winkel staan de KEF Blades opgesteld en aangezien ik die nog nooit goed gehoord heb, weet ik nu wel dat ik geen betere plek kan kiezen om ze hier eens te beluisteren waar ze thuis horen… in een woonkamer. Iets om trots op te zijn.

Die trots is iets wat overslaat op de klanten. “Men vertelt niet op een feestje hoe duur de set is of van welk merk, maar dat het gekocht is bij Aelivé. En daar ben ik dan natuurlijk ook weer trots op, daar doe ik het uiteindelijk voor.”

Vergelijken

Terwijl we naar de homecinemaruimte lopen, valt me op dat in het plafond ook allerlei luidsprekers zijn verwerkt - en geen enkele hetzelfde. “wij doen natuurlijk ook totaalprojecten, waarbij de klant meestal geen idee heeft wat ‘ie krijgt en hoe het klinkt. Wij bieden de mogelijkheid om dit ook te vergelijken”

Het moet niet gekker worden, maar dat wordt het wel, want als uiteindelijk in een keukensetting belanden en ik probeer de luidsprekers te traceren, lukt me dat niet. Het lijkt wel op de wanden het geluid produceren. “Dit zijn de onzichtbare luidsprekers van Amina. Je kunt het gewoon in de muur verwerken en eroverheen schilderen. Ideaal voor in de keuken of in een badkamer.”

Kortom: als je bij het aanschaffen van goede audio-apparatuur niet alleen een beslissing wil nemen met je hoofd, maar ook met je gevoel, zit je bij Aelivé op de juiste plaats. Want een middag doorbrengen in de twee filialen is een overweldigende ervaring. En beleving, is dat niet waar het allemaal om draait?


EDITORS' CHOICE