REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Hell or High Water

Regisseur David Mackenzie maakte een paar jaar terug indruk met Starred Up, terwijl scenarist Taylor Sheridan het uitstekend ontvangen Sicario op papier zette. Het tweetal sloeg nu de handen ineen voor Hell or High Water. Filmpjekijken.com gaf de western-noir 4 van de 5 sterren.

In de film staat de Texaan Toby Howard (Chris Pine) door een achterstallige hypotheek op het punt zijn karige familieboerderij kwijt te raken. Ten einde raad verzint hij een wanhopig plan. Met behulp van zijn net vrijgelaten criminele broer Tanner (Ben Foster) gaat hij er op uit om het benodigde geld dan maar te stelen bij juist de bank die dreigt hun ouderlijk huis af te nemen. De broers trachten meerdere lokale vestigingen per dag te overvallen en stelen alleen kleine bedragen om zo de politie te verwarren. Ze hebben echter niet gerekend op Texas Ranger Marcus Hamilton (Jeff Bridges), die vermoedt dat de verschillende overvallen met elkaar te maken hebben. Hoe dichter de broers bij hun benodigde bedrag komen, hoe meer ze afstevenen op de onvermijdelijke confrontatie met de politie.

Volgens redacteur Daan Snouck Hurgronje verandert het wat standaard verhaal gaandeweg in een goed gebalanceerd en uitstekend geacteerd misdaaddrama. “Door net wat meer aandacht te besteden aan elementen als personage-ontwikkeling en vertelstijl weten Mackenzie en Sheridan het bewust magere verhaal onverwachte diepgang en een originaliteit mee te geven. Ze vinden zelfs ruimte voor subtiele, maar rake maatschappijkritiek. In de wereld van Hell or High Water is er geen plaats voor helden en schurken, maar slechts voor door het leven getekende Jan-allemannen die tot het uiterste zullen gaan voor hun overtuigingen. Dat die niet altijd even zuiver zijn doet er verder niet toe. Ook de Ranger is wanhopig op zoek naar iets om zijn leven betekenis te geven en is bereidt heel ver te gaan.”

Foster en Bridges zijn volgens Hurgronje weer ouderwets op dreef, maar de grote verrassing is echter Chris Pine. “Of het nou Kapitein Kirk of Jack Ryan was, zijn rollen waren tot nu toe enigszins larger-than-life, van het type onfeilbare mooiman. Alsof dit het pretentieuze indie-arthouse vehikel is waarop elke zichzelf respecterende acteur met bewijsdrang zit te wachten, grijpt hij hier zijn kans om te laten zien dat zijn blockbuster status niet alleen door zijn mooie kop verkregen is. Hell or High Water is een toonbeeld van uitgeklede essentie, één van die films die boven zichzelf uitstijgt door de perfecte invulling van de verschillende benodigde disciplines. Een goed script, strakke regie en vakkundig acteerwerk zorgen voor een film waarvan je pas na afloop realiseert hoe goed hij eigenlijk was.”

De volledige recensie van Hell or High Water kun je hier teruglezen.

EDITORS' CHOICE