NIEUWS

Omzet muziekindustrie stijgt in eerste helft 2016

Branche organisatie NVPI Audio heeft deze week de omzetcijfers van het eerste halfjaar van 2016 bekend gemaakt. Opvallend is de groei van 23,1 procent, wat voornamelijk door streaming komt.

De digitale markt steeg van 31 miljoen naar 44 miljoen euro, dat komt neer op een stijging van 41,1 procent. Deze cijfers betekenen dat de digitale muziekmarkt maar liefst 61,5 procent van de totale markt in beslag neemt. De aanhoudende populariteit van vinyl zorgde overigens ook dat de fysieke markt steeg met 2,4 procent.

Een aantal artiesten hebben in 2016 een grote bijdrage geleverd aan de stijging. David Bowie’s Blackstar en verschillende releases van o.a. Adele en Coldplay, bijvoorbeeld. Nationaal gezien mag de eer naar Kensington, Anouk, Broederliefde en zelfs Lil’ Kleine.

De verwachtingen zijn dat de groei doorzet in de tweede helft van het jaar. Met de aankondiging van nieuwe platen van populaire artiesten als Green Day, Agnes Obel en Bruce Springsteen en klassieke artiesten als Jaap van Zweden en Hannes Minnaar liggen de verwachten in ieder geval hoog. 


EDITORS' CHOICE