REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Blood Father

De verguisde Mel Gibson is op de achtergrond met zijn zoveelste comeback bezig. Binnenkort komt hij als regisseur met de oorlogsfilm Hacksaw Ridge, dat nu al wordt genoemd als kanshebber bij de Oscars, maar eerst is hij zelf te zien in Blood Father. Filmpjekijken.com beloonde de keiharde actiethriller met 4 van de 5 sterren.

Gibson geeft gestalte aan John Link; vroeger een outlaw op een motorfiets, maar nu een brave burgerman die AA-meetings afloopt en zich verder koest houdt en netjes doet wat zijn parole officer hem heeft voorgeschreven. Link heeft echter nog één vurige wens en dat is zijn dochter Lydia (Erin Moriarty) nog eens zien. Zij liep op 14-jarige leeftijd weg van huis en is sindsdien al enkele jaren spoorloos. Toch neemt Lydia plots weer contact met hem op: een fout vriendje (Diego Luna) heeft haar namelijk in de problemen gebracht, waarop zij op de vlucht is geslagen. De handlangers van dat foute vriendje laten Lydia echter niet zomaar gaan en vader en dochter krijgen een Mexicaans drugskartel achter zich in.

Mel Gibson is de laatste tijd dus wat uit beeld geraakt - zijn laatste hoofdrol stamt alweer uit 2012 - maar volgens hoofdredacteur Jochem Geerdink heeft de imiddels zestigjarige acteur nog niets van zijn charme verloren. "Gibson speelt Link zoals we hem eerder bijvoorbeeld zagen als Porter en Tom Mullen in de wraakfilms Payback en Ransom; een zelf-destructieve rouwdouwer pur sang. De in Australië opgegroeide Amerikaan voelt zich ook duidelijk op zijn gemak in die rol. Niet in de laatste plaats door de prima chemie met Moriarty (tv-series True Detective en Jessica Jones) als zijn filmdochter Lydia, die eveneens overtuigt in haar eerste grote filmrol na bijrollen in bijvoorbeeld The Watch en Captain Fantastic."

Volgens Geerdink is Blood Father dan ook verplichte kost voor fans van het genre, en fans van Gibson in het bijzonder. "Met Blood Father levert de Franse regisseur Jean-Francois Richet (Public Enemy #1, Killer Instinct, Assault on Precinct 13) weliswaar een weinig originele film af, dat doet niets af aan de kwaliteit het eindproduct. De op het gelijknamige boek van Peter Craig gebaseerde actiethriller onderscheidt zich namelijk van vergelijkbare (B-)films door sterk spel van Gibson, Moriarty, Luna en William H. Macy en een heerlijk script van Craig en Andrea Berloff (Straight Outta Compton). Want naast de prima actiescènes zijn ook de scherpe dialogen regelmatig om door een ringetje te halen."

De volledige recensie van Blood Father kun je hier teruglezen.


EDITORS' CHOICE