TIP

HiFi.nl weektip: Gevloerd


Redactie HiFi.nl | 12 juli 2010

Kabels optillen van de vloer is een omstreden ingreep die desondanks effectief kan zijn, afhankelijk van het type kabel en de vloerbekleding.

Bij vloerkleden en tapijt kan statische lading roet in het auditieve eten gooien. Harde vloeren zoals parket, hard laminaat of plavuizen kunnen microfonisch bovengemiddeld gevoelige kabels negatief beïnvloeden. In dergelijke gevallen kan het helpen om de kabels boven de vloer te tillen, zodat de voetjes des te beter van de vloer kunnen gaan.

Kabelbokjes zijn verkrijgbaar van allerlei high-end merken maar in principe hoeft een goede geleidersteun niet kostbaar te zijn. Men kan ze ook zelf fabrieken, waarbij er op moet worden gelet dat het gekozen materiaal niet statisch of magnetisch oplaadbaar is. Een hoge mechanische dempingsfactor helpt meer dan men zou denken en daarom zijn houten of MDF bokken van ten minste 10 centimeter hoog een prima uitgangspunt.

Gelaagd karton kan soms nog betere resultaten geven; kleine kartonnen dozen zou men bijvoorbeeld onder zware kabels kunnen leggen en wie echt door wil tweaken, kan zo`n doos vullen met ovendroog zand (eerst een plastic zak aanbrengen, om zandverstuivingen te voorkomen).

Gehalveerde keukenpapier-kokers kunnen lichte/dunne kabels steun bieden en het is verstandig om signaalkabels hoger op te tillen dan lichtnetkabels, zodat een goede onderlinge afstand bewaard blijft. Erg jofel zal zo`n MDF of karton regiment niet ogen dus HiFi.nl is niet aansprakelijk voor mogelijk huiselijk dispuut ten gevolge van deze optische interieur-degradatie. Happy Lifting!

EDITORS' CHOICE