TIP

HiFi.nl weektip: Durox Dorpel

Redactie HiFi.nl | 23 juni 2010
Vloerstaande en standstaande weergevers worden almaar daadkrachtiger, met name in het laag. Zowel het audiofiele baasje van een paar kloeke luidsprekers als de buren van zo'n audiofiel zullen een stabiele en absorberende ondergrond voor die weergevers wensen. De audiofiel omdat het de weergave ten goede komt... de buren omdat ze hoogst waarschijnlijk een andere hobby hebben.

Nu worden vaak zogeheten dempers ingezet om 'dreun' te voorkomen en alhoewel dergelijke zachte supports tot op zekere hoogte absorberend werken, kleven er ook een aantal nadelen aan. Ten eerste zijn 'rubber' dempers in principe compliant. Dat betekent dat de weergever bovenaan lateraal gaat bewegen, met als gevolg dopplervervorming. Wat te doen?


 
Gasbeton to the rescue. Dat lichte, gemakkelijk te bewerken materiaal heeft een bijzonder hoge absorbtiewaarde en is noncompliant. Wanneer men een stel gasbeton blokken op maat zaagt, verft en onder de weergevers plaatst, kunnen de spikes van de weergevers nog worden ingezet want in tegenstelling tot hardsteen zorgt gasbeton voor geen of minimale reflecties (altijd een risico met spikes). Marmer of hardsteen voegt in feite een eigen signatuur toe, Durox doet dat vrijwel niet. Gasbeton biedt in feite een zeer goede combo van stabiliteit en ontkoppeling. Happy absorbing!

EDITORS' CHOICE