TIP

HiFi.nl weektip: Cartridge Care

Redactie HiFi.nl | 03 juni 2010
Aardig wat vinylisten zullen in het bezit zijn van meerdere groefspeurneuzen. Naast de alledaagse aftaster zal er dan nog een tweede (reserve-)exemplaar van hetzelfde type voorradig zijn of zelfs een hele verzameling stereo en mono-trackers.



Wanneer die extra elementen onbeschadigd zijn en dus in de toekomst nog hun vinylronden moeten doen, zal men rekening moeten houden met de tand des tijds die zijn onzichtbare sporen zal achterlaten op werkloze 'carts'. Het moge duidelijk zijn dat zonlicht en een sterk fluctuerende omgevingstemperatuur fnuikend zijn, met name voor de ophanging/demper. Ook de luchtvochtigheidsgraad moet in het goed leefbare bereik blijven; opslag vlakbij een CV radiator of in een onverwarmde ruimte moet worden vermeden.
 
Hetzelfde geldt in principe voor LP's dus kan een schaduwrijke platenkast een uitstekend stekje zijn. Daarnaast is het goed, om reserve elementen af en toe in een arm te monteren en het ten minste enkele LP's te laten aftasten. Net als een goede vinylvoorraad kan een extra element er toe bijdragen dat het plaatplezier voortduurt maar een doordachte opslag en jaarlijkse naaldgymnastiek zijn nodig voor het behoud van analoge reservisten. Happy tracking!

EDITORS' CHOICE