REVIEWSamsung

Review: Samsung Gear VR

SAMENVATTING

Lees hieronder de plus- en minpunten van de Samsung Gear VR

PLUSPUNTEN

  • Perfecte kennismaking met VR
  • Prijs
  • Comfortabel
  • Heel wat apps

MINPUNTEN

  • Enkel voor vier Samsung smartphones
  • Zwaar batterijgebruik
  • Resolutie nog net iets te laag

Virtual Reality staat al een tijdje in het voetlicht. Er worden dit jaar dan ook heel wat VR-headsets verwacht. Bezitters van een Samsung smartphone kunnen er van proeven met de Gear VR.

De Gear VR is een headset die op hetzelfde principe gebaseerd is als Google Cardboard. Een eenvoudige houder voor een smartphone, voorzien van een paar stevige lenzen, transformeert je smartphone in een heuse virtual reality-headset. Maar de Gear VR is wel wat gesofisticeerder. Hij is ontworpen samen met Oculus, het bedrijf dat overgenomen werd door Facebook en voor een ware VR-revival zorgde. Sensoren in de headset volgen nauwkeurig de bewegingen van je hoofd. En aan de zijkant van de bril zit een grote touchpad, een back-toets, en een volumeregelaar. Een microUSB-aansluiting laat je toe om de batterij van de smartphone op te laden tijdens je VR-exploten. De Gear VR is compatibel met Galaxy S6, S6 Edge, S6 Edge+ en Note5. Voor onze test gebruikten we een Galaxy S6.

Eerste gebruik

De Gear VR is een stevige bril met een gewicht van 318g. Samen met de smartphone heb je dan toch een totaal van 456g aan je gezicht hangen, maar dat valt eigenlijk best mee. De aansluiting met je gezicht is voorzien van een zachte schuimrubber rand en de elastische hoofdbanden zijn makkelijk en goed te regelen. Zelfs na ruim een uur hadden we geen last van de headset. Voor het beste effect voorzie je ook een hoofdtelefoon die je aansluit op de smartphone.

De smartphone klikt aan een kant in een USB-connector en zodra je hem vastklikt start hij de Oculus app op. Scherp stellen doe je met een regelwiel aan de bovenzijde van de Gear VR. Beeld in focus krijgen is geen probleem, maar de witte tekst had een duidelijk gekleurde rand, mogelijk door chromatische aberratie van de lenzen. Het effect is lastig bij tekst, maar stoort minder bij gewone grafische content.

De Oculus app biedt je een handige grafische omgeving waarin je VR-apps aankoopt, installeert en opstart. Dingen selecteren doe je door er eenvoudig naar te kijken, en de touchpad aan de zijkant van de headset aan te raken. Een handige tip is alvast om je aankopen niet in VR te doen, dat heeft geen enkele meerwaarde. Blader door de app en doe je downloads gewoon met de smartphone in de hand. 

Ga hier verder met het lezen van de review >>


EDITORS' CHOICE