TIP

HiFi.nl weektip: Over en Uit


Redactie HiFi.nl | 26 mei 2010
Standbyfuncties en de daarbij behorende stroombesparende voedingen vormen vandaag de dag een standaard onderdeel van veel audio electronica.

Huidige digitale schijfdraaiers, versterkers en mediaservers zijn niet zelden van twee voedingen voorzien; een hoofdvoeding voor normaal gebruik (meestal een 'lineaire' voeding met trafo, diodebrug en buffer-elco's) plus een standby-voeding met 1 Watt of lager verbruik, in de vorm van een niet als hoogwaardig bedoelde SMPS module.


 
Let wel: niet alle SMPS (Switch-Mode Powersupply) voedingen zijn boosdoeners; hoogwaardige, goed uitgedokterde SMPS hoofdvoedingen (zoals de Linn Dynamik) kunnen voor uitstekende prestaties zorgen, ze zijn vrijwel altijd goed afgeschermd en gebufferd.
 
Dergelijke hightech supplies slaan twee vliegen in één klap, met een laag energieverbruik en een hoge voedingswaarde. De low-tech SMPS spaarvoedingen zouden (als het goed is) enkel actief moeten zijn in standby en daarom geen directe invloed op de prestaties van het in werking zijnde apparaat moeten hebben. Echter; het is niet ondenkbaar dat dergelijke supportvoedinkjes zich zullen doen gelden als de zoveelste bijdrage aan ons toch al zo vervuilde lichtnet.
 
Het kan daarom nuttig zijn om vast te stellen of een apparaat met spaarvoeding in standby een storende invloed heeft op andere aparatuur wat op dat moment wel in gebruik is, zoals een phonotrap. Wanneer een standby-voeding inderdaad zijn storende invloed kenbaar maakt, is het verstandig om het apparaat in kwestie (indien mogelijk) 'hard' uit te schakelen (geen lichtnetkoppeling). De stroombesparing is dan maximaal voor dat component terwijl de weergave van de actieve componenten erop vooruit kan gaan. Happy Switching!

EDITORS' CHOICE