Review Monitor Audio Gold 300: natuurlijke klank

SAMENVATTING

Lees hieronder de plus- en minpunten van de Monitor Audio Gold 300.

PLUSPUNTEN

  • Wijde uitstraling van het hoog
  • Snaarinstrumenten en stemmen klinken zeer natuurlijk
  • Prachtige naadloze lakafwerking
  • Laag frequentiebereik

MINPUNTEN

  • Bredere voetafdruk
  • Minder geschikt voor kleinere kamers

Monitor Audio is al een tijdje bezig met een indrukwekkende vernieuwingsoperatie van zijn voornaamste luidsprekerlijnen. Een tijdje geleden luisterden we naar de Bronze 5 (hier getest), een betaalbare vloerstaander die zeker niet slecht presteerde.

We kregen van die test er meteen honger van om het wat hoger in het assortiment te zoeken bij de Britten. Voor deze test springen we over de Silver-reeks heen - volgens velen bij MA de perfecte mix van prijs/kwaliteit - en riepen we de Gold 300 binnen.

Om het even te situeren: de Gold-familie is niet het summum bij het Britse merk, dat is de Platinum-reeks die door Monitor Audio tegenover toppers als Bowers & Wilkins 800-lijn of Dali’s Epicon wordt geplaatst.

De Platinum-lijn werd overigens op CES 2016 ook vernieuwd, meteen het sluitstuk op de grote updategolf van Monitor Audio. Binnenkort ontvangen we ook deze Platinum II op bezoek, maar eerst toch even luisteren naar de Gold 300. Het is een vloerstaander die je gerust full-size mag noemen en die binnen de Gold-familie het absolute topmodel is.

Mooie laklaag

Waar je bij de Bronze-familie nog kan stellen dat de bouwkwaliteit goed is zonder heel spannend te worden, gaan de Gold-speakers echt voor een piek jne afwerking. Wil je echt jezelf verwennen, dan kun je tegen een zekere meerprijs opteren voor de Piano Ebony-behuizing.

Maar de ‘gewone’ zwarte uitvoering die wij op bezoek kregen, maakte al genoeg indruk. Meer moet het niet zijn. De mooie laklaag, de aluminium ringen rond de drivers en de afgeronde hoeken aan de kast geven een enorme luxe-uitstraling aan de speaker.

Hij is niet klein – 1,06 meter hoog, 33 cm diep en 27 kg zwaar – en door de meegeleverde bodemplaat in V-vorm is zijn voetafdruk best wel stevig. Geen luidspreker om ergens in een hoekje in een klein kamertje te parkeren dus, maar dat is ook niet echt de bedoeling. Wie het kleiner wil (en daar zijn klanktechnische redenen voor, met name in het laag) loert beter naar de Gold 200.

Lees de volledige review bij FWD Magazine >>


EDITORS' CHOICE