REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - The Conjuring 2

Dat het uit 1973 afkomstige The Exorcist van William Friedkin nog altijd de meest succesvolle horrorfilm aller tijden is zal je gezien de status van die film waarschijnlijk niet verbazen. De nummer twee op de lijst misschien wel, want dat is het nog vrij recente The Conjuring van Saw-regisseur James Wan. The Conjuring kreeg afgelopen week een vervolg dat door Filmpjekijken.com werd beloond met vier sterren.

Na enkele succesvolle zaken zijn Ed en Lorraine Warren (Patrick Wilson en Vera Farmiga) inmiddels een beroemd paranormaal onderzoekskoppel. We schrijven 1977 en een alleenstaande moeder wordt met haar vier kinderen in het Noord-Londense Enfield geterroriseerd door een huisgeest. De kerk stuurt vervolgens Ed en Lorraine naar Engeland, waar ze kennismaken met Peggy Hodgson (Frances O'Connor), haar twee dochters Margaret (Lauren Esposito) en Jenny (een angstaanjagende Madison Wolfe) en zoontjes Billy (Benjamin Haigh) en Johnny (Patrick McAuley). De Hodgsons hebben last van de geest van de vorige bewoner van het huis, die geenzins van plan lijkt de woning te willen verlaten.

Hoofdredacteur Jochem Geerdink schrijft dat Wan een alles behalve gemakzuchtige sequel aflevert. "The Conjuring 2 is minder oppervlakkig dan dat het op basis van bovenstaande beschrijving lijkt, maar juist bij dit soort films is het aan te raden vooraf zo min mogelijk van het verhaal te weten. Hoewel de film met twee uur en een kwartier behoorlijk aan de (te) lange kant is, hoef je je geen moment te vervelen. Het wordt nooit saai of langdradig, al zijn er zeker momenten waarop de aandacht wat verslapt. Een kortere speelduur had de film absoluut beter gedaan. De retrolook is een ware lust voor het oog, zeker voor de wat oudere kijker. Al zal die toch vooral bezig zijn met de film te vergelijken met eerder verschenen horrorflicks, waaronder het al genoemde The Exorcist."

Volgens Geerdink resulteert het geheel uiteindelijk in het in een vervolgfilm die in de toekomst - naast bijvoorbeeld klassiekers als Evil Dead II, Aliens en Dawn of the Dead - zal prijken in lijstjes van 'de beste horrorsequels aller tijden'. "Wan komt weg met het opzichtig leentjebuur spelen bij die illustere voorganger. Vooral omdat hij lijkt te beschikken over een uitstekend besef van zijn publiek, iets dat veel filmmakers in dit genre ontberen. Want wat de regisseur duidelijk geleerd heeft van de ouderwetse horrorfilms is dat het niet gaat om 'shock and gore', maar om de juiste sfeer en stemming. Een goed schrikmoment is niets zonder een zenuwslopende opbouw en die kunst heeft Wan duidelijk in de vingers."

De volledige recensie van The Conjuring 2 kun je hier teruglezen.

 

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »