REVIEWBluesound

Review BluOS 2.0: Een voorsprong op de concurrentie

René Smit | 20 mei 2016 | Bluesound

Ongeveer d­­rie jaar geleden introduceerde AND Benelux het inmiddels niet meer weg te denken multiroom- en streamingmerk Bluesound. Als hi-res tegenhanger van o.a. Sonos oogst dit merk award na award. Niet alleen op het gebied van geluidskwaliteit, maar ook qua bedieningsgemak en flexibiliteit gooit Bluesound hoge ogen. Met de komst van Gen2 serie apparaten, ongeveer driekwart jaar geleden, is het nu tijd om de app op eenzelfde niveau te brengen.

Met de recente introductie van BluOS 2.0 is dit een feit. Deze nieuwe app vervangt niet alleen de bestaande Bluesound controller maar tevens de NAD M50 app. BluOS 2.0 werkt dus met zowel Bluesound als NAD apparatuur samen. Aangezien het een volledig nieuwe app betreft moet je als gebruiker de app downloaden in de appstore en kun je niet de bestaande app updaten.

Als enthousiaste gebruiker van een Bluesound Vault Gen2 ben ik heel benieuwd naar de veranderingen (en verbeteringen) die de fabrikant belooft. Snel downloaden dus! Check wel even of je apparatuur voldoet aan de (iets) hogere eisen die de app aan je telefoon of tablet stelt. Android 4.0 of iOS7 zijn de minimum systeemvereisten voor BluOS 2.0.

SmartPlay

Op het eerste gezicht wijkt BluOS 2.0 niet zo veel af van de eerdere versie, maar in het gebruik valt toch een aantal zaken op. Het eerste, en voor de fabrikant belangrijkste, verschil is de toevoeging van SmartPlay. Hiermee voegt de controller automatisch tracks toe aan de wachtrij. Stel je selecteert track 6 van een album uit je muziekbibliotheek, dan voegt SmartPlay automatisch de volgende tracks van het album toe aan de voorlopige wachtrij. Tijdens het gebruik blijkt dat SmartPlay dit niet alleen bij een album doet maar ook als je bijvoorbeeld een zoekopdracht ingegeven hebt met een woord of artiest. SmartPlay zet dan alle tracks waarin hetzelfde woord of de artiest voorkomt in een voorlopige wachtrij. Voeg je zelf een track toe aan de wachtrij dan zet SmartPlay daar weer een voorlopige wachtrij achter. Op die manier valt de weergave nooit stil en is er altijd muziek te horen.

Wanneer ik voor het eerst aan de slag ga met BluOS 2.0 en, zonder eerst de in-app tutorial te lezen, een volgende tracks aan mijn wachtrij wil toevoegen staat mij een verrassing te wachten. Telkens als ik een track toe wil voegen gaat deze direct spelen. Toch maar de tutorial raadplegen en wat blijkt? Elke track heeft een inhoudsmenu gekregen. Deze klik je aan en vervolgens krijg je de mogelijkheid de gekozen track toe te voegen aan de wachtrij. Je kunt hierbij kiezen om de track achteraan de wachtrij te zetten of als eerstvolgende te laten spelen. Erg handig als je het eenmaal weet.

In het inhoudsmenu heb je tevens de mogelijkheid om artiestinformatie op te vragen. De in-app tutorial geeft op vele vragen een antwoord en mocht dit niet afdoende zijn, bestaat de mogelijkheid rechtstreeks contact op te nemen met de BluOs Support Crew. Op die manier krijg je toegang tot artikelen uit de kennisdatabank.

Radio Paradise

Een andere opvallende aanpassing is te zien wanneer je een smartphone laat roteren van horizontaal naar verticaal. Je krijgt dan automatisch in full screen het Speelt Nu en de speelwachtrij te zien. Een flinke vooruitgang ten opzichte van de eerdere versie. Het aanmaken van een mobiele widget behoort nu ook tot de mogelijkheden. Hiermee kun je zonder de app te openen de weergave starten of stoppen. Tevens krijg je hier toegang tot de BluOS presets die je nu zelf aan kunt maken.

Bluesound heeft zelf in het hoofdmenu het internetstation Radio Paradise toegevoegd. Dit is een compleet reclamevrij station is, vanwege de samenwerking met Bluesound, in 320kbit te beluisteren in plaats van de 128kbps versie die via TuneIn beschikbaar is. Gehoormatig een flinke verbetering en bovendien is het aanbod (in positieve zin) behoorlijk afwijkend van bijvoorbeeld Skyradio. Radio Paradise kiest voor de vaak minder gangbare tracks en biedt zelfs de mogelijkheid in het inhoudsmenu de songtekst op te roepen.

Ontdekken

Naast bovenstaande opvallende veranderingen en toevoegingen beschikt de nieuwe BluOs 2.0 app over diverse kleine aanpassingen die het leven met Bluesound of NAD apparatuur nog leuker en makkelijker maken. Kijk voor een volledig overzicht van alle mogelijkheden die BluOS 2.0 biedt op www.bluesound.com.

Neem als gebruiker van Bluesound of NAD even uitgebreid de tijd om alle opties en toevoegingen die BluOS 2.0 in zich heeft te ontdekken en geniet nog meer van uw apparatuur. Met BluOS 2.0 neemt Bluesound ook qua bedieningsgemak en mogelijkheden weer een voorsprong op de concurrentie.

MERK

EDITORS' CHOICE