TIP

Mythen en Misverstanden 13: Dode kamer

Redactie HiFi.nl | 17 december 2009

Bij muziekweergave via luidsprekers speelt de akoestiek van een luisterruimte een zeer grote rol. Er kan worden gesteld dat de uiteindelijke weergave staat of valt bij een evenwichtige en natuurlijke akoestiek. Sommige audiofielen kiezen er voor om de luisteromgeving als het ware weg te poetsen door het zoveel mogelijk te dempen.

Een te `dode` akoestiek berooft de weergave echter van energie, schaal en vrijheid. Professionele dode kamers zijn puur bedoeld voor metingen, ze zijn totaal ongeschikt voor muziekweergave. De nagalm van geluiden is van belang voor de perceptie van ruimtelijke oriëntatie en schaal. Een dode akoestiek zou de weergave beroven van die (en andere) essentiële informatie.

De meeste moderne woonkamers zijn schaars gemeubileerd en hebben een parket/laminaat of plavuizenvloer, al dan niet geholpen in hun galm-opwekking door glazen (schuif)wanden. De akoestiek van een dergelijke ruimte heeft een veel levendiger maar ook verstorender karakter dan de klassieke woonkamer met tapijt en gordijnen plus vitrage voor de ramen.

Ongeacht de akoestische eigenschappen van een luisterruimte is het van belang dat een plek in die ruimte wordt gevonden waar de akoestiek en de weergevers elkaar zo min mogelijk -of in ieder geval zo positief mogelijk- beïnvloeden. Het is algemeen bekend dat bij het zoeken naar een nieuwe woning de locatie uiterst belangrijk is. Voor luidsprekers geldt in feite hetzelfde want uiteindelijk zijn alle weergevers afhankelijk van een optimale opstelling en hun akoestische harmonie met de luisterruimte die niet te levendig, maar ook niet zo dood als een pier moet zijn.


EDITORS' CHOICE