REVIEWQobuz

Review: 3 Doors Down – Us And The Night (High-Res)

Eric de Boer | 25 april 2016 | Qobuz

3 Doors Down staat in West Europa nog steeds synoniem voor de monsterhit die de band uit Amerika scoorde in het prille begin van dit millennium. Toen ik onlangs enkele albums bestelde uit de inmiddels flink gegroeide collectie albums die via Qobuz in hoge resolutie wordt aangeboden, zag ik dat de band nog steeds bestaat en onlangs het zesde studioalbum heeft uitgebracht. Dus ging Us And The Night in de virtuele winkelmand.

Of deze band uit Minnesota ooit nog afkomt van het stigma dat een monsterhit met zich meebrengt, betwijfel ik. De commerciële rock met flinke post-grunge invloeden van 3 Doors Down klonk indertijd best lekker en Kryptonite, Loser of Here Without You worden ook in Nederland nog steeds gedraaid op de radio. Inmiddels is het vijfkoppige gezelschap onderhevig geweest aan enkele bezettingswisselingen. Van de originele bezetting uit 2000 zijn enkel nog lead vocalist Brad Arnold en gitarist Chris Henderson overgebleven. Chet Roberts, Greg Upchurch (ex-Puddle Of Mud) en Justin Biltonen vullen de gelederen aan.

Na de albums The Better Life (1999) en Away From The Sun (2002) is 3 Doors Down op ons continent wat in de vergetelheid geraakt, hoewel een enkele hit met Here Without You nog wel voor wat succes zorgde in 2004. Us And The Night begint met The Broken, waarmee direct duidelijk wordt dat er weinig is veranderd in het geluid van 3 Doors Down. Een enorm Amerikaans geluid met een erg commerciële inslag, voorzien van een ondiep tekstueel thema over zoekende, gebroken mensen die mentaal pijn lijden. Die sound wordt op vrijwel het hele album doorgevoerd.

Alsof de tijd vijftien jaar heeft stilgestaan -Us And The Night was initieel gepland voor release in 2015- speelt 3 Doors Down bijna veertig minuten lang door met veel rauwe gitaren en gelikte vocalen. Een dergelijk album is natuurlijk voorzien van de voor het genre obligate ballads (waarvan de met pianoklanken gelardeerde track Inside Of Me nog het sterkste is) en de rocktracks vallen vaak terug op hetzelfde schema, waarin het refrein leidend is. Slecht is het geheel niet, maar wel nogal afgezaagd. Een nummer als Fell From The Moon is een positieve uitzondering en bezit een sterkere opzet, maar wanneer je als band je pijlen richt op de eerste albumsingle in de vorm van In The Dark (dat een intrigerende titel draagt, maar handelt over een meisje dat graag seks heeft in het donker), val je wat mij betreft door de mand en wordt de toch al voor de hand liggende vergelijking met Nickelback bewaarheid.

 

 

3 Doors Down is ondanks vijftien jaar ervaring mentaal geen dag ouder geworden, afgaand op de tekstuele en muzikale inhoud van Us And The Night. De typische Amerikaanse post-grunge hard rock klinkt niet verkeerd en vooral de gitarist en bassist beheersen hun instrumenten prima, maar na zoveel jaren en albums mag je toch wel een verrassend element verwachten van een band met ervaring. En het ontbreken van echt hitmateriaal zal de heren ook commercieel weinig helpen, vrees ik. In ieder geval niet aan deze kant van de Atlantische Oceaan.

Klankmatig is het album wel vrij goed te pruimen. Of een High Resolution Audio uitgave echt veel toevoegt aan de beleving van het album valt weliswaar te betwijfelen, maar dat ligt meer aan de muziek dan aan de weergave. De Qobuz-versie in HD (24bit/192kHz) klinkt in elk geval goed genoeg om het album muzikaal te kunnen genieten. Verwacht geen audiofiel hoogstandje, maar gewoon een prima weergave waardoor alle aspecten van de muziek goed hoorbaar zijn.

Muziek: 6
Klank: 7,5
Label:  via Qobuz
Speelduur: 37:55 minuten
Website: www.3doorsdown.com

MERK

EDITORS' CHOICE