REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Hardcore Henry


Redactie HiFi.nl | 24 april 2016

Je ziet ze wel eens voorbijkomen in een film; actiescènes gefilmd vanuit het point of view van één van de personages. Zoals gamers een first person shooter spelen. Hardcore Henry trekt het nog verder door. De onconventionele Russische actiefilm werd door Filmpjekijken.com beloond met 4 van de 5 sterren.

In Hardcore Henry ziet de kijker negentig minuten lang alles vanuit het oogpunt van een RoboCop-achtige cyborg die luistert naar de naam Henry. Deze Henry (in feite dus gespeeld door een cameraman) wordt als halve-machine uit de dood teruggehaald, waarna zijn vrouw (Haley Bennett) wordt gekidnapped en hij het op moeten nemen tegen een slechterik (Danila Kozlovsky) met telekinetische krachten en een onuitputtelijk leger aan bad guys. De cast kent op enkel nog Sharlto Copley (District 9) na geen bekende namen. Regisseur Ilya Naishuller maakte voorafgaand aan Hardcore Henry wat gelijksoortige youtube-filmpjes en heeft een bekende Russische filmmaker achter zich als producent; Timur Bekmambetov, bekend van films als Night Watch en Wanted.

Hardcore Henry wist redacteur Daan Snouck Hurgronje positief te verrassen. "Toegegeven, de film is inderdaad weinig meer dan een tot speelfilmlengte uitgerekte versie van het bronmateriaal, maar zoals het hoort bij dit soort genrecinema is het verhaal bijzaak en draait alles om de invulling. Diepgang het raam uit en gáán, lijkt het devies geweest van de makers en dat is ook precies wat de film uitstraalt. Enige voorliefde voor computerspellen en cultcinema is waarschijnlijk gewenst om deze lowbudget tour de force ten volste te kunnen waarderen, maar voor de liefhebber is het dan ook een waar feest. Vrijwel elke scène zit vol met adembenemde stunts, inventieve beeldgrapjes en knipoogjes naar alles van klassieke zombiefilms tot aan Assassin's Creed."

Volgens Hurgronje kent de film ook een opbouw als in een videogame. "Henry raast in negentig minuten door tot aan het onvermijdelijke eindduel met de altijd buitensporig sterke en daardoor onverslaanbaar geachte eindbaas. Het is een stijlkeuze die continu het risico loopt de kijker te verliezen vanwege een overdaad aan prikkels. Naishuller weet echter wat hij doet en zorgt voor enkele korte, maar welkome rustpunten waarin Henry (en daarmee de kijker) wat nieuwe informatie toegediend krijgt van Sharlo Copley's personage. Hij is uiteindelijk de reden dat deze hele achtbaanrit net even dat kleine beetje extra meekrijgt waardoor de film het gimmicky uitgangspunt overstijgt en ontspannen richting zijn welverdiende cultstatus kan koersen."

De volledige recensie van Hardcore Henry kun je hier teruglezen.

 

EDITORS' CHOICE