TIP

Mythen en Misverstanden 8: David vs Goliath


Redactie HiFi.nl | 12 november 2009

Luidsprekers spreken bij veel mensen het meest tot de verbeelding en dat is geen wonder want het zijn de uiteindelijke vertolkers van alle voorafgaande behandelingen. Daar komt nog bij dat er altijd twee -of meer- van die dingen nodig zijn en dat maakt dat ze ook uiterlijk als de ambassadeurs van de weergeveketen gelden. Een mooie afwerking is dan wel zo prettig want we moeten er toch maar steeds tegenaan kijken.

Maar hoe zit het met het formaat? De `groter is beter` stelling is volgens velen nog steeds van toepassing. Bij deze gedachte moeten twee kanttekeningen worden gemaakt, namelijk dat bij een beperkt budget een hoogwaardige compacte luidspreker meer kwaliteit kan bieden en dat niet iedere kamer geschikt is voor een uit de kluiten gewassen weergever. Kwantiteit en kwaliteit voor een lage prijs is vaak net wat teveel gevraagd (zeker als we in gedachten houden dat er altijd twee of meer luidsprekers van het budget moeten woren aangeschaft). Compacte weergevers hebben niet alleen het voordeel dat ze voor minder akoestische problemen zorgen maar hebben zelfs minder last van zogeheten klankkast-kleuring.

Een grote maar niet erg hoogwaardig geconstrueerde klankkast voegt namelijk vervorming, oftewel kleuring, toe aan de weergave. Hoe kleiner de klankkast, hoe minder deze gaat meeklinken en hoe lager de kleuring zodat er een meer natuurlijke en neutrale weergave kan ontstaan. Een kleine luidspreker is natuurlijk niet in staat om een geweldig fundament neer te zetten maar tegenover dat onontkoombare compromis staat een betere weergave van de cruciale midden- en hogetonen.

Veel weergave-units in een kast ogen indrukwekkend maar kunnen bij betaalbare luidsprekers ook weer voor problemen zorgen. Ook daarvoor geldt dat kwaliteit en kwantiteit niet samengaan en dat een goed ontworpen twee-weg systeem voor een meer natuurlijke weergave kan zorgen. Een twee-weg vloerstaander met een ranke klankkast kan een goed alternatief zijn voor een zogenoemde mini-monitor luidspreker (een term die zijn oorsprong heeft bij de kleinste BBC monitor) mits de klankkast een hoogwaardige constructie heeft en afdoende is gedempt. In de hogere prijsklasse worden de klankasten van grote luidsprekers dusdanig vervaardigd dat ze een minimale kleuring aan de weergave meegeven zodat een meer breedbandige weergave daar minder kwantiteit-versus-kwaliteit problemen zal opleveren.

EDITORS' CHOICE