REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Triple 9


Redactie HiFi.nl | 10 april 2016

Regisseur John Hillcoat verzamelde een indrukwekkende sterrencast voor zijn nieuwe misdaadfilm Triple 9. Het ensemble bestaat onder meer uit Casey Affleck, Woody Harrelson en Kate Winslet. Filmpjekijken.com gaf de "veelbelovende, maar uiteindelijk wisselvallige Heat-wannabe" 3 van de 5 sterren, de hoogste score van alle releases van de afgelopen week.

De film volgt een stel corrupte wetshandhavers (aangevoerd door Chiwetel Ejiofor) die zich in de nesten werken bij het hoofd van de Russische maffia (Golden Globe-winnaar Kate Winslet). Ze worden gedwongen een levensgevaarlijke overval te plegen, waarbij een agent die nog aan de goede kant staat (Casey Affleck) het met zijn leven dreigt te moeten bekopen. Triple 9 is daarbij de code voor "officer down" als een collega-agent is neergeschoten. Heel het korps maakt dan pas op de plaats en haast zich naar het plaats delict. Het motief hierachter is uiteraard lovenswaardig, maar de rest van de stad op dat moment even zo goed als wetteloos.

Volgens redacteur Daan Snouk Hurgronje probeert de Australische regisseur met Triple 9 iets nieuws. "Na gewichtige films over eenkennige rouwdouwers als The Proposition en Lawless is een bloedserieuze Heat-achtige crimi als dit natuurlijk koren op de molen van Hillcoat. Maar waar zijn eerdere films stijlvolle karakterstudies waren over eendimensionale mannen die door omstandigheden tot het uiterste van hun overtuigingen gedreven werden, voelt Triple 9 aan als een stapje terug. Hillcoat weet zich goed raad met de esthethiek die bij dit soort films hoort, dus we krijgen strak gemonteerde shoot-outs, close ups van zwetende gezichten, verhitte dialogen, etc., maar het script van nieuwkomer Matt Cook levert hem helaas niet genoeg munitie voor een voltreffer."

Ondanks de voorspelbaarheid stijgt de film volgens Hurgronje gelukkig toch nog boven de middelmaat uit. "Waar ijkpunt Heat speelde met de archetypes van agent en crimineel door zowel het 'goed' als het 'slecht' meer diepgang en franje te geven, heeft Cook zijn potentiele epos bevolkt met wandelende cliché's, bedoeld om een bepaald type verhaal te vertellen. Dan kan je cast nog zo indrukwekkend zijn, het blijft hiermee een vergankelijke invuloefening. Uiteindelijk viert voorspelbaarheid dus hoogtij, maar Hillcoats goede oog voor visuele stoerheid gecombineerd met de noemenswaardige cast en enkele goed uitgedachte setpieces compenseren Triple 9's tekortkomingen en voorkomen dat de film wegzakt in een moeras van middelmatigheid."

De volledige recensie van Triple 9 kun je hier teruglezen.

 

EDITORS' CHOICE