REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Batman v Superman


Redactie HiFi.nl | 27 maart 2016

Afgelopen week was het moment daadwerkelijk aangebroken: na een heleboel mislukte pogingen verschenen de twee de bekendste striphelden ter wereld dan toch eindelijk samen in dezelfde film. En hoewel Batman v Superman volgens Filmpjekijken.com eigenlijk te overambitieus is, wordt hij mede door de spectaculaire actiescènes beloond met 4 van de 5 sterren.

In het superheldenspektakel maakt Clark Kent (Henry Cavill) - inmiddels een reporter - voor het eerst kennis met miljonair Bruce Wayne (Ben Affleck). Kent vraagt zich af of een burgerwacht als Batman wel goed is voor Gotham en Wayne zet op zijn beurt hele grote vraagtekens bij de intenties van Superman. Wayne heeft namelijk zelf verschillende vrienden en werknemers verloren door de ravage die Superman aanrichtte aan het einde van de voorgaande film Man of Steel. Terwijl het wantrouwen van beide heren en hun alter ego's steeds groter wordt zet Jesse Eisenberg als ultieme poppenspeler Lex Luthor achter de schermen zijn eigen plan in werking.

Volgens redactrice Ellen van den Braak laat de film een hele andere Batman zien. "Groots geïnspireerd door Frank Millers The Dark Knight Returns, is Afflecks Bruce Wayne ouder en moe. Het liefst zou hij met pensioen gaan, maar hij zal niet rusten totdat de wereld veilig is tegen Superman. Daarmee is Batmans ene regel, welke altijd heilig is geweest in de Batman mythos, ook de deur uit. Batmans levensmotto is nu: het doel heiligt de middelen. Hoewel dit erg tegendraads is met waar Batman eigenlijk voor staat, is Afflecks interpretatie een goede Bruce Wayne. Functioneel voor het verhaal en een interessante geteisterde ziel om naar te kijken."

Wat betreft de actie zal de film volgens Van den Braak niemand teleurstellen, maar het verhaal wordt soms wel wat tekort gedaan. "Zack Snyder erg ambitieus geweest. Er zit zoveel opbouw in de film, zowel naar het gevecht tussen de twee titelpersonages als naar de geplande vervolgfilms, dat deze het verhaal soms opbreken. Daardoor is het gevecht tussen Superman en Batman uiteindelijk maar een klein deel van deze film. Batman v Superman: Dawn of Justice is allesbehalve perfect en gebruikt aspecten uit de strips die niet iedereen zal kennen, maar het is vooral een spannende actiefilm die de iconische imago's van beide personages rechtdoet."

De volledige recensie van Batman v Superman kun je hier teruglezen.

 

EDITORS' CHOICE