REVIEWSonus faber

Review Sonus Faber Chameleon: zwoele Italiaan

Jamie Biesemans | 28 maart 2016 | Sonus faber

De nieuwe Chameleon-speakerreeks vervangt de Toy-familie, die al jarenlang de meest budgetvriendelijke manier bood om kennis te maken met Sonus faber.

In de hifi-wereld is Sonus faber een van die merken met een wat meer aparte positie. Het merk (deel van de Fine Sounds Group, net zoals Wadia en McIntosh) heeft zijn hoofdkwartier in het stadje Vicenza, netjes geprangd tussen Verona en Venetie¨.

Doorgaans komt de locatie van de hoofdzetel van een speakerfabrikant in FWD niet ter sprake, maar in dit geval is het wel het vermelden waard. Sonus faber maakt namelijk deel uit van de Noord-Italiaanse designtraditie waar de modehuizen van Milaan en auto-ontwerpers als Pininfarina en Bertone ook deel van uitmaken, en dat een sterke nadruk legt op luxueuze materialen.

Speakerlijnen als de Venere en Olympica - om maar te zwijgen van echte premiumtoestellen, zoals Il Cremonese - etaleren allemaal aparte designs en een waanzinnig mooie afwerking en materialenkeuze. Het zijn van die luidsprekers die zelfs als er geen klank uitkomt toch het hart beroeren.

Instappers

Maar het zijn wel stuk voor stuk luidsprekers waar je toch een bovengemiddeld budget aan moet besteden. Zonder twijfel de moeite waard, maar zeker niet voor iedereen weggelegd. Daarom had Sonus faber ook altijd een meer toegankelijke speakerlijn, een rol die was weggelegd voor de Toy-familie.

De Toys-speakers werden dit najaar echter vervangen door een nieuwe lijn, Chameleon, die veel meer dan zijn voorgangers de designtaal van Sonus faber vertolkt. Die naam is niet lukraak gekozen overigens, want een van de eigenschappen van deze speakers zijn verwisselbare zijcovers. Deze covers veranderen geeft de Chameleon-speakers meteen een heel andere look.

Er zijn verschillende kleuren beschikbaar, van glanzend zwart tot een fel Ferrarirood, en zeker bij de vloerstaander zorg je voor een hele transformatie door de zijcovers door een nieuwe kleur te vervangen. Dat is een godsgeschenk voor mensen die wel eens hun interieur veranderen, want zij kunnen zorgen dat hun luidsprekers altijd passen bij de nieuwe meubels en muurdecoratie.

Lees de volledige review op FWDMagazine.nl >>

MERK

EDITORS' CHOICE