NIEUWSTeufel

Wereldprimeur: eerste Dolby Atmos home cinema systeem van Teufel


Jasper Mijwaard | 22 maart 2016 | Teufel

Teufel heeft een wereldwijde primeur in handen: als eerste audiofabrikant brengen zij een homecinema systeem op de markt met Dolby Atmos licentie. De LT 5 ‘Licensed by Dolby Atmos’ beschikt over een zeer vernieuwende technologie waarbij een actieve upfire-speaker met DSP is geïntegreerd in de vierluidsprekerzuilen. Hierdoor wordt er in je thuisbioscoop een geheel nieuwe klankdimensie gecreëerd. Dolby Atmos-enabled luidsprekers zijn natuurlijk al langer op de markt, maar dit is de eerste set die een officiële licentie heeft gekregen van Dolby Atmos zelf.

Het liefst heb je natuurlijk thuis exact hetzelfde geluid als in je Dolby Atmos-bioscoop. Dat is helaas meestal niet mogelijk omdat daar gebruik wordt gemaakt van inbouwspeakers. En dan hebben we het nog niet eens over de perfect doordachte isolatie en de gigantische hoeveelheid kabels. Om het geluid zo goed mogelijk na te bootsen, reflecteert het geluid van de nieuwe LT 5 van het plafond naar je oren. Hierdoor beleef je geluidseffecten driedimensionaal: een vliegtuig vliegt écht over je heen en als er een auto langsrijdt klinkt het enorm realistisch.

“Met onze luidsprekerset met Dolby Atmos wilden we de nieuwe techniek geschikt maken voor de thuisbioscoop, zonder in te boeten op de geluidskwaliteit,” vertelt Sebastian Drawert, General Marketing Manager van het Berlijnse merk. “Daarom hebben we als basis gekozen voor onze beste vloerstaande zuilluidspreker. En door er een eigen versterker met DSP voor de Atmos-drivers aan toe te voegen, is het ons gelukt deze spannende, nieuwe techniek in het slanke design van de LT 5 te integreren.”

De naam van Teufels nieuwe set kan overigens misleidend zijn: de LT 5 is tenslotte al een bekende 5.1.-set en het ‘Licensed by Dolby Atmos’ vergeet je er vaak nog achter te plakken. Toch gaat het hier niet om een upgrade van een luidspreker, maar echt om een compleet nieuwe techniek. De van aluminium en staal gemaakte speakers zijn namelijk uitgerust met twee extra 130mm basdrivers, een 80mm mid-range driver, een 25mm soft dome tweeter plus een 80mm breedband driver voor de echte Dolby Atmos-sound. Om de belevenis compleet te maken zit er in de set ook een strak uitziende center speaker en een subwoofer met 300mm driver en een maximale frequentie van 28 Hz.

De LT 5 Licensed by Dolby Atmos kost €3.499,99 en is verkrijgbaar via www.teufelaudio.nl. Heb je genoeg aan een 5.1.2.-set (met twee luidsprekers in plaats van vier)? Dan kun je terecht bij de klantenservice van Teufel. Zij kunnen je verder helpen met je gewenste configuratie.

MERK

EDITORS' CHOICE