Brooklyn bracht achter de schermen twee literaire grootheden samen: Colm Tóibín schreef het boek en Nick Hornby (bekend van films als High Fidelity en About A Boy) bewerkte het tot filmscript. Het romantische drama werd eerder dit jaar genomineerd voor drie Oscars en is nu ook te zien in Nederland. Filmpjekijken.com beloonde de boekverfilming met 4,5 uit 5.
Brooklyn vertelt het meeslepende verhaal van Eilis Lacey (Saoirse Ronan, die net als Hornby een Oscarnominatie ontving), een jonge Ierse immigrante die rond 1950 in Brooklyn haar weg probeert te vinden. Aangetrokken door het veelbelovende Amerika, verruilt Eilis het comfort van het huis van haar moeder in Ierland voor de oevers van New York. Daar aangekomen valt ze voor Tony (Emory Cohen), maar tijdens een noodgedwongen bezoek aan haar geboorteland ontmoet ze een andere gedadigde (Domhnall Gleeson) en moet ze kiezen of ze ooit nog terug zal keren naar Amerika. Brooklyn heeft verder nog bijrollen voor Julie Walters en Jim Broadbent.
Volgens redacteur Jasper Kars bouwt Hornby prima voort op de basis van Tóibín. "De thematiek van Brooklyn is typische Hornby thematiek, die voor een groot deel leunt op nostalgie en de schoonheid der liefde. De humor is ad rem, de gebeurtenissen zijn alledaags maar toch bijzonder en het verhaal verloopt vlotjes en soepel. Zonder veel momenten van verslapping, al slaat de film op enkele momenten door in haar jeugdige speelsheid. Voor het toneel van de openingsscène wordt de kijker meegenomen naar een klein Iers stadje in het begin van de jaren '50. Een lokale bakkerij, een Rooms-Katholieke kerk en een danszaal, geven het stadje wat kleur."
Ook het acteerwerk en de regie tillen de film volgens Kars naar een hoger niveau. "Het feit dat heimwee een ziekte is die soms keihard toeslaat, wordt bewezen door het krachtige acteerwerk van Ronan. Haar expressieve gezichtsuitdrukkingen soms vol eenzaamheid, andere keren gevuld met tederheid, maken Brooklyn geloofwaardig. De Ierse regisseur John Crowley is er met Brooklyn, op sublieme wijze, in geslaagd om een nostalgisch liefdesverhaal over overzeese liefde en onzekere nieuwe paden laagdrempelig in beeld te brengen. Hoe gevoelens van heimwee kunnen omslaan in verliefdheid en gevoelens van verlangen soms verwateren."
De volledige recensie van Brooklyn kun je hier teruglezen.