TIP

Tip! Mono Door Wiper-Short

Redactie HiFi.nl | 20 augustus 2009

Naast multi-kanaalsweergave is er een - weliswaar lichte - terugkeer naar Mono weergave merkbaar in de audiowereld, getuige de vele audiofiele Mono LP-heruitgaven en soms zelfs Mono CD`s. Voor muziekliefhebbers die hun LP`s of CD`s in Mono willen afluisteren zou een Mono functie op de (voor-) versterker of CD-speler handig zijn, echter: de meeste moderne apparatuur mist die functie, helaas. Deze weektip richt zich daarom op audiofielen die geen andere versterker willen aanschaffen maar wel af en toe lekker `Monomaan` willen luisteren.

We geven hier een methode aan waarvoor men wel goed met een soldeerbout moet kunnen omgaan. Het gaat om een Mono functie die aan de stereo (2 deks) volumeregelaar van een (voor-) versterker kan worden toegevoegd. De regelbare uitgang van een CD-speler of tuner kan eenzelfde modificatie ondergaan MITS het van een potmeter is voorzien. De hier voorgestelde Mono-functie wordt namelijk verkregen door de zogeheten wipers van de twee kanalen met elkaar te verbinden (zie lijntekening). Een permanente verbinding (sluiting) van de wipers is enkel van nut wanneer een bron (bijvoorbeeld een CD-speler) meerdere uitgangen heeft, zodat een lijnuitgang met vast signaalniveau voor Stereo weergave kan worden ingezet terwijl de kortgesloten potmeter van de regelbare uitgang het Mono signaal aanbiedt aan de versterker. Gezien die twee uitgangen elk een eigen ingang nodig hebben, wordt de bronkeuze van de versterker automatisch een Stereo/Mono schakelfunctie voor die bron.

In veel gevallen zal enkel de versterker van een potmeter zijn voorzien. In dat geval kunnen de wipers van die potmeter via een schakelaar met elkaar worden verbonden (zie lijntekening). Bij een `open` staande schakelaar werkt de potmeter dan in Stereo-mode. Nogmaals, gedegen soldeerervaring of een technicus zijn noodzakelijk om een dergelijke modificatie optimaal uit te voeren. In het geval van een permanente verbinding tussen de wipers (bij een lijnbron) is de ingreep minimaal en van buiten onzichtbaar. Wanneer een Stereo/Mono schakelaar moet worden ingezet zal er een schakelaar op het chassis moeten worden aangebracht, wat men het best onderaan (vlak bij het front) of op de achterzijde kan monteren om het uiterlijk van het apparaat niet te verstoren.

Happy Mono-ing!     


EDITORS' CHOICE