TIP

Tip! Demo-muziek


Redactie HiFi.nl | 13 augustus 2009

Een luisterafspraak bij de audiospecialist is vaak de eerste stap bij het vinden en kiezen van een nieuwe component, weergever of kabel. Na een goede voorbereiding zoals het lezen van gedegen productbesprekingen en een gesprek met de verkoper kan er een preselectie van enkele mogelijke audiokandidaten worden gemaakt.

Behalve een optimaal samen- en opgesteld systeem staat of valt een demonstratie bij de zelf meegebrachte muziek. Veel audiofielen kiezen er voor om de meest `indrukwekkende` opnames of de meest hartstoppend knallende muziek uit de privécollectie mee te nemen naar zo`n luisterafspraak, waarschijnlijk onder het motto: daar hebben die weergevers niet van terug.


(Foto: Eric de Boer) 

Dergelijk bronmateriaal kan tot op zekere hoogte van nut zijn om de resolutie en het onvervormde amplitudebereik van een weergaveketen op de proef te stellen. Het valt echter zeer te betwijfelen of auditief vuurwerk in staat zal zijn om een goede indicatie van muzikale communicatie te geven. Uiteindelijk moet het mogelijk zijn om dagelijks met een breed scala aan bronmateriaal van een aansprekende weergave te genieten.

Het gaat dus vooral om een gevoel van muzikale betrokkenheid, iets wat in feite zeer persoonlijk is. Neem daarom flink wat gevarieerde -en bovenal favoriete- muziek mee naar een demo of luisterafspraak, inclusief muziek die met een lagere opnamekwaliteit of mastering is vastgelegd. Men hoeft immers niet de verkoper te overtuigen, het doel is juist een overtuigende en meeslepende weergave voor thuis. Happy Choosing!

EDITORS' CHOICE