REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Anomalisa


Redactie HiFi.nl | 28 februari 2016

Charlie Kaufman kennen we vooral als scenarist; de Oscarwinnende schrijver van absurde meesterwerkjes als Being John Malkovich en Eternal Sunshine of the Spotless Mind verfilmde slechts eenmaal eerder (met Synecdoche, New York uit 2008) een eigen script, maar komt nu met een tweede film als regisseur. Samen met Duke Johnson maakte hij de tragikomische stop-motion animatiefilm Anomalisa. Filmpjekijken.com gaf het unieke project de volle score.

De stemmen in Anomalisa werden ingesproken door David Thewlis (Naked), Jennifer Jason Leigh (The Hateful Eight) en Tom Noonan (Manhunter). Thewlis doet de stem van Michael Stone; een depressieve schrijver die totaal verlamd is door de sleur van alledag. Op zakenreis naar Cincinnati, waar hij een toespraak moet houden op een congres voor klantenservicemedewerkers, neemt hij een kamer in het Fregoli Hotel. Daar ontdekt hij tot zijn grote verrassing een mogelijke uitweg uit zijn wanhoop als hij de onopvallende Lisa ontmoet, een salesmedewerkster van bakproducten uit Akron. Is zij dan misschien de liefde van zijn leven?

Redactrice Elise van Dam was gecharmeerd door de wereld van Michael Stone. "Het liefdesverhaal vertoont in de verte echo’s van Alfred Hitchcock’s Vertigo. Want Michael raakt op slag geobsedeerd door de stem van een vrouw die anders is dan alle anderen. Zij is de anomalie die zo lang in zijn leven ontbrak. En dus kan hij het zich niet veroorloven haar kwijt te raken. Lisa is een vrouw die niet echt goed weet wat ze wil en wie ze is. Een vrouw met een minderwaardigheidscomplex die zich heeft neergelegd bij de rol van tweede viool. Kaufman maakt films die in de eerste plaats over mensen gaan, met al hun angsten en onvolkomenheden."

Volgens van Dam is Kaufman in staat het kleine en persoonlijke aan het grote en universele te relateren en omgekeerd. "In tegenstelling tot Synecdoche, New York is Anomalisa is juist bedrieglijk simpel. Qua plot is de film in twee zinnen na te vertellen, maar de zeggingskracht vergroot en verdiept hoe langer je over de film nadenkt. Hoe beter je luistert; naar het misverstand in de taxi, de woorden van Michael bij zijn thuiskomst. Hoe beter je kijkt; naar de onverschilligheid waarmee hij de telefoon op het hotelbed gooit, zijn sigaretten op tafel. En naar dat wonderlijke eindshot dat tegelijk een oplossing en een nieuw enigma is."

De volledige recensie van Anomalisa kun je hier teruglezen.

 

EDITORS' CHOICE