TIP

Tip! Dedicated CD Loopwerk gebruiken


Redactie HiFi.nl | 04 juni 2009

Dankzij de huidige digitale diversiteit zijn er muziek- en beeldschijven verkrijgbaar in de CD/CD-R/CD-RW/DVD-A/DVD/SACD en Blu-Ray formats. Electronicafabrikanten spelen daar op in door steeds meer universele alleseters op de markt te brengen.

Voor muziek- en filmliefhebbers die de veel van de bovengenoemde schijfsoorten in huis hebben zal zo`n omnivoor zeker handig zijn maar is de audiofiel met een grote verzameling `Redbook` CD-schijven (standaard of HDCD, XRCD, SHM-CD en hybride SACD) daar wel mee gediend?

DVD en SACD spelers bijvoorbeeld, zijn van `high-speed` loopwerken en (servo-) electronica voorzien die specifiek zijn ontwikkeld voor het optimaal uitlezen van DVD schijven. Alhoewel de betere SACD en DVD spelers voor een gedegen CD-uitlezing kunnen zorgen, is het mogelijk dat een `puur` CD-loopwerk nog beter zal presteren met de traditionele zilveren schijven.

Binnen het SACD-kamp zijn er uitzonderingen zoals de Sony SCD-1 en SCD-777, voorzien van de KHS 180(A/B) laser pick-up die individuele lasers heeft voor SACD (650 nm) en CD (780 nm), maar ook daar wordt de data uitlezing van de twee laser pick-ups door dezelfde electronica verwerkt. Spelers en losse loopwerken/transporten met traditionele CD-mechanismen (en dus een 780 nm laser) zijn tegenwoordig dun gezaaid maar ze worden nog wel gemaakt.

De Audio Research CD5/CD8 en de Musical Fidelity A1 CDPro (alle drie voorzien van het Philips Pro2M loopwerk) of de spelers van C.E.C. (met unieke loopwerken die in samenwerking met Sanyo zijn ontwikkeld) houden het Redbook vaandel hoog. Dergelijke spelers zijn niet in staat om de SACD-laag van een hybride schijf uit te lezen en kunnen al helemaal geen multikanaals weergave verzorgen maar dat is ook niet de `point`. De fabrikanten van dergelijke schijfspelers willen de hoogst haalbare prestaties bereiken met één format; de in menig audiofiel huishouden prominent aanwezige CD.

Meer monoformat dan multiformat dus, maar vaak met een uitstekende uitlezing van CD-R schijven. Ook oudere (maar goed onderhouden) CD-loopwerken uit de TEAC VRDS-lijn, de Marantz klassiekers (of de Philips collega`s) en de zware jongens van merken als Denon, C.E.C, Sony en Onkyo kunnen in samenwerking met een hoogwaardige moderne DAC voor verbazingwekkende resultaten zorgen. Multispelers zijn erg handig voor multidraaiers maar voor eigenaren van een grote en gekoesterde CD-verzameling kan een specialistisch CD-loopwerk een betere optie zijn. Happy Spinning!

EDITORS' CHOICE