NIEUWSShure

ISE 2016 – Shure Microflex Advance


Redactie HiFi.nl | 11 februari 2016 | Shure

ISE is vooral een beurs voor zakelijke oplossingen. Natuurlijk pikken we op de redactie én op de beursvloer vooral de voor de consumenten (en onze lezers!) interessante productintroducties eruit, maar in de basis is het circus in de RAI vooral een B2B-evenement. Zoveel bewijst bijvoorbeeld ook de introductie van het nieuwe Shure Microflex Advance-audiosysteem. Het systeem staat voor een significante verbetering van spraak­verstaan­baarheid voor videovergaderen op kantoor. 

Het Microflex Advance-systeem zit weliswaar in een onopvallende behuizing, maar omvat hoogwaardige netwerkmicrofoonmodules voor plaatsing onder het plafond en op tafel, heeft vele aansluitmogelijkheden, een intelligente DSP-mixer en intuïtieve, browsergebaseerde besturings­software die optimaal gebruikmaakt van alle kennis en ervaring die Shure in de loop van vele jaren heeft opgebouwd met microfoons, audionetwerken en automatisch mixen. Met Microflex Advance ervaren uw medewerkers een veel hogere geluidskwaliteit tijdens conferentiegesprekken, en dat maakt vergaderruimten in kantoren en bedrijven tot werkplekken waar veel creatiever en productiever kan worden gewerkt.

"Wij zijn buitengewoon trots op de techniek en vormgeving van het Microflex Advance-systeem, maar het draait niet alleen om het verkopen van slimme technologie," zo licht Peter James toe, algemeen directeur van Shure Distribution in Groot-Brittannië. "Slecht geluid op de werkplek is niet alleen frustrerend, het verlaagt ook de productiviteit. Videovergaderen is een geweldige uitvinding, maar als je niet te verstaan bent word je ook niet begrepen. Dat geldt zowel voor het management als voor de medewerkers. Verbeter het geluid, en niet alleen de kwaliteit van uw conferenties zal verbeteren, maar ook de interne communicatie en de productiviteit van uw organisatie."

Het is algemeen bekend dat lawaaiige werkplekken een negatieve invloed hebben op de gespreks­kwaliteit en op de concentratie. Als communicatie via microfoons en luidsprekers verloopt, is de kans op verwarring veel groter wanneer het aan één of beide zijden van de verbinding lawaaiig is. Hoe geavanceerd moderne microfoons ook zijn, het blijven in feite passieve elementen die geen onderscheid maken tussen gewenst geluid (iemand die spreekt) en ongewenst lawaai (van ventila­toren, airconditioners, printers, enzovoort). Ze geven alles ongefilterd door, en dat komt de verstaan­baarheid niet ten goede.

Microflex Advance pakt deze problemen aan met innovatieve nieuwe technologieën die optimale verstaanbaarheid van sprekers en presentatoren garanderen, waaronder het softwarematig richten van de gebruikte microfoonmodules — oftewel Shure's unieke Steerable Coverage-technologie. De plafondmicrofoonmodule van het Microflex Advance-systeem heeft een regelbare richtings­karakteristiek met acht lobben die driedimensionaal zijn te richten. De module kan in systeem­plafonds worden ingebouwd of hangend worden gemonteerd om geen last te hebben van ventilatoren of beamers. De tafelmodule registreert tot vier individuele geluidsbronnen die rond een bureau of vergadertafel zitten en heeft een compleet nieuwe en innovatieve 'toroïdale' (ringvormige) richtingskarakteristiek. Deze karakteristiek onderdrukt ongewenst geluid dat van boven komt, bijvoorbeeld van een plafondventilator of airconditioning. De unieke IntelliMix DSP van Shure mixt automatisch alle microfoonsignalen. De signalen van de best opgestelde microfoons worden daarbij extra versterkt terwijl de ongebruikte microfoons worden gedempt. Het audiosignaal kan bovendien via één enkele ethernetkabel aan Dante-audionetwerken worden doorgegeven. Het systeem is bijzonder gebruikersvriendelijk en beschikt over browsergebaseerde besturingssoftware om alle instellingen en de monitoring te regelen. Alle benodigde configuraties voor standaardtoepassingen worden meegeleverd, en het systeem sluit tevens naadloos aan op audiobesturingsystemen van derden, zoals Crestron, AMX en QSC.

"Hét perfecte conferentiesysteem is een evenwichtsoefening," zo besluit Peter James. "Het moet een hoge geluidskwaliteit leveren, ongeacht hoe de deelnemers zich gedragen en wat de akoestiek van de ruimte is. Bovendien moet het gebruikersvriendelijk zijn, niet opvallen in de bouwkundige omgeving en perfect aansluiten op de netwerkinfrastructuur. Microflex Advance slaagt daar volledig in. Installateurs integreren dit systeem in een handomdraai in elk netwerk. Elke gebruiker kan ermee werken. En de technische innovaties wat betreft de richtingskarakteristiek die we in de microfoonmodules hebben ingebouwd, verhogen de productiviteit en minimaliseren uitval door een consistente geluidskwaliteit te leveren tot in elke hoek van uw vergaderruimte."

"Microflex Advance is uniek omdat het de fundamentele expertise van Shure combineert wat betreft akoestiek en digitale signaalverwerking," zegt Rob Klegon, associate-manager van het Global Product Management bij Shure Inc. "We wisten echter dat technische innovaties alleen niet genoeg zouden zijn om dit systeem te laten excelleren in de moderne werkomgeving. Daartoe levert Microflex Advance op elk gebied optimale prestaties, van akoestiek en digitale signaalverwerking tot aan gebruiksgemak en esthetische vormgeving."

Het Microflex Advance-systeem is vanaf de zomer van 2016 leverbaar.

EDITORS' CHOICE