REVIEW

Home Emotion: de app Smart Inside – alle voordelen van slim vastgoed

Rob van Mil | 20 februari 2016

HiFi.nl is een uitgave van BVDO sinds 1 juli 2019. Dit artikel is een externe bijdrage van Home Emotion.

In de nabije toekomst vinden we het de normaalste zaak van de wereld dat huizen, kantoren en bijvoorbeeld openbare gebouwen zoals ziekenhuizen zijn uitgerust met woning- en gebouwautomatisering. Net zo normaal als we het nu vinden dat een vliegtuig over een boordcomputer beschikt of dat in een auto de navigatie, de telefoon en het audiosysteem naadloos samenwerken. Comfort, veiligheid, energiebesparing… woning- en gebouwautomatisering helpt bewoners en gebruikers veel meer uit hun leefomgeving te halen.

Maar wat zijn nu precies de mogelijkheden van gebouwautomatisering? Er zijn legio websites die de bijzonderheden van automatisering presenteren, maar ze vertellen geen eenduidig verhaal. Een opdrachtgever, architect, adviseur of consument zien dan al snel door de bomen het bos niet meer. De app Smart Inside wil daarvoor een neutrale en heldere oplossing bieden. Deze nieuwe gratis app toont talloze voorbeelden van geautomatiseerde woningen, musea, restaurants, kantoorgebouwen en bijvoorbeeld zorginstellingen. De grote gemene deler van al deze voorbeelden is dat zij functioneren op het protocol KNX, de internationale standaard voor woning- en gebouwautomatisering dat als automatische piloot in deze vastgoed projecten functioneert. KNX is de basis voor het systeem dat de installaties bestuurt voor bijvoorbeeld verwarming, ventilatie, verlichting en zonwering. KNX is bovendien een open internationaal protocol dat niet aan een fabrikant of een product is gebonden. Feitelijk is het de enige wereldwijde standaard voor woning- en gebouwautomatisering. Wereldwijd werken inmiddels bijna 400 fabrikanten met dit protocol die samen vele duizenden producten beschikbaar hebben. En al zijn alle projecten in Smart Inside uitgevoerd met KNX, de nadruk van de projectbeschrijvingen ligt op de eindeloze mogelijkheden die het automatiseringssysteem biedt. Pas onderaan de beschrijving staan binnenkort de namen en rugnummers van system integrators en installateurs vermeld.

Gepersonaliseerde kamers
De app laat momenteel ruim 45 uiteenlopende toepassingen zien van gebouwautomatisering, en dat aantal neemt steeds toe. Neem de moderne hotelkamer waar IT en slimme installaties een belangrijke rol spelen. Met kamerautomatisering kunnen hotels klanten naar eigen wens in de watten leggen. Heeft iemand net tien uur gevlogen en daardoor een heftige jetlag? Dan zijn de gordijnen in diens kamer gesloten als hij binnenkomt, zodat hij in één lijn door kan naar zijn bed. Gaf iemand bij zijn vorige verblijf aan dat hij een kamertemperatuur van 18° aangenaam vindt? Dan stelt het automatiseringssysteem zijn kamer in op 18° als het hotelmanagement hem als vaste klant aanmerkt. Zo profiteert de klant altijd van gepersonaliseerd licht en klimaat, favoriete muziek en voorgeprogrammeerde scenes. Of denk aan een bed & breakfast waar de eigenaren alle ruimtes vanaf één centrale plek kunnen overzien. Hebben de laatste gasten bij vertrek het licht wel uitgedaan? Een touchscreen vertelt het de eigenaren direct.

Volautomatisch kasteel
Smart Inside toont projectbeschrijvingen in de categorieën woningbouw, utiliteit, zorg, horeca en specials, allemaal voorzien van veel beeldmateriaal. Bij de ‘specials’ staan bijvoorbeeld een volautomatisch zwembad, een eeuwenoud kasteel en een kinderdagverblijf die allen veel baat hebben bij gebouwautomatisering. Bij ‘zorg’ is onder meer te lezen hoe 55-plussers dankzij techniek zelfstandig blijven wonen, en hoe automatisering een zorginstelling helpt bij legionellapreventie. De projecten in de categorie ‘woningbouw’ geven veel inspiratie voor wat mogelijk is qua comfort, veiligheid en een lage energierekening. In de categorie ‘utiliteit’ is meer te lezen over de gebouwautomatisering in vooraanstaande projecten. Bijvoorbeeld van het hoofdkantoor van Koninklijke Vopak in Rotterdam en dat van Siemens in Den Haag. Vindt de lezer een project interessant dan download hij of zij eenvoudig een uitgebreide beschrijving. Of hij markeert de projectbeschrijving in de app zodat deze bij zijn favorieten wordt geplaatst.

Energieneutraal
Naast het tonen van vele voorbeelden wil de app graag ook mensen inspireren. De sprekende projecten waarvan Smart Inside bol staat, zijn niet alleen een inspiratiebron voor huiseigenaren, maar ook voor architecten, adviseurs, makelaars en opdrachtgevers. Inspiratie om meer uit hun vastgoed te halen. Meer qua comfort, veiligheid en beleving, maar ook als het gaat om energiebesparing. Zonder automatisering zijn woningen en gebouwen namelijk lastig energieneutraal te krijgen. Onder meer om die reden wil Smart Inside, met KNX Nederland als afzender, duidelijk maken dat de app uitstekend dienst doet voor professionals die aan hun relaties de vele mogelijkheden van domotica willen tonen.

KNX Nederland ontwikkelde Smart Inside in samenwerking met ruim driehonderd KNX Professionals. Dit zijn de specialisten, de system integrators, die de projecten realiseren. Hun aantal stijgt nog steeds. Hadden een jaar of vier geleden ongeveer vijfhonderd mensen in Nederland een KNX-training gevolgd, nu zijn dat er ruim 1200.

App in een chocolaatje
De officiële lancering van de app, beschikbaar voor iOS en Android, vond plaats tijdens de nationale Conferentie Gebouwautomatisering in Corpus afgelopen najaar. Op de Beurs Domotica & Slim Wonen eind november in Evoluon presenteerden KNX Professionals Smart Inside op een aantrekkelijke manier aan het grote publiek. Zij deelden daar kaarten uit met een korte toelichting over en een afbeelding van de app. Die ‘afbeelding’ konden beursbezoekers opeten, aangezien het een verpakt chocolaatje was. Op die ludieke manier willen de KNX Professionals gebouwautomatisering graag bekender maken onder een groter publiek. De app staat niet op zichzelf, maar is gekoppeld aan sociale media als Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram. Ook daar zijn met name de beelden van bijna alle projecten te bekijken. Door op al deze media aanwezig te zijn, hoopt KNX veel mensen en de markt vertrouwd te laten raken met gebouwautomatisering.

Download Smart Inside in de App store of Google Play store.


EDITORS' CHOICE