NIEUWSMeridian

Meridian introduceert 'MP3-killer' MQA op eigen spelers

Redactie HiFi.nl | 05 februari 2016 | Meridian

De firmware upgrade die benodigd is voor enkele Meridian producten om ze geschikt te maken MQA files te decoderen, is beschikbaar gekomen voor het grote publiek. Per heden kunnen de Explorer2 USB DAC, de Prime hoofdtelefoonversterker, de 808 Signature Reference CD speler, de 818 Reference Audio Core en de Special Editions DSP luidsprekers van Meridian na installatie van de benodigde firmware de nieuwe MQA codec laten horen.

MQA, ofwel Master Quality Authenticated, is een nieuwe techniek die ervoor zorgt dat de luisteraar de garantie krijgt (er gaat letterlijk een blauw lampje branden) dat hij een exacte reproductie aangeboden krijgt van wat zich in de opnameruimte heeft afgespeeld. Een tweede voordeel is dat de techniek 'verstopt' zit in een standaard FLAC, ALAC of WAV file. Dit houdt in dat een MQA file altijd af te spelen is, ook zonder MQA decoder. Wat je dan hoort is een kwaliteit die net beter is dan CD. Als MQA wel gedecodeerd wordt, krijg je de muziek in volle glorie te horen. Ten eerste wordt dan de natuurgetrouwheid gerestaureerd en ten tweede wordt de originele studioresolutie uitgevouwen. In concreto betekent dit dat de hoge resolutie waarop de mastertape is opgenomen en verscholen zit in de standaard FLAC (24-bit/44.1 of 48kHz) met MQA één-op-één gereproduceerd wordt.

Een laatste en misschien wel belangrijkste voordeel is dat de MQA FLAC nauwelijks in grootte is toegenomen. Een MQA FLAC is op 1 tot 1,5Mbps te streamen, hetgeen goed nieuws is. Daarmee is MQA in potentie de MP3 killer geworden waar we allemaal op zaten te wachten, aldus de importeur van het merk. 

Om MQA zelf te beoordelen moet je naast een geschikte decoder natuurlijk kunnen beschikken over muziek die met MQA is uitgerust. Op korte termijn zal Tidal op grote schaal MQA ondersteunen en beschikbaar maken binnen de abonnementen. Op dit moment kan MQA content gehaald worden in de Onkyo Music Store (www.onkyomusic.com) en op de site van label Morten Lindberg (www.2l.no). Meer informatie over MQA vind je op www.mqa.co.uk en meer informatie over de eerste Meridian apparaten die MQA kunnen decoderen op www.viertron.nl, de importeur van Meridian in de Benelux.


EDITORS' CHOICE