REVIEW

iBezel van iRoom – een andere benadering van home control

Redactie HiFi.nl | 06 februari 2016

Met de introductie van de iBezel heeft iRoom een fikse stap gezet op het gebied van home control. Was de iDock allereerst een gemotoriseerd oplaadapparaat voor in de wand, de iBezel is vooral een homebase controller, bedraad aan te sluiten op alle bekende systemen als Crestron, AMX, Control4 en nog veel meer. Tijdens de succesvolle eerste Dealerdag van iRoom-importeur Spark Custom Electronics werd duidelijk dat de Oostenrijkse firma de deur naar samenwerking en innovatie met de iBezel wijd openzet.

Door Mark van Schaick – Home Emotion. 

Zoals het een moderne firma betaamt, streeft iRoom ernaar om wereldwijd het meest succesvolle en gewaardeerde merk voor tabletdocks te worden. De productrange omvat tegenwoordig de iBezel (iDock plus controlfuncties, met achtknops hardwired keypad), het Secured iDock met touchcode en keycard, het MiniDock (voor iPad Mini, ook te leveren met manuele bediening, maar dan niet te locken) en het FixDock (ook voor Samsung Galaxy Tab). Vreemde eend in de bijt én eersteklas blikvanger is de UniDock, een vaste en universele telefoonoplader.

Wowfactor
Op 9 november, tijdens de Dealerdag van Spark Custom Electronics in een zaaltje van Zeilschool De Vinkeveense Plassen, presenteerde iRoom’s international sales manager Mark van Zon aan dealers en installateurs de iBezel en andere producten uit het iRoom-assortiment. Navraag leerde dat de meeste aanwezigen ervaring hebben met de iPad-docks van iRoom en men noemt zowel residentiële als commerciële toepassingen, veelal in combinatie met KNX.

Een belangrijke factor in de positieve ontvangst van iRoom is dat de fabricage in Oostenrijk plaatsvindt. Compatibiliteit met nieuwe modellen iPad en iPad Mini wordt zeer snel gerealiseerd, waardoor dips in doorstroom naar de klant vrijwel niet voorkomen. 95 procent van de iDock toepassingen is bovendien gericht op control-functionaliteit. Een iDock is in feite een oplossing voor een latent probleem: je houdt de controle over je domotica altijd op één veilige plek. Van Zon: “Een iDock zorgt voor de wowfactor die bij bijvoorbeeld je a/v-rack met versterker en matrix switcher ontbreekt.”

Alle iDock-features werden tijdens de presentatie benoemd. Bij de unieke manier van locken van de tablet stond Mark wat langer stil; in alle gemotoriseerde docks kan de lockingfunctionaliteit beveiligd worden. Gebruik met keypad en touchcode werd overtuigend gedemonstreerd. En de overzichtelijke interface van de app biedt onvermoede mogelijkheden. De aanwezigheid van de iPad in de iDock op afstand zichtbaar maken? Da’s handig bij installatie in vergaderruimtes of hotels, bijvoorbeeld!

Volledige integratie
De iBezel functionaliteit is opvallend in die zin dat de mogelijkheden van een hardwired keypad met dedicated functies, naast de draadloze iPad control, eindeloos lijken. De iBezel blijft zo homebase voor alle bediening óók als de iPad elders wordt gebruikt. De esthetische factor is daarbij niet gering: de iBezel vervangt desgewenst allerlei traditioneel schakelmateriaal. De iRoom software is open source, de API is beschikbaar en het aantal drivers voor toepassingen van externe partijen groeit gestaag. Dat er connectie mogelijk is met het eveneens Oostenrijkse Loxone ligt voor de hand, maar er zijn nu al drivers beschikbaar voor AMX, Control4, Crestron, RTI, GIRA Home Server, Savant, iRidium, BitWise en Key Digital Compass Control.

In het laatste kwartaal van 2015 realiseert iRoom volledige integratie met direct control (waarbij IP commando’s en strings dus “gecopypaste” kunnen worden, en macro’s uitgevoerd). De lancering van de iBezel heeft ervoor gezorgd dat iRoom anderhalf jaar na de succesvolle introductie van het Q5 moederbord met een update komt, de Q6. De DIP-switches zijn verdwenen, in plaats daarvan zijn alle iDock-settings (audio output selectie, automatisch sluiten, opengaan bij stroomuitval, demo modus, enzovoorts) direct met de iRoom App in te stellen. De App detecteert automatisch welke versie moederbord (Q5 of Q6) er wordt gebruikt en handelt in lijn daarmee. Het dock hoeft dus niet meer uit de muur gehaald te worden om een setting aan te passen.

iO-83 Relay Card
Dankzij iRoom’s iO 83 Relay Card kun je met de iBezel meer bedienen dan apparatuur achter IP-adressen alleen. Je zou bijvoorbeeld een scherm, gordijn, zonwering of beamerlift aan kunnen sturen. Je kunt er zelfs bestaande lichtschakelaars mee vervangen en dus ook je verlichting direct bedienen. De iO-83 Relay Card bevat acht high-powered relays en is in het netwerk te plaatsen via WiFi of een reguliere RJ45 connector. Integratie met KNX- en vergelijkbare systemen is dus bijzonder eenvoudig geworden. Maximaal drie iO83’s kun je aan je iBezel toevoegen - genoeg om ieder huis van elk gewenst bedieningsgemak te voorzien.

Een tabletop-dock met een universele Apple-connector staat op de rol voor begin 2016, de iTop genaamd. De discussie tussen de aanwezigen over of het keypad op de iTop een ethernetaansluiting moet hebben of niet, gaf aan dat men onmiddellijk mogelijkheden ziet voor toepassingen in huis en op kantoor.

Spark Custom Electronics
www.sparksite.nl


EDITORS' CHOICE