TIP

Tip! Platenklem gebruiken


Redactie HiFi.nl | 28 mei 2009

Vinyl -ook wel het zwarte goud van de audiowereld genoemd- heeft iets magisch maar kan ook weerbarstig zijn. Zowel tijdens de productie als later (door incorrecte opslag) kunnen LP`s een onvlakke vorm aannemen, waarna ze die stug behouden.

Menig vinylschijf is onvervangbaar en dus zullen muziekliefhebbers zich meestal moeten neerleggen bij het fenomeen `vinyl-warping`. Platenklemmen kunnen die mechanische vervormingen tot op zekere hoogte reduceren. De Audioplan/sicomin DampClamp en de solide Clearaudio Quadro (of Twister) Clamp zijn verkrijgbaar via Muziek.nl.

Één van de meest eenvoudige en betaalbare platenklemmen is de uit acryl vervaardigde Clever Clamp (ook verkrijgbaar via Muziek.nl) die ondanks zijn eenvoud zeer effectief kan zijn. Platenklemmen zorgen voor een hoge grip op de spindel-as waardoor ze zich tegen het platenlabel kunnen afzetten. Het mechanisch contact met de spindel is bij platenklemmen van groot belang en platenspelers met een erg korte spindel zijn daarom minder geschikt voor platenklemmen.

Platengewichten zoals het Tonar platen-aandrukgewicht (verkrijgbaar via Muziek.nl) kunnen dan uitkomst bieden, MITS het plateaulager bestand is tegen een verhoogde vertikale druk. Hetzelfde geldt in feite voor metalen klemmen; bepaalde lagers zijn simpelweg niet geschikt voor -of bestand tegen- het gebruik van platenklemmen of gewichten. In geval van twijfel kan men het beste contact opnemen met de importeur of de fabrikant van het platenspelerloopwerk. Vlakke vinylschijven zijn meer toonzuiver en maken de trouwe aftaster niet zeeziek. Happy Clamping!

EDITORS' CHOICE