ARTIKEL

Electrostyling – It's a Smart World after all

Redactie HiFi.nl | 20 januari 2016

Het mag duidelijk zijn: alles, maar dan ook echt alles om ons heen wordt smart of is smart geworden. Of we het nu willen of niet! Ook al deden we twee jaar geleden nog lacherig over zelfrijdende auto’s, in 2016 worden de eerste Europese wetsvoorstellen gepresenteerd rondom autonoom rijden. Waar we twee jaar geleden de eerste werkende concepten van smart witgoed op de vakbeurs IFA in Berlijn zagen, zien we nu de eerste productiemodellen in de betere winkels staan. Toen moesten we de consument nog overtuigen van het nut van domotica. Nu worden smart home producten massaal in huis gehaald.

Een artikel van Rudirick de Jong & Sean van Rouwendal

Zagen we destijds nog diverse losse categorieën (bruingoed, witgoed, verlichting, beveiliging, IT, et cetera), is er wel één duidelijke trend waar te nemen, één gemeenschappelijk doel: ons huis smart maken. Op de drempel van 2016 stellen we onszelf daarom een aantal cruciale vragen rond smart.

Smartphone of Smart Home?
Je hoeft geen tijdschrift of weblog te openen of het gaat weer over een nog snellere, dunnere, minder breek-/buigbare of goedkopere smartphone. Waar je ook maar loopt, zie je ze. Als mensheid blijven we dit apparaatje maar voeden alsof het een Tamagotchi is die om de minuut eten nodig heeft in de vorm van data. Waar dit allemaal toe leidt? Dat is nog niet helemaal duidelijk. Feit is wel dat wij nu al als mensheid onbewust samen dagelijks aan het bouwen zijn aan een overkoepelende, kunstmatige intelligentie. Stiekem willen we het niet, maar we kunnen niet meer zonder.

Waar we wel erg blij van worden, is het feit dat er nu eindelijk meer media-aandacht komt voor andere apparaten dan smartphones. Met de CES in Las Vegas voor de deur, waar “Smart Home” het hoofdthema zal worden, wordt 2016 hét jaar voor het smart maken van ons huis. Dit wordt ook wel tijd, want er is nu al zoveel moois beschikbaar wat meer aandacht verdient. Al is het alleen maar omdat er zonder de juiste aandacht een probleem ontstaat dat we al die smart onderdelen van ons leven niet meer met elkaar verbonden krijgen.

Onderzoek onder Nederlanders wijst uit dat het “connected” zijn een primaire levensbehoefte is geworden. Uit dit onderzoek bleek dat de top drie ergernissen van de Nederlander vandaag de dag zijn: een lege batterij, lang laden van websites en geen WiFi-bereik. Kortom; het is wel leuk dat alles connected kan zijn, maar het moet wel stabiel draaien. Anders heeft het geen zin. Helaas wordt u als consument nu nog te vaak afgescheept met te eenvoudige (deel)oplossingen die voor meer problemen zorgen; repeaters en hubs of boosters moeten ervoor zorgen dat alles tijdelijk stabiel draait. En als er iets niet werkt, wijzen alle klantenservicediensten naar elkaar en laten ze u in de kou staan. Vandaar dat wij geloven en propageren dat, net als dat een stevig huis een goede fundering nodig heeft, een Smart Home een stabiele infrastructuur vereist.

Smart Home of Domotica?
Nu we het toch over het Smart Home hebben, deze term zal naar ons idee dit jaar de overhand krijgen over de term domotica. Domotica is een typisch Nederlands, Belgisch en Spaans begrip, dat buiten deze markten niet wordt gebruikt. Nu trendsetters als Samsung, Sonos, Apple en Google in hun uitingen Smart Home gebruiken, verwachten wij dat deze term een grote vlucht gaat nemen. Maar of we het nou Smart Home, domotica of misschien wel IoT (Internet of Things) noemen, allemaal hebben ze één ding gemeen. Het draait hier om producten of apparaten in en rond het huis die met elkaar verbonden moeten zijn. En hier ligt het grote probleem, want het gaat uiteindelijk niet om die producten of apparaten, maar om de gebruiker die ermee overweg moet kunnen. Als dat niet gaat, heeft hij er niets aan. Dat betekent dat de waarde en kracht van advies niet onderschat moet worden. Er zijn veel consumenten die niet eens doorhebben wat ze nu al kunnen met hun huidige installatie thuis. Zodat ze er helaas niet uit halen wat erin zit. Ook hebben velen niet door hoeveel apparaten ze al in huis hebben die moeten verbinden met elkaar en met het internet. Analisten verwachten dat huishoudens in 2020 zo’n 25 apparaten hebben die met elkaar moeten verbinden. Dat maakt het des te belangrijker om nu al te beginnen om dit op de juiste en toekomstvaste wijze in te richten.

All-in-one app of all-in-one device?
Een van de randvoorwaarden voor een snelle, soepele en brede acceptatie van smart is een eenvoudige besturing. Hierbij spitst de discussie zich al geruime tijd toe op de vraag of er een alles-in-één systeem komt. Maar helaas zien we, hoe meer systemen wij installeren en uittesten, dat we nooit een echte all-in-one app gaan krijgen. De enige wijze waarop die ontstaat, is door middel van een zelf gemaakt softwarepakket. Dat kan vragen om een gigantische investering of abonnement middels een licentie model: de vraag is ook of het vanuit functionaliteitsoogpunt wel prettig is. De kans is groot dat de meerderheid het juist verwarrend zal vinden om de besturing van de wasmachine in dezelfde app als de muziek te hebben. Ondanks de eenvoudige koppelingen van zogenaamde all-in-one apps die er nu zijn, zijn die vaak niet zo intuïtief als de originele apps van de fabrikant zelf. Neem Sonos als voorbeeld; zij investeren heel veel in het mooier, sneller en gebruiksvriendelijker maken van de muziekbeleving en zullen altijd een stapje voor zijn op dit specifiek gebied dan de all-in-one apps die alle aspecten moet dienen. Als de consument een all-in-one app heeft, maar weet dat de originele app van Sonos beter werkt, welke gaat hij dan gebruiken?

Complete integratie is dus niet altijd de juiste weg om te bewandelen. Wél van belang is ervoor te zorgen dat er harmonie is tussen de producten binnen de vijf categorieën van smart, met als doel het dagelijks leven van de bewoner van een smart home te vereenvoudigen. De categorieën zijn:

• Smart Entertainment: simpel gezegd in twee kliks bij je content zijn.

• Smart Comfort: combinaties (scenes) maken waarbij verlichting, gordijn en klimaat zich automatisch aanpassen aan een gewenste setting.

• Smart Veiligheid: bewaking van mens, huis en data.

• Smart Huishouden: vereenvoudigen en monitoren van je dagelijkse huishoudelijke bezigheden.

• Smart Infrastructuur: perfecte internetverbinding van tuin tot zolder en opslag van privédata.  

De eerste mogelijkheden voor cross-category smart denken zijn er nu. Zo kan je Sonos, Heos of Bose speaker meewerken als verlenging van je sirene, of je wasmachine samenwerken met de zonnecollectoren of accupack voor het meest energiezuinige moment van starten. Hierdoor komt energie neutraal wassen bijvoorbeeld erg dichtbij. Dit soort koppelingen gaat er nu langzamerhand aan komen.

Moet er één standaard komen?
Ja en nee! Nee, we willen niet één oppermacht die alles beheert. We willen zelf in control blijven. Vandaar dat we adviseren om niet te kiezen voor een smarthome systeem waarbij je altijd afhankelijk bent van een abonnementsvorm, zoals bij Eneco, KPN of Ziggo. Dit haalt namelijk alle flexibiliteit uit het systeem en vermindert de mogelijkheden zaken in eigen beheer te houden. Tegelijkertijd zeggen we: ja, er moet een open standaard komen. Wij verwachten alleen dat het nog wel even gaat duren voordat dit gebeurt. Alle fabrikanten zijn bezig hun technologie open te stellen. Alleen is het probleem dat vrijwel alle fabrikanten beweren een open systeem te hebben, simpelweg door te stellen dat iedereen voor hun systeem kan ontwikkelen. Maar dat gaat nooit gebeuren.

Diegenen die kunnen ontwikkelen, zullen zich over het algemeen focussen op de gevestigde orde in de platformtechnologie (Apple, Android en Windows). Of ze gaan zelf iets ontwikkelen en proberen de wereld te veroveren met crowdfunding-platformen, zoals Kickstarter en Indiegogo, omdat daar de meeste kansen liggen om geld te verdienen. Maar wees wel gewaarschuwd! Mocht er niet genoeg verkocht worden, dan kan dit grote gevolgen hebben op het doorontwikkelen van onder andere het bijgeleverde softwarepakket. En mocht je dit pakket gebruiken als het OS (operating system) voor je huis, dan kan dit betekenen dat je niets meer in huis kunt bedienen.

Wat mogen we verwachten voor 2016?
2016 gaat een mooi jaar worden voor het Smart Home, maar we zijn er nog lang niet. Moeten we dan wachten? Dat kan, maar dan missen we wel wat. Als je wilt investeren in een Smart Home, dan adviseren wij om te beginnen bij het netwerk. Als dit op orde is qua snelheid, stabiliteit en bereik, gaat er vaak al een wereld aan smart voor je open. De basis is gelegd: eindelijk overal snel bereik en controle over de veiligheid van je data. Vervolgens is een mooie volgende stap het smart maken van de verlichting. Begin eenvoudig met de onderste verdieping of woonkamer, maar weet wel wat je wensen zijn in de nabije toekomst, om een juiste keuze te kunnen maken. Door op deze manier aan de slag te gaan, blijven de kosten ook gering. Ga niet zomaar losse smart pluggen kopen, maar probeer een systeempje te kopen waar je even mee uit de voeten kunt. De kosten belopen voor een goed netwerk, inclusief kabels, routers, access points en misschien een NAS ongeveer € 750,- à € 1500,-. Voor een Smart Home verlichtingssysteem adviseren wij een budget vrij te maken van ongeveer € 1000,- tot € 2000,-. Hiervoor heb je niet alleen een paar losse pluggen, maar een systeem waarmee je de schakelaar aan de muur, de bijzetlampen en bijvoorbeeld de bewegingsmelder in de gang kunt laten samenwerken. Hierdoor kun je scenario’s bouwen en zal het wonen in een Smart Home pas echt tot leven komen. Natuurlijk kan je ook kiezen voor een uitgebreid systeem, denk dan aan een investering van ongeveer € 5.000,- tot € 10.000,-, maar dan heb je ook wel iets.

Uiteraard hopen wij je in 2016 te mogen helpen met deze stappen of - als je gaat verhuizen, (ver)bouwen of je bestaande huis wilt upgraden - denken wij graag met je mee. Waar het om gaat, is dat je niet zomaar ergens iets gaat kopen, maar juist even rustig gaat nadenken of een specialist mee laten denken. Ons advies: Be Smart Be Ready or Plug and Pray…

Rudirick de Jong & Sean van Rouwendal
Meer info: www.electrostyling.nl en Facebook


EDITORS' CHOICE