REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - The Danish Girl


Redactie HiFi.nl | 17 januari 2016

Eddie Redmayne kreeg vorig jaar een Oscar voor zijn rol als Stephen Hawking in The Theory of Everything en maakt dit jaar opnieuw kans op dezelfde prijs met The Danish Girl. De dramafilm draait nu in de Nederlandse bioscopen. Filmpjekijken.com zag hem een tijdje terug al op het filmfestival van Toronto en beloonde hem toen met 4 uit 5.

Oscarwinnaar Redmayne herenigde voor de film met zijn Les Misérables-regisseur Tom Hooper, zelf ook Oscarwinnaar voor The king's Speech. De door feiten geïnspireerde dramafilm toont de romance tussen kunstenaars Einar en Gerda Wegener. Hun huwelijk en werk krijgen te maken met een grote verandering wanneer Einar (Redmayne) begint aan een ingrijpende transformatie tot een van de eerste transgender vrouwen. Gerda wordt gespeeld door de Zweedse Alicia Vikander (Ex Machina) die we ook kennen van historische dramafilms als Anna Karenina, A Royal Affair en Testament of Youth. Matthias Schoenaerts (Rundskop) heeft een bijrol.

Volgens redactrice Isabeau van Halm komt de transformatie van het personage van Redmayne zeer geloofwaardig over. "Op het moment dat Einar noodgedwongen voor Gerda moet poseren in vrouwenkleding en de verfijnde stoffen aanraakt zie je hem veranderen. Er ontstaan een verlangen en een fascinatie voor de kledij. Wanneer Gerda voorstelt om naar een feest te gaan als vrouw, ontstaat Lili, een verlegen ‘nichtje’ van Einar. Lili begint steeds vaker terug te komen, tegen de wensen van Gerda in. In eerste instantie gaan ze op zoek naar hulp; maar na een incident waarbij een dokter de ‘perverse’ Einar wil laten opnemen, vlucht het stel naar Parijs."

Redmayne blijkt vervolgens ideaal voor een complexe rol als deze. "Het delicate uiterlijk van de acteur zorgt ervoor dat hij er geloofwaardig uitziet als vrouw, en zijn bewegingen zijn sierlijk en gecontroleerd. Maar niet alleen van buiten straalt hij vrouwelijkheid uit. Hij lijkt tot leven te komen als Lili, terwijl hij als Einar de indruk wekt van een leeg omhulsel dat een geheim met zich meedraagt. Misschien even goed als Redmayne is Vikander als zijn vrouw. De film is bijna perfect; prachtig gefilmd, de kostuums maken de fascinatie voor vrouwenkleding zeer begrijpelijk en de acteurs zijn op hun best. Alleen ontbreek er misschien wat van de meer donkere realiteit."

De volledige recensie van The Danish Girl kun je hier teruglezen.

 

EDITORS' CHOICE